Samenvatting Ich möchte eine Möwe sein (Duits)

Ich möchte eine Möwe sein is een Duits boek gemaakt voor leerlingen van 4VWO. Het boek is geschreven door Kordon Klaus en wordt op veel middelbare scholen gelezen in de vierde klas voor Duits. Het verhaal speelt zich af rond de tijd van de ramp bij Tsjernoby. De hoofdpersonage heet Vera, ze is net haar stage plek verloren en reist af naar de kust om haar toekomst te overdenken. Maar dan ontmoet ze een heel speciaal iemand...

Ich möchte eine Möwe sein

  • Schrijver: Kordon Klaus
  • Uitgever: Wolters-Noordhoff
  • Jaar: 1996
  • Bladzijden: 93
  • Taal: Duits
  • ISBN: 9001549381

Genre

Ich möchte eine Möwe sein is een jeugdboek. In termen van literatuur zou dit een novelle zijn. Het boek is namelijk kort en heeft maar 1 verhaallijn. Verder is er maar een selecte groep personages in het boek terug te vinden.

Titelverklaring

Ich möchte eine möwe sein, in het Nederlands vertaald: Ik zou graag een meeuw willen zijn slaat op droom van Vera, de hoofdpersonage uit het boek. Ze wil weg van alles om haar heen, de wereld en haar toekomst. Aan het strand ziet ze een meeuw die wegvliegt en wenst dat zij dit ook zou kunnen. Vandaar Ich möchte eine möwe sein.

Personages

Vera Brieger

Vera is 18 jaar en komt uit Frankfurt. Ze verliest haar stageplaats bij een boekhandel omdat ze haar daar te idealistisch vinden. Om haar toekomst te overdenken reist ze af naar de kust.

Jan Grodewiek

Jan Grodewiek woont aan de kust en heeft een eigen winkel. Daar verkoopt hij oude spullen aan verzamelaars. Hij is zelfverzorgend, dit betekent dat hij zijn eigen groente e.d. verbouwd.

Mutter Gormsen

Mutter Gormsen kent Vera van vroeger, Vera logeert bij haar. Ze probeert Vera te helpen bij het maken van belangrijke beslissingen.

Samenvatting

Vera is een jongedame van 18 jaar die naar de kust afreist om haar toekomst te overdenken. Ze is net haar stageplek bij een boekhandel kwijt geraakt omdat ze te idealistisch is. Ze logeert bij Mutter Gormsen, dit is een goede kennis van vroeger. Wanneer Vera de omgeving gaat verkennen komt ze langs een winkel. Deze winkel verkoopt allemaal oude spullen aan verzamelaars. Hier vind ze een oude pop die mama kan zeggen. Ze maakt een praatje met de verkoper Jan en koopt vervolgens de pop. Daarna gaat ze weer naar huis. Thuis kan ze alleen maar aan Jan denken. De volgende dag besluit ze hem opnieuw te bezoeken. Hij laat haar zijn tuin zien en vraagt haar mee uit naar een groot buitenfeest op het strand. Als Mutter Gormsen dit hoort waarschuwt ze Vera voor de bedoelingen van Jan. Ze denkt dat hij puur uit is op seks. Voordat Vera naar het feest gaat brengt ze nog een bezoek aan de kapper en trekt ze een nieuwe rok aan. Op het feest danst ze heel de avond met Jan en gaat daarna met hem naar bed. Op dat moment weet ze nog niet wat ze er van moet denken en is bang dat ze zwanger is.

De volgende dag gaat ze samen met Jan fietsen en zwemmen in de zee. Hier komt Vera op het idee hoe fijn het zou zijn om een meeuw te zijn. Jan realiseert zich dat Vera maar voor een korte periode blijft. Daarom bied hij haar aan om bij hem te komen wonen en werk te gaan zoeken in de buurt van Hamburg. Vera weet in eerste instantie niet wat ze hier van moet denken. Ze is verliefd op Jan maar vindt zichzelf ook te jong om zich te binden. Ze besluit uiteindelijk niet bij Jan te blijven. Hij denkt te makkelijk over de wereld en het milieu. Ze wil zich niet afzonderen van de wereld maar leven zoals een meeuw. Vera neemt afscheid van Jan en Mutter Gormsen en vertrekt met de trein terug naar Frankfurt.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich zeer waarschijnlijk af in de tijd van de ramp bij Tsjernoby (1989). Dit was een kernramp in Oekraïne. Milieu werd toen een gevoelig onderwerp en milieuvervuiling was het gesprek van de dag. Vandaar dat er zo gevoelig gereageerd wordt op de verschillende perspectieven van Jan en Vera. De vertelde tijd is 14 dagen. Het verhaal is verteld in chronologische volgorde met af en toe een korte flashback.
© 2010 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woordenschat Duits: uitdrukken van tijdJe bent in Duitsland en je wil vragen hoe laat het is. Of men vraagt je aan de telefoon naar een datum. Of je wil weten…
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
De verschillende soorten middelbaar onderwijsDe verschillende soorten middelbaar onderwijsNa de basisschool gaat een kind naar het voortgezet onderwijs. Waar we op de basisschool nog een gelijkstelling van leer…
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?

Samenvatting: Over de vos Reinaert / Van den vos ReynaerdeVan den vos Reynaerde, in modern Nederlands 'Over de vos Reinaert', is een literair verhaal dat al afstamt uit de 13e ee…
Samenvatting: Het eiland in de VogelstraatSamenvatting: Het eiland in de VogelstraatHet verhaal gaat over een Joodse jongen, Alex. Hij houdt zich met moed en vindingrijkheid verborgen in de ruïne van een…
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.