Kluun - Komt een vrouw bij de dokter
Komt een vrouw bij de dokter is een vrij recent uitgegeven boek, en wordt soms op de literatuurlijst van 5e/6e klassers van het HAVO/VWO geplaatst. In dit artikel vindt u een vrijwel volledig boekverslag zoals dat op de middelbare school geschreven dient te worden. Het stuk garandeert geen volledigheid, de opdrachten voor een leesverslag variëren van school tot school.
Specificaties
- Naam boek: Komt een vrouw bij de dokter
- Auteur: Kluun
- Uitgever: Malmberg, Den Bosch
- Jaar van uitgave: 2006
- Eerste druk: 2003
- Aantal pagina’s: 310
- Genre: Autobiografische roman/sleutelroman
- Stroming: Modernisme
Samenvatting
Carmen is de grote liefde van Stijn, en andersom. Toch kan Stijn het niet laten af en toe met een andere vrouw te zoenen of het bed te delen, soms nog wel met medeweten van Carmen. Samen zijn ze toch dolgelukkig en erg succesvol, ze hebben beide een eigen bedrijf en een lief dochtertje Luna, aan het begin van het boek één jaar oud. Maar dan slaat het noodlot toe. Een halfjaar terug had Carmen haar borst al laten controleren op een knobbeltje, maar volgens de dokter was het niet kwaadaardig. Nu, een halfjaar later, laat ze het weer controleren. Het was een fout van de dokter, en het blijkt dat het toch borstkanker is, in een al redelijk gevorderd stadium. De dokter stelt meteen een chemokuur voor. Deze slaat aan en de grootte van de kanker verdwijnt. Vervolgens wordt haar borst verwijderd en is Carmen tijdelijk helemaal zonder kanker. Stijn blijft erg onrustig onder dit alles. Hij krijgt een relatie met Roos, een vrouw die hij ieder jaar in Breda met carnaval al tegenkwam. Hoewel hij zich erg schuldig voelt tegenover Carmen, en nog steeds van haar houdt, kan hij de affaire ook niet verbreken. Zo gaat het een tijdje door, totdat Carmen te horen krijgt dat de kanker zich heeft verspreid, en nu al een groot deel van haar lever bestrijkt. Carmen is niet meer te redden, ze is terminaal. Stijn besluit zijn voorgaande affaires, exclusief Roos, aan Carmen op te biechten. Ze blijft er redelijk rustig onder, maar houdt Stijn wel nog meer in de gaten, en verbiedt hem zelfs een keer zijn vrijdagse stapavondje. Hij verzint allerlei smoesjes voor Carmen (even boodschappen doen, overwerken, stapavondje, etc.) om maar bij Roos te kunnen zijn. Op een avond gaat het mis en wordt hij bijna betrapt. Hij rijdt met 180 terug naar huis en crasht op de snelweg. Gelukkig overleeft hij het ongeluk. Vanaf dat moment gaat het anders. Hij zet zijn relatie met Carmen op een laag pitje, en zorgt ervoor dat Carmens laatste dagen perfect zijn. Haar buik zwelt telkens op vanwege het vocht dat zich ophoopt, omdat haar lever zijn werk niet meer doet. Ze geeft constant over en houdt niks meer binnen. Ze vermagert sterk en op haar laatste dagen kan ze niets meer zelfs. Toch blijft Stijn er voor haar zijn, tot op haar laatste dag, in tegenstelling tot (wat ze in het ziekenhuis opmerkten) andere mensen. Soms maken ze er samen nog wel eens luchtige grapjes over. Op één van haar laatste dagen besluit Carmen dat ze euthanasie wil plegen, om zichzelf uit haar lijden te verlossen. Van tevoren maakt Stijn een grote doos met herinneringen, zodat Luna, inmiddels 3 jaar, zich haar moeder later nog via deze dingen zou kunnen herinneren. Op een rustige dag komt de dokter en verlost Carmen uit haar lijden.
Perspectief
Het verhaal wordt volledig vanuit de ik-persoon beschreven, je ziet niet meer en niet minder dan dat de ik-persoon ziet/weet. De ik-persoon is door het hele boek heen Stijn. Het is een erg luchtige schrijfstijl, wat ook wel nodig is voor een boek met zo’n zware inhoud.
De hoofdpersoon ik een voetbal en vooral ajax-gek. Er zijn steeds dingen die hij vergelijkt een bepaalde wedstrijd, die dan in het notensysteem is opgenomen.
Ieder hoofdstuk begint met een quote, uit een liedje, een conference, een boek of een film. Daarnaast staan er tussen de tekst een soort stukjes uit een woordenboek, waarin een begrip uit de tekst wordt uitgelegd, bijvoorbeeld een bepaalde kroeg of een bepaald persoon. Dit alles natuurlijk ook vanuit de ogen van Stijn.
Titel en motto
Titel:
Komt een vrouw bij de dokter, symboliseert meteen al de luchtige en soms komische schrijfstijl waarmee het boek is geschreven. Ondanks alle ellende merk je dat zowel Carmen en Stijn nog grapjes kunnen maken over de situatie.
Geen ondertitel.
Motto:
dat is een stukje uit een liedje van de Beatles: Yesterday, all my troubles seemed so far away.
