Jim Butchers Dresden Files, boek één: Stormnacht

Jim Butchers Dresden Files, boek één: Stormnacht De boekenreeks over de Dresden Files, geschreven door Jim Butcher, bestaat uit vijftien boeken waarvan Stormnacht het eerste boek is. In het jaar 2000 verscheen Stormnacht voor het eerst in het Engels en in 2009 in het Nederlands. In de reeks boeken van de Dresden Files wordt de tovenaar Harry Blackstone Copperfield Dresden gevolgd. Hij is de enige tovenaar in de Gouden Gids van Chicago en helpt de politie van Chicago met bovennatuurlijke zaken.

Inhoudsopgave


Gegevens van het boek 'Stormnacht: een zaak uit de Dresden Files'

 • Titel: Stormnacht, een zaak uit de Dresden dossiers (Storm Front)
 • Schrijver: Jim Butcher
 • ISBN: 978-90-495-0006-1
 • Vertaling: Lia Belt
 • Oorspronkelijke uitgever: Roc US
 • Nederlandse uitgever: De Vliegende Hollander

De auteur Jim Butcher

Op 26 oktober 1961 werd in het Amerikaanse Independence, Missouri, Jim Butcher geboren. Hij was de jongste van drie kinderen en de enige jongen in het gezien. Hij is vooral bekend geworden door zijn vijftien boeken over de Dresden Files.

Carrière

In zijn jeugd leerden zijn zussen hem de boeken van Han Solo en Lord of de Rings kennen. Door het lezen van deze boeken raakte hij geïnteresseerd in fantasy en science fiction. Als opdracht voor een cursus schrijven begon hij in 1996 met het eerste boek uit het Dresden dossier (files): Stormnacht. Twee jaar lang is Butcher op zoek geweest naar een uitgever voor Stormnacht. Op een conventie leerde hij Ricia Mainhard kennen en als agent van Butcher begon zijn carrière. In het jaar 2000 verscheen Stormnacht in het Engels als paperback. Naast de boeken van de Dresden dossiers heeft hij nog twee boekenreeksen geschreven.
 • Codex Alera-series
 • Cinder Spires-series

Ook is hij de schrijver van een Spiderman-boek genaamd: The Darkest Hours.

Stormnacht: een zaak uit de Dresden Files

Samenvatting (spoiler alert)

Harry Dresden, de enige tovenaar in het telefoonboek van Chicago, is tovenaar van beroep en maakt daar geen geheim van. Heel veel werk heeft hij niet omdat mensen hem met enig argwaan aankijken. Af en toe heeft hij een opdracht bij de politie van Chicago. Op een dag komt er een vrouw (Monica Sells) naar zijn huis, ze zegt Harry's hulp nodig te hebben bij het opsporen van haar man. Omdat hij niet veel geld bezit, neemt hij deze opdracht aan. Dezelfde dag nog krijgt hij ook opdracht van de politie van Chicago om naar een hotel te komen. Daar aangekomen moet hij helpen met het oplossen van een dubbele moord die door magische handelingen zijn uitgevoerd. Dresden moet er achter zien te komen hoe deze moord heeft kunnen plaatsvinden en of hier een professionele tovenaar achter heeft gezeten of iemand anders uit de magische wereld. Maar om erachter te komen hoe de twee slachtoffers zijn overleden moet hij verboden magie gebruiken.

Hij besluit om de zaak van de politie even achterwege te laten en de zaak van de verdwenen man op zich te nemen. Monica had hem het adres gegeven van hun vakantiewoning en Dresden besluit om daar eens een kijkje te nemen. Met hulp van een fee komt Dresden erachter dat er in de vakantiewoning vaak feest wordt gevierd met heel veel 'spelletjes'. Dresden weet dat sommige magiërs lust nodig hebben om hun magie te laten werken. Hij heeft dus nu voor het eerst genoeg informatie om aan Monica door te geven. Maar zijn ontmoeting met de fee is niet onopgemerkt gebleven. In het verleden heeft hij met magie zijn leermeester vermoord (door zelfverdediging). Hierdoor heeft hij een wachter genaamd Morgan gekregen. Bij iedere fout die Dresden maakt staat Morgen klaar om een eind aan het leven van Dresden te maken. Ook na de ontmoeting met de fee komt Dresden weer in aanraking met Morgan. Volgens zijn wachter zit Dresden achter de moorden in het hotel en heeft hij dat vanuit dit vakantiehuis gedaan. Dresden moet dus niet alleen de moorden oplossen en de man van Monica zien te vinden, maar ook nog eens zijn eigen onschuld bewijzen.

De enige manier om dat op te lossen is uit te zoeken hoe het tweetal is vermoord. Hij komt erachter dat één van de slachtoffers een 'werkneemster' is van de vampier Bianca, die de eigenaresse is van The Velvet Room. Na met Bianca te hebben gesproken komt hij er ook achter dat het anders slachtoffer een beveiliger is van de maffiakoning Jonny Marcone. Toch blijft deze zaak bij de politie steeds weer trekken naar de vermiste man van Monica. Een drug genaamd drieoog zorgde voor de problemen. De man van Monica (Victor Sells) probeerde met de drug Marcone te pakken te krijgen, maar hij kreeg Dresden op bezoek. Victor, die zelf ook magiër was, probeerde Dresden te vermoorden met zijn bezweringen, maar Dresden weet hem uiteindelijk te verslaan met zijn eigen kracht en magie.

Personages

Harry Dresden
Tovenaar en hoofdpersoon in de boeken van de Dresden dossiers. Zijn volledige naam is Harry Blackstone Copperfield Dresden, vernoemd naar verschillende illusionisten. Zijn beroep is tovenaar en hij is de enige in de Gouden Gids van Chicago. Dresden draagt altijd een oude spijkerbroek en zwart shirt met daaroverheen een lange zwarte jas en een zwarte cowboyhoed. Zijn magie krijgt hij door middel van zijn staf, ringen aan zijn handen en een ketting met een pentagram erin.

Monica Sells
Monica is de vrouw die bij Dresden op bezoek komt om haar man te zoeken. Ze is een angstige vrouw die bang is voor Dresden, maar wel zijn hulp nodig heeft.

Victor Sells
Victor is de man van Monica en heeft zichzelf de magie aangeleerd. Met behulp van de drug Drieoog en orgies verkrijgt hij de stromingen binnen om magie te kunnen beoefenen.

Bianca st' Clair
Bianca is de eigenaresse van de erotische club The Velvet Room en ze is een vampier. Het vrouwelijke slachtoffer was een werkneemster van Bianca. Bij een ontmoeting tussen Dresden en Bianca (in The Velvet Room) verandert Bianca in een monster (vampier). Dresden is de enige die haar echte identiteit kent en weet hoe ze er, zonder haar magie om menselijk eruit te zien, uitziet.

Donald Morgan
Morgan is de bewaker van Dresden. Hij is door de rechtbank der Magiërs toegewezen aan Dresden om hem in bedwang te houden. Als Dresden een misstap in de magie begaat heeft Morgan de opdracht om Dresden te doden zonder rechtspraak. Maar als Dresden hulp nodig heeft, is Morgan ook verplicht om Dresden te helpen.

Johnny Marcone
Marcone is dé man in de onderwereld van Chicago. Eén van zijn lijfwachten wordt vermoord en hij wil zelf de zaak oplossen. Hij dwingt Dresden dan ook om zich niet te bemoeien met deze zaak. Maar aangezien Marcone zelf bij de zaak wordt betrokken kan hij niet anders dan Dresden toelaten zich met de zaak te bemoeien.

Karin Murphy
Murphy is het hoofd van de afdeling 'Vreemde' zaken bij de politie van Chicago. Zij en haar team worden ingezet als er onopgeloste zaken zijn die vooral niet te verklaren zijn. Eigenlijk is de afdeling een ondergeschoven kindje en ze zitten dan ook in de verste uithoek van het politiebureau. Vaak huurt Murphy Dresden in als het gaat om magie. Zij is dan ook de beste vriendin die Dresden heeft.

Locaties

Chicago
In het boek Stormnacht komen een aantal locaties naar voren. Het merendeel speelt zich af in Chicago. Zo vindt de moord plaats in een hotel in Chicago en werkt Murphy voor de Chicago politie. Ook Dresden woont en werkt in Chicago. Vanuit het verleden heeft Chicago een naam gehad in de onderwereld. In het boek wordt daar dan ook gebruik van gemaakt door Johnny Marcone (heerser van de onderwereld). Hij neemt alle beslissingen in Chicago als het om de criminaliteit gaat. De Velvet Room bevindt zich ook in Chicago, ook als deel van zowel de onderwereld als van de erotiek.

Vakantiewoning van de familie Sells
In Lake Providence staat de vakantiewoning van de familie Sells. Het gaat hier om een rustige locatie zonder veel buren of verkeer. Een prima plek om in het geheim feesten te geven en magie te gebruiken. Het huis ligt vlak aan het water en tussen de bomen. Victor gebruikt deze woning dan ook als uitvalsbasis voor zijn magie. Door het extremere weer in Lake Providence is het gemakkelijker om magie te gebruiken. De energie die bijvoorbeeld een onweersbui meebrengt kan een magiër gebruiken bij zijn werk.

Uitleg titel Stormnacht

De titel Stormnacht slaat vooral op de tijdstippen van de moorden en de laatste confrontatie tussen Dresden en Victor Sells. Om zijn magie goed te kunnen gebruiken heeft Victor Sells bepaalde krachten nodig. In zijn geval is dat het weer. Tijdens onweer en harde wind komen er bepaalde magische krachten vrij uit de natuur, welke de krachten van Victor verhogen. Op de nacht van de moorden was het een echte stormnacht en ook tijdens zijn laatste gevecht met Dresden was het een stormnacht.

TV-serie

Voor de Sci-Fi Channel heeft Butcher het plot van Stormnacht gebruikt om een pilot te schrijven voor de televisieserie van de Dresden Files. Dit script is achteraf niet als pilot gebruikt, maar is wel een aflevering in de televisieserie geworden. Op 21 januari 2007 werd de eerste aflevering van de Dresden Files uitgezonden op de Sci-Fi Channel. In totaal zijn er twaalf aflevering gemaakt en uitgezonden. Tot een tweede seizoen is het nooit gekomen.
© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden Dresden – Wat u niet wilt missenSinds de eenwording van Duitsland in 1990 is de stad Dresden een populaire bestemming geworden voor zomervakantie of ste…
WO II: Het bombardement op DresdenWO II: Het bombardement op DresdenHet was februari 1945. Nazi-Duitsland stond op het punt de Tweede Wereldoorlog te verliezen. Aan het Oostfront kwamen de…
Het stenen bruidsbedDe klassieker 'Het stenen bruidsbed' van Harry Mulisch is verplichte lectuur voor vele studenten. Met deze korte samenva…

Boekverslag: Harlan Coben 'Vals spel' (Myron Bolitar 1)Boekverslag: Harlan Coben 'Vals spel' (Myron Bolitar 1)Vals spel is het eerste deel van de reeks met Myron Bolitar in de hoofdrol, die geschreven is door de Amerikaanse thrill…
Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Tweestrijd is ondertussen het dertiende deel van James Patterson met Alex Cross in de hoofdrol. Alles loopt goed voor Al…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jim Butcher.jpg: Nonsequiturlass Derivative Work: Kelly, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Dresden
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Storm_Front_(The_Dresden_Files)
 • Boek: stormnacht, een zaak uit de Dresden dossiers: ISBN: 978-90-495-0006-1
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dresden_Files
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Butcher
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dresden_Files_characters#Bianca_St._Claire
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dresden_Files_(TV_series)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 24-04-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.