Thomas Rosenboom - Spitzen, Boekverslag

Thomas Rosenboom - Spitzen, Boekverslag Thomas Rosenboom - Spitzen /Em. Querido’s Uitgeverij BV/ 2005 2e Druk (2005) /143 bladzijden/ Novelle - Boekverslag

Verhaaltechniek:

  • Plaats: Hans en Esthers grachtenpand, de danssalon en het Leidseplein. De ruimtes worden heel uitgebreid beschreven, zodat de lezer er een goed beeld van kan vormen.
  • Tijd: Het verhaal is continu, en bijna geheel chronologisch verteld.

Verhaalfiguren:

Han Bijman (45):

Is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is zeer gedreven in alles wat hij doet (zoals dansen), en vaak vastbesloten. In het begin van het verhaal is hij nog maagd. Hij woont dan in een flat langs de Amsterdamse grachten.

Esther (40):

Ze heeft blonde krullen, is korter dan Han, is slank en heeft veel exen. Ze is de vrouw van Hans dromen. Esther kan alle mannen krijgen die ze wil, en ziet Han dan ook maar als een tussendoortje.

Machteld (55):

Ze is de bovenbuurvrouw van Han. Ze is net als Han helemaal gek van het dansen van de tango, en ze reist veel. Ze komt moederlijk en troostend over, en heeft altijd een luisterend oor voor Han als hij ergens mee zit.

Shanna:

Hij is de neger die tijdelijk Esthers vriend is. Hij komt in het verhaal voor drie maanden naar Nederland. Tijdens zijn verblijf slaapt hij al snel bij Esther op de bank. De andere figuren, zoals DJ Renzo, zijn bijfiguren.

Vertelwijze:

Het verhaal wordt verteld in de personale vertelsituatie. Alles wordt beschreven vanuit de ogen van Han Bijman. Zo leert de lezer de gevoelens en gedachten van hem kennen. De psychologische ontwikkeling van Han in het verhaal, wordt op die manier goed overgebracht.

Motieven:

Enkele motieven uit het verhaal zijn:

Spitzen:

In Esthers huis hangen spitzen, balletschoentjes, aan de muur. Ze staan voor de kinderlijke onschuld van haar jeugd. Ze zat toen nog op ballet en had nog geen vriendjes. Dat is een duidelijke tegenstelling van hoe ze nu is: Ze gaat met massa’s mannen, die ze ziet als tussendoortjes, naar bed.

Wijn:

Heel vaak wordt er in het verhaal wijn gedronken. Bij Machteld thuis als Han ergens mee zit, bij Han thuis als Esther op bezoek komt, en bij Esther thuis als Han op bezoek komt.

La Cumparsita:

De Cumparsita is de muziek die tijdens elke salon gespeeld wordt, ter afsluiting van de avond. Dit lied kan op veel manieren gespeeld worden, en wordt vaak op die vele manieren gespeeld om de afsluiting te rekken. Dit fenomeen komt vaak in het verhaal terug.

Scheikunde:

Hans vakgebied is scheikunde. Hij werkt namelijk bij de Shell. Om zich van andere mannen te onderscheiden, probeert hij veel dingen beeldend uit te drukken tegen Esther, met een scheikundige achtergrond. Verder vindt hij het leuk als Esther naar hem luistert, dus legt hij haar graag scheikundige problemen voor.

Liefde, overspel, jaloezie, wraak.

Thema:

De psychologische verandering van een man, die erg onervaren is in de liefde en een relatie probeert aan te gaan.

Titelverklaring:

De titel ‘Spitzen’, staat symbool voor de balletschoentjes die in Esthers huis aan de muur hangen. Ze staan voor Esthers jeugdige onschuld, die ze inmiddels al lang niet meer bezit. Vroeger zat ze bijvoorbeeld nog onschuldig ballet, en had ze geen vriendjes. Nu is het ballet vervangen door de intieme tangodansen, en verder gaat ze met massa’s vriendjes naar bed.

Schrijfstijl:

Thomas Rosenboom gebruikt in zijn verhaal heel veel mooie beelden, die duidelijk te volgen zijn. Zo vergelijkt zijn eigen situatie met het beeld van een zwaan die, gelokt door het vele voedsel, de Amstel is binnengezwommen, en vanwege de lange startbaan bij het opstijgen, niet in staat is weg te komen uit het water; 'En zo was het paradijs voor de zwaan een verstikkende doolhof geworden (...) net zoals hij argeloos de liefde was ingegaan en nu gevangen zat in een doolhof van herinneringen, de zoetste het bitterst' (p. 42). De zinnen zijn zorgvuldig geschreven, zodat ze goed en makkelijk leesbaar zijn; Alle woorden staan precies op de goede plaats in de zinnen. Verder is het verhaal goed te begrijpen, omdat Thomas Rosenboom geen moeilijke woorden, beelden of begrippen gebruikt.

Structuur:

Het verhaal begint in medias res. Het eerste hoofdstuk speelt zich af na het tweede hoofdstuk. Dus wanneer het boek begint zijn er al gebeurtenissen aan vooraf gegaan, die je te weten komt door een flashback (het tweede hoofdstuk). De functie is spanning en nieuwsgierigheid oproepen. De rest van het verhaal is chronologisch verteld, en wordt verbonden door veel motieven en voorwerpen die vaak terugkomen, zoals het tangodansen en wijn drinken.