Structuur
Er is een epiloog, die de dag na Carmens dood beschrijft. Carmen ligt in een kist in de woonkamer, in haar Replayjurk en haar Dieseljasje. Op het eind trekt Stijn haar haar favoriete schoenen nog even aan. Het boek is in drie (vier) delen verdeeld: Deel I: Stijn & Carmen, Deel II: Stijn & Carmen en Stijn & Roos, en Deel III: Carmen. Daarnaast nog de epiloog (als vierde deel). Deel I bestaat uit 34 korte, genummerde en naamloze hoofdstukken, Deel II uit 39 en Deel III uit 18 hoofdstukken. Alle hoofdstukken zijn genummerd, niet getiteld.
Personages
Stijn van Diepen, 34 - 36 jaar
- Merk in Uitvoering (eigen bedrijf, samen met Frenk)
- Woont op de Amstelveense weg 872 in Amsterdam, later verhuizen ze naar een rustige buurt in een van de rijke buitenwijken.
- Getrouwd met Carmen, maar leidt aan monofobie, dus hij heeft een drang tot vreemdgaan.
- Rond karakter.
Carmen van Diepen, 34 - 36 jaar
- Advertising Brokers (eigen bedrijf)
- Woont op de Amstelveense weg 872 in Amsterdam, later verhuizen ze naar een rustige buurt in een van de rijke buitenwijken.
- Getrouwd met Stijn, één dochtertje Luna
- Rond karakter
Frenk, 34 - 36 jaar
- Collega/mede-eigenaar van Merk in Uitvoering
- Samen met Stijn op de heao gezeten
- Vlak karakter
Luna, 1 -3 jaar
- Dochtertje van Stijn en Carmen
- Vlak karakter
Roos, ±30 jaar
- Minnares van Stijn, woont ook in Amsterdam
- Vlak karakter
Mevrouw Scheltema, ± 50 jaar
- Internist van Carmen
- Vlak karakter
Tijd
Het verhaal speelt zich af van begin 1999 tot half 2001. Dit staat letterlijk in het boek, er staat heel duidelijk vermeld hoe alle tijdsverbanden in elkaar zitten, dus bijvoorbeeld hoe lang Carmen moet kuren, dat ze binnen 10 dagen een kijkoperatie krijgt etc. Bovendien bevat het boek enkele ‘mailtjes’ waarbij de datum vermeld staat. Het eerste mailtje is van 4 mei 1999 en het laatste van 22 maart 2001. Daarvoor en daarna zijn nog enkele maanden beschreven. Een ander aanknopingspunt is dat er op de tv nog Yorin voorstaat, en Yorin is nu RTL7 geworden. Dat betekent dat het wel tussen 2000 en 2004 afgespeeld moet hebben.
Ik denk dat deze tijd wel redelijk van belang is, als je kijkt naar de medische mogelijkheden, maar een tijdsbestek van enkele jaren eerder of later had niet veel uitgemaakt.
Plaats
Het verhaal speelt zich af op de Amstelveense Weg 872 in Amsterdam, verscheidene uitgaansgelegenheden in Amsterdam, het Lucasziekenhuis in Amsterdam, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, in het huis van Thomas en Anne (met de jaarwisseling, 2000) in Maarssen, Breda met carnaval, en op de vakantie van Stijn in Miami.
Ik denk dat het voor het karakter van Stijn wel belangrijk was dat het een uitgaansrijke omgeving was, maar voor de rest is het vrij willekeurig gekozen.
Tijdsduur
Het verhaal duurt ongeveer 2 jaar. Het hele ziekteproces van Carmen wordt beschreven, vanaf het moment dat ze te horen krijgt dat ze kanker heeft tot het moment dat ze doodgaat.
Het verhaal wordt redelijk geleidelijk verteld. Waarschijnlijk zijn er een hoop ziekenhuisverhalen weggelaten om het verhaal wat interessanter te houden.
Chronologie
Stijn kijkt af en toe nog wel eens terug naar het verleden, bijvoorbeeld als hij de lezer verteld dat Carmen een half jaar geleden ook al een kanker-check had laten doen, maar die terugblikken zijn vaak zo kort dat het niet echt flashbacks te noemen zijn.
Het doel hiervan is om af en toe nog even wat achtergrondinformatie aan de lezer te verschaffen, zodat die weet wat er in het verleden is gebeurd. Maar dit gebeurt dus alleen als het echt van belang is, en dan vaak maar heel kort.
Voor de rest is het verhaal chronologisch verteld.
Auctoriaal of personaal
Het verhaal is personaal verteld en met een perspectief vanuit de derde persoon. Je weet niet meer dan dat Stijn weet of meemaakt. Er zijn geen wisselingen of andere bijzonderheden, behalve misschien het al eerder beschreven ‘woordenboek’-concept.
Achterliggende gedachte
Waarschijnlijk om een deel van het levensverhaal van de schrijver Kluun, alias Raymond van de Klundert, te vertellen. Het verhaal schijnt hier en daar wat aangepast te zijn, en de namen zijn niet naar waarheid geschreven, maar de grote lijnen van het verhaal komen overeen met dat van Raymond. Ook hij heeft zijn vrouw aan kanker verloren. Het is onduidelijk of Raymond ook zo monofoob was als dat hij Stijn beschrijft. Wel is duidelijk dat Raymond 2 kinderen heeft, namelijk Eva en Roos (hé, Roos), en dat komt dus niet overeen met het verhaal (tot nu toe tenminste). Om het verhaal volledig te maken zal ik eerst De weduwnaar (het vervolg op Komt een vrouw bij de dokter) nog moeten lezen, dan pas zal ik hier over kunnen oordelen.