Boekverslag: een soort Engeland

Boekverslag: een soort Engeland Een soort Engeland, geschreven door Robert Anker, is uitgegeven in 2001. Het gaat over een gestoorde acteur die niet weet wat hij met zijn leven moet doen. Hij ziet het nut nergens van in en probeert van zichzelf weg te vluchten. In dit boekverslag kan je informatie vinden over David Oosterbaan en zijn dochter, een samenvatting en een tijdsbeschrijving.

Inhoudsopgave


Bibliografische gegevens

  • Auteur: Robert Anker
  • Titel: Een soort Engeland
  • Jaar van uitgave eerste druk: 2001
  • Gelezen druk, jaartal: eerste druk, 2001
  • Uitgeverij: EM. Querido’s uitgeverij BV
  • Aantal bladzijdes: 268
  • Motto: Freedom tastes of reality The Who, Tommy
  • Opdracht: Voor Daniela

Samenvatting

David Oosterbaan is een acteur en toneelspeler van drieënvijftig jaar oud. Hij weegt veel te veel en is niet zo heel erg betrokken bij de wereld. David wordt ’s morgens wakker. Diep in zijn gedachten verzonken denkt hij aan vroeger. David was vroeger, toen hij 16 was, getrouwd met een meisje genaamd Anneke. Zij was 16 jaar oud en het was zeer streng verboden om dan al zwanger te geraken zonder dat je getrouwd was. Ze werd toch zwanger van David. Enigszins noodgedwongen trouwden ze met elkaar. Niet omdat David dit zo graag wilde, maar omdat hij het nog wel voor haar over had. Hij hield niet echt van haar, hij hechtte dan ook meer waarde aan toneel. David en Anneke krijgen ondertussen een kindje, Laura. De vader van Anneke heeft er erg veel moeite mee dat David niet gestudeerd heeft en geeft hem en Anneke een lening voor zijn studie. David gaat filosofie studeren maar komt al gauw terecht bij een toneelschool.

Vanaf dat moment gaat het steeds slechter met Anneke en David. Ze spreken elkaar steeds minder en als het Anneke dan uiteindelijk lukt om David te vinden - nadat hij het huis heeft verlaten - wil ze per direct scheiden. David doet hier voor de rest niet meer moeilijk over. Steeds vaker krijgt David driftbuien en ze worden steeds heftiger. Eigenlijk zit David nu in een enorme depressie en lijkt hij er nooit meer uit te komen. Schijn bedriegt, want David komt Alma tegen en raakt uit zijn depressie. Hij gaat bij haar wonen in de Achterhoek. Na een aantal jaar heeft David hier echter weer genoeg van en wil hij weer zijn eigen actieve en ruige leven, waarbij hij telkens een nieuwe liefde heeft. Zo gaat het dan ook deze keer, David gaat weer acteren en heeft wederom een nieuwe liefde. David raakt echter zo diep op zijn personage ingespeeld, dat hij er veel te ver in gaat. Hij moet soms een hele dag herstellen van zijn personage, om weer zichzelf te worden. Het lukt David echter nooit om het toneel uit zijn hoofd te krijgen. Dan, wanneer David 53 jaar is, woont hij op een woonboot in Amsterdam, hij mag hier echter niet blijven wonen - tenminste dat wil de gemeente Amsterdam niet. Hij gaat weer toneelspelen nadat hij dat niet meer deed en wordt nu verliefd op de jonge Lena, zijn tegenspeelster in het toneelstuk.

David komt weer in contact met zijn dochter Laura. Hij belt haar namelijk op een avond op, omdat hij aan Laura denkt. Ze is zwaar verslaafd aan drugs en David wil er per se voor zorgen dat ze afkickt. Hij begint echter haar drugs te betalen omdat hij denk dat dit haar helpt af te kicken. Laura lijkt van de drugs af te komen, maar schijn bedriegt. Ze raakt wederom verslaafd aan drugs en komt er niet van af. David raakt depressief, komt bij een clan terecht. David beseft zich dat hij niks meer heeft en dat hij niet meer op kan treden, hij kan het gewoon niet meer, alles wordt zwart. Hij valt neer op het toneel en als hij uiteindelijk wakker wordt zit hij op zijn woonboot die weggesleept wordt naar een andere plek. David is alles kwijt!

Personages

David Oosterbaan

David Oosterbaan, een acteur en toneelspeler die zwaar verslaafd is aan een aantal dingen. Sommige dingen hebben een grotere invloed dan andere. Hij is verslaafd aan seks, daar is uiteindelijk alles bij hem op gericht en als de seks niet meer bevalt gaat hij door naar een volgende partner. Daarbij is deze man ook verslaafd aan drank, echter blijft dit soms nog wel binnen de perken. Hij drinkt wel te veel, voornamelijk om zijn problemen te vergeten.
Citaat 1, bladzijde 12: “Wat hem evenzeer bevreemdt: dat hij direct na de daad vergeten is wat daarvoor het belangrijkste lijkt in het leven. Een tel nadat hij is klaargekomen dwalen zijn gedachten al naar het alledaagse.” Hij is verslaafd aan seks, hij vindt dit in principe het belangrijkste in het leven. Echter weet hij op dat moment ook niet wat hij doet, dan lijkt niets belangrijker. Niets is beter dan seks, alles draait om seks, hij blijft denken aan seks en daarom leeft David ook. David is ook een heel introvert persoon, hij houdt eigenlijk geen rekening met anderen, denkt alleen aan zichzelf en als hij verliefd op iemand is, kan dat niet overgaan in liefde, omdat deze man te gericht is op zichzelf. David wil slechts rekening met zichzelf houden en daarmee loopt hij tegen veel problemen aan.
Citaat 2, bladzijde 40: “Jij' zegt ze, ‘jij bent een vies mannetje. Kijk eens hoe je eruitziet, met je dikke pens, je zuipt te veel man, je zuipt je nog een maagzweer, overal door het huis liggen rennie-papiertjes. Moet je dat pafferige smoel zien, die vette haren. Wie zou jou nou willen, hé? Niemand toch. Vreten en zuipen met je vriendjes, dat kun je. Die leuke vriendjes van je. Nemen ze ooit drank mee?’ Ze strijkt het haar uit haar gezicht. David doet moeite om niet in de lach te schieten.”

Dit is een van de meest zeggende stukjes over David, hieruit blijkt hoe onbeschoft hij daadwerkelijk is. Hij denkt alleen aan zichzelf, hij houdt geen rekening met Anneke, niks geen rekening houden met iemand anders. Nee, David denkt alleen aan zichzelf, hij is het middelpunt van de wereld! Dat is het principe van David.

David is dus 53 jaar, acteur, toneelspeler, heel dik, hij is altijd te laat, aