De Wetten van de Magie, Proloog De Aflossing

De Wetten van de Magie, Proloog De Aflossing Terry Goodkind schreef naast 'De Wetten van de Magie' ook dit proloog. Het begint kort met een voorwoord. Hierin beschrijft Terry Goodkind dat hij dit korte roman schreef ter onderbreking van de 'De Wetten van de Magie' cyclus. Hij vertelt hierin wat vooraf ging aan de werelden van het middenland, westland, de oude wereld en D'Hara. Met zijn unieke personages die keuzes moeten maken net als wij, wat zouden wij kiezen als we in dezelfde situaties voor dezelfde keuzes zouden staan? Het boek zelf bevat één doorlopend verhaal van 127 bladzijden. Ik ga bij deze samenvatting/recensie uit van de derde druk die vertaald is in het Nederlands. De oorspronkelijke titel was 'Debt of Bones', het is in vertaald onder de titel 'De Aflossing' en in tevens onder de titel Bottenschuld (bundel Legende I) Deze vertaling van 'Debt of Bones' is gedaan door Josephine Ruitenberg, de illustratie door Ciruelo.

Het verhaal

Het verhaal begint met Abby die aangesproken wordt door een oude vrouw. Abby die vanuit Nijnvoorde afgereisd is naar de Burcht is onder indruk van de grote stad. De stad met veel verschillende belangrijke mensen, waaronder belijdsters, vrouwen met lang haar, zo lang als alleen adellijke vrouwen mogen dragen. De oude vrouw maakt Abby nerveus wanneer ze haar verteld dat tovenaars geen behoefte hebben aan de simpele dingen die Abby zegt bij zich te hebben. Abby heeft alleen een zak bij zich, en een halsband die ze van haar moeder, die een tovenares was gekregen had. En blijft Abby in de rij staan om hulp te vragen aan een tovernaar.

Ze worden naar binnen geleid door een tovenares. Drie mannen dringen voor in de rij, maar gezien de middelste door kleding en houding van adel lijkt, laten Abby en de oude vrouw hen voorgaan. Binnen krijgen ze te horen dat er 2 tovenaars beschikbaar zijn, die de vragen van de mensen aan willen horen en daarbij kiezen ze voor het algemeen goed om te bepalen of een wens kan worden uitgevoerd. Abby vraagt specifiek aan de tovenares om 'De Eerste Tovenaar' Zorander te spreken. Dit op naam van haar moeder en dat er levens op het spel staan. Ook de oude vrouw en de 3 mannen vragen om 'De Eerste Tovenaar ' te spreken. De tovenares waarschuwt hen dat tovenaar Zorander niet zonder reden gevreesd wordt, En of ze alle 5 zeker weten dat ze de tovenaar willen spreken. Alle 5 bevestigen hun wens echter nogmaals.

De drie mannen worden na hun wens als eerst binnen geleid en na een tijd wachten van Abby en de oude vrouw komen ze weer naar buiten. De man van adel is echter zo hevig gewond, wellicht zelfs dodelijk, dat de andere 2 mannen hem moeten dragen. De oude vrouw kiest ervoor om de tovenaar op een andere dag te spreken en Abby blijft over. Nog steeds met de noodzaak om tovenaar Zorander te spreken. Voordat ze aan de tovenaar wordt voorgesteld ziet ze nog de Biechtmoeder, de leidster van de belijdsters. Ze knielt voor de Biechtmoeder en wordt kort daarop voorgesteld aan De Eerste Tovenaar. Hij luistert naar haar terwijl hij tegelijk met andere lieden spreekt. Abby spreekt over de zorgelijke toestand van haar woonplaats Nijnvoorde. Zeker nu met de oorlog met D'Hara, Pendisaan de staat waar Nijnvoorde in ligt doet niet mee aan het verbond van het Middenland om verzet te bieden aan D'Hara en dus moeten ze zichzelf verdedigen.

Tovenaar Zorander is heftig in gesprek met Thomas over magie en over de oorlog. Dat er een oplossing is die Zorander wil uitvoeren, de tovernaarsraad twijfelt echter aan de oplossing, en Thomas geeft de beperkingen van de magie weer. Zorander spreekt met de leger aanvoerders, bij bepaalde gebieden lijkt het middenland de overhand te hebben, de vijand trok zich terug, maar Zorander kiest ervoor ze niet te achtervolgen. Toch is de vijand, het leger van D'Hara in zo grote getalen dat voor de oorlog beeindigd zou kunnen worden er tienduizenden middenlanders zouden sterven. Panis Rahl, de top aan het hoofd van D'Hara geeft niet op volgens Zorander. Abby krijgt nog 1 kans om haar verhaal af te maken, Ze verteld hoe haar volk en haar familie gegijzeld is en door de D'Haranen als schild zal worden gebruikt bij enige 'magische' aanval door de middenlandens. Tovenaar Zorander geeft aan dat hij haar niet kan helpen, ondanks dat Abby een bot bij zich heeft. Een bot dat een schuld in zich draagt dat ingelost moet worden.

Abby rent de kamer uit, en begint te huilen. Ze wordt getroost door de biechtmoeder zelf. Toch laat haar verdriet haar niet los en noemt ze Zorander een monster. De biechtmoeder en nog een tovenares begrijpen de pijn van Abby en de biechtmoeder begint te vertellen over tovernaar Zorander. Dat zij hem de oplichter noemen, dat hij de naam van wind van de dood word genoemd om angst aan te jagen voor de vijand, maar dat ook zijn eigen bevolking onredelijk bang is voor iemand met magie. Dat Zorander eerst niet wilde strijden en vechten tegen D'Hara, maar dat toen Panis Rahl magie begon te gebruiken om mensen te doden, hij begreep dat vechten de enige mogelijkheid was om levens te redden.

De biechtmoeder vertelt dat Zorander eens getrouwd was en een kindje heeft net als Abby. In die tijd had Panis Rahl zijn tovenaars geleerd om schaduwmensen te maken. Deze leven niet maar doden wel hetgeen ze tegenkomen, hele groepen soldaten van het middenland stierven tot Zorander magische strijdhoorns maakte die de schaduwmensen en zijn makers konden verdrijven. Nu was Panis Rahl woedend op Zorander. Hij gijzelde Zoranders vrouw en lieten haar in zijn armen sterven doordat hij haar probeerde te helen.

Ook Zoranders dochter was gegijzeld, en Panis Rahl houdt haar nog steeds gevangen. Zorander probeert nu Panis Rahl magisch in zijn paleis te houden, en Panis Rahl probeert Zorander te doden. Dit door moordenaars te sturen, waaronder ook de Mord-Sith. Dit is een specifieke groep vrouwen die met magie niet verslagen kunnen worden. Alleen de magie die belijdsters hebben, heeft effect op hen. De biechtmoeder vertelt ook dat de nobele van de 3 mannen een boodschapper was, die Zorander de keus gaven, of het leven van zijn dochter of Zoranders eigen leven.

Abby vertelt nog over de schuld die magisch geschreven staat op het bot dat ze had meegenomen een schuld tussen haar moeder en Zoranders vader die ingelost moet worden. De biechtmoeder zegt dat ze nog eens met Zorander zal praten en dat ze de volgende dag de beslissing of Zorander nog met Abby wil praten aan haar zal mededelen. Abby probeert te slapen in het pension dat voor haar geregeld was, maar wordt wakker wanneer de oude vrouw(Mariska) binnen komt. Ze vertelt dat ze tovernaar Zorander heeft gesproken. De oude vrouw weet van haar familie en haar dochtertje af en dreigt haar dochtertje wat te doen. Abby smeekt en zegt dat ze morgen de tovernaar nog eens zal zien. Ze krijgt nog de kans tot morgenochtend om Zorander over te halen, anders wordt haar dochter en gezin gemarteld en gedood. Abby beloofd dat ze tovernaar Zorander zal brengen.

Zorander staat haar de volgende dag toe met haar te praten, en test het bot op de bottenschuld. Wat er inderdaad opzit. Hij geeft aan dat deze nu zal worden ingelost, nu hebben hem vervallen verklaard. Ook geeft hij aan dat voor de magische kunst tegen D'Hara hij dicht bij de grens moet zijn. En Nijnvoorde is dicht bij de grens. Thomas waarschuwt Zorander dat hij de magie niet onder controle kan houden. Zorander spreekt met een oficier en vraagt om de cavalerie. Panis Rahls 2de man Anargo is bij Nijnvoorde en deze willen ze verslaan. Ze vertrekken naar Nijnvoorde. Daar vertrekken Abby en Zorander naar de rivier. Bij de rivier wordt Zorander gevangen genomen doordat hij magie probeert te gebruiken tegen een Mord-Sith. Dan ineens na een bijna mislukte aanval van Abby blijkt de biechtmoeder er te zijn die haar magie gebruikt tegen de Mord-Sith waarna de Mord-Sith slaaf wordt van de biechtmoeder. Abby doet de kleren van de Mord-Sith aan en gaat het kamp van de vijand in, ze zou tot dageraard hebben volgens Tovernaar Zorander.

Abby kan haar gezin niet vinden, maar voelt dan haar halsband warmer worden, dit doet deze vaker als er magie in de buurt is. Ze volgt de halsband en komt dan bij een tent. In de tent ziet ze de oude vrouw(Mariska) slapen, Ze loopt verder naar een tent waar de halsband het warmst blijkt en hoopt haar dochtertje te vinden. Het blijkt echter een ander klein meisje te zijn. Al snel bedenkt ze dat dit Zoranders dochter is. En ze probeert te doen alsof het meisje haar gevangene is, om het meisje het kamp uit te krijgen. Abby krijgt met de list het kind het kamp uit en gaat naar de rivier. Daar zien ze Zorander met zijn magie bezig. Zoranders dochter komt bij hem. Hij stelt haar gerust en laat haar dan slapen.