Het boek bevat 18 hoofdstukken, die met Romeinse cijfers genummerd zijn. Verder bestaat er een driedeling. In het eerste deel wordt Han Bijmans leven vóór zijn ontmoeting met Esther beschreven, (hoofdstuk I, II en een stukje van III), daarna zijn relatie met Esther, (rest van hoofdstuk III tot en met XVII), en daarna zijn wraak, nadat hij haar definitief heeft verloren (XVIII).

In het verhaal lopen twee verhaallijnen. De belangrijkste is de liefdesrelatie met Esther. Daarnaast loopt de relatie met Machteld, maar deze is ondergeschikt aan de andere.

Achtergronden schrijver en boek:

Boek:

Het boek ‘Spitzen’ was in 2004 het boekenweekgeschenk. De psychologische ontwikkeling van Han Bijman in het verhaal, wordt duidelijk naar voren gebracht. Dat kan kenmerkend zijn voor Thomas Rosenboom, omdat hij drie jaar psychologie gestudeerd heeft.

Daarnaast heeft Bijman een duidelijk streven, wat ook iets is waar Rosenboom graag over schrijft. Bijman wil zich namelijk ontwikkelen in de liefde.

Ook heeft hij een aantal van de universele karaktertrekken die hierboven (Schrijver) genoemd zijn: ‘koppigheid, eerlijkheid, drang naar sociale erkenning, en de wil om het goede te doen. De personages denken dat ze alles in de hand hebben, maar begrijpen eigenlijk niet wat er zich in hun omgeving afspeelt. Hierdoor gaan ze onafwendbaar hun ondergang tegemoet.

Het verhaal komt heel realistisch over, omdat alle plaatsen, handelingen en gebeurtenissen heel nauwkeurig beschreven worden.

Persoonlijke beoordeling:

Dun pracht

Toen ik van mijn tante hoorde dat Thomas Rosenboom een goede schrijver is, ben ik meteen naar de bieb gegaan om een boek van hem te lenen. Mijn keus viel op Spitzen, een boekenweekgeschenk, omdat het niet erg dik was.

De hoofdpersoon in Spitzen is Han, een alleenstaande man. Zijn passie is dansen, net als die van zijn tien jaar oudere bovenbuurvrouw. Als Han in het begin van het verhaal een salon bezoekt, is hij de enige die niet danst. Bij het volgende salonbezoek ontmoet hij Esther. Zij ziet er voortreffelijk uit en valt meteen in de smaak. Samen gaat Han met haar op Milongacursus. De vriendschap groeit zeer snel uit tot een liefdesrelatie en Han wordt ontmaagd. Als Han later vraagt of Esther verliefd is, antwoordt ze dat een vriendje uit India over een paar weken naar Nederland komt, en dat ze samen een relatie hebben. Dat valt Han erg tegen. Als na een paar weken blijkt dat dat vriendje, Shanna, Esther echter tegenvalt, komt ze stiekem bij Han terug. Shanna merkt dat en probeert Esther’s bezoekjes te verhinderen…

Het verhaal is erg boeiend en mooi, omdat de spanning blijvend is. Verder bevat het tussen de regels door veel humor. Daardoor wordt de lezer gemotiveerd om door te lezen. Han is eigenlijk medeplichtig in het bedriegen van Shanna, en vindt dat erg opwindend. Aan het einde realiseert hij zich pas dat alles wat hij heeft aangericht, nadelig was voor een onschuldig, niet zo’n slecht persoon.

Het boek geeft de werkelijkheid heel realistisch weer, omdat alle ruimten uitvoerig en gedetailleerd beschreven worden. Ook de emoties passen goed bij de personages. De tijd verloopt op één hoofdstuk na, geheel chronologisch. Zo is het verhaal goed te volgen. Ook wordt er niet van verteller gewisseld.

Verder bevat de tekst veel prachtige beeldspraak, die goed te volgen is. Een zwaan die het niet lukt uit een gracht op te stijgen, waardoor die erin gevangen zit, wordt bijvoorbeeld vergeleken met de moeilijke situatie waarin Han op een gegeven moment verkeert.

Dit boek was één van de weinigen waarbij ik niet kon stoppen met lezen. Door de gemakkelijke opbouw en de boeiende gebeurtenissen werd ik erin opgeslokt! Een echte aanrader dus!
© 2008 - 2024 Dvdbogart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Spitzen kopen: waar je op moet lettenAls je al een paar jaar op klassiek ballet zit en dan eindelijk op spitzen mag gaan dansen is dat natuurlijk super gaaf.…
Ballet: dansen op spitzenHet is de ultieme wens van veel beginnende balletdanseressen: het uitoefenen van ballet op spitzen! Wat is er waar van d…

De Wetten van de Magie, Proloog De AflossingDe Wetten van de Magie, Proloog De AflossingTerry Goodkind schreef naast 'De Wetten van de Magie' ook dit proloog. Het begint kort met een voorwoord. Hierin beschri…
Hella S. Haasse - Sleuteloog BoekverslagHella S. Haasse - Sleuteloog BoekverslagHella S. Haasse ~ Sleuteloog Em. Querido’s Uitgeverij BV, 2002 18e druk (2005) 196 bladzijden Roman/ Psychologisch verha…
Dvdbogart (14 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.