Abby heeft nog haar dochter niet en is radeloos, ze wil meer tijd, maar Zorander kan die haar niet geven. Hij is nog bezig met de magie op te wekken. Aan de overkant van de rivier drijven de D'Haranen de gevangenen voor hun uit en komen dichter naar de tovernaar toe. Ineens blijkt de oude vrouw(Mariska) het kind van Zorander te hebben. Zorander wordt door Anargo en Mariska gevraagd zich over te geven. Mariska snijdt de nek van Zoranders kind door.

Zorander maakt de magie af, en er komt een muur des doods naar de D'Haranen toe. die echter bij de grens stil lijkt te staan. De tovernaar gooit nog een lading tovernaarsvuur naar Panis Rahl. Dan keert hij zich Abby en ziet ze dat haar man en kind op haar wachten, veel soldaten en tovernaar Thomas bleken de mensen van Nijnvoorde gered te hebben. Dan blijkt ineens dat Zoranders dochter nog leeft. In Abbys afwezigheid had hij een magische illusie gemaakt waardoor Mariska haar eigen nek had doorgesneden met de gedachten dat ze Zoranders dochter had. Zorander roept Thomas bij zich en verteld hem van een nieuwe taak. Doordat mensen altijd bang blijven voor magie schept Zorander een 2de muur van doods in het komenende voorjaar. Daardoor ontstaat er een grens. Daardoor kunnen nu mensen zonder magie apart wonen van de magiers. Verder komen er grensbeschermers zodat niet mensen per ongeluk naar de grens gaan. Als laatste blijkt dat de bottenschuld niet was dat Zoranders vader iets schuldig was maar juist Abbys moeder, en dus Abby een plicht had te doen. Wat ze ook deed toen ze Zoranders dochter redde. Einde.

Dit was in het kort het verhaal

Het is mooi geschreven met al de herkenbare groepen mensen(Tovenaars/Mord-Sith/Belijdsters) erin. Hier worden ze meer kort beschreven en gaat het echt om de ontwikkeling in de tijd en de mogelijke beweegredenen erachter. Het mooie eraan vind ik persoonlijk dat hier ook al de politieke en topografische aspecten zo goed zijn verwerkt. Het grootste verschil met 'De Wetten van de Magie' is vooral dat dit vanuit Abby geschreven is, terwijl het bij de cyclus vanuit meer personen wordt beschreven. Het verhaal gaat in een keer door, en kan snel uitgelezen worden. Er is wat minder plaats voor humor door de grote snelheid van het verhaal, maar tussen de regels door is dit zeker wel te vinden. Kortom dit boek leest lekker, zit vol spanning en avontuur en is zeker aan te bevelen voor de liefhebbers van Terry Goodkind. Voor wie een inleiding zoekt in de werelden van de wetten van de magie verwijs ik wel na de eerste delen, omdat deze boeken gewoon meer paginas bevat met de beschrijvingen hiervan, stap voor stap.

Voor alle lezers verder veel plezier!
© 2008 - 2023 Goodkind, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het recht: toetsingsverbodHet recht: toetsingsverbodDe rechter mag door het toetsingsverbod wetten niet toetsen aan de Grondwet. Over dit verbod is veel onenigheid en besta…
Aflossing hypotheek: hoeveel heb je na zoveel jaar afgelost?Aflossing hypotheek: hoeveel heb je na zoveel jaar afgelost?Je gaat een hypotheeklening aan voor de lange termijn, waardoor je 30 jaar aan een schuld vast zit. Het aangaan van een…
De annuïteitenhypotheek, een dure hypotheekvormDe annuïteitenhypotheek, een dure hypotheekvormVanaf 1 januari 2013 geldt de verplichting om periodiek af te lossen voor nieuw gesloten hypotheken. De aflossing doorsc…
Annuïteit: hoeveel aflossing bij annuïteiten hypotheekAnnuïteit: hoeveel aflossing bij annuïteiten hypotheekSinds de hervorming van de renteaftrek is de annuïteiten hypotheek een populaire manier van financiering geworden. Dit k…

Gabriel Garcia Márquez – Honderd Jaar EenzaamheidIn dit meesterwerk beschrijft Márquez de geschiedenis van een geïsoleerd Colombiaans stadje, Macondo, en van de familie…
Thomas Rosenboom - Spitzen, BoekverslagThomas Rosenboom - Spitzen, BoekverslagThomas Rosenboom - Spitzen /Em. Querido’s Uitgeverij BV/ 2005 2e Druk (2005) /143 bladzijden/ Novelle - Boekverslag
Bronnen en referenties
  • http://www.deboekenplank.nl/naslag/aut/g/goodkind_t.htm http://www.terrygoodkind.com/ www.boekenwereld.com Terry Goodkind, Proloog De Aflossing. ISBN 90 245 5648 1 / 9789024556489
Goodkind (2 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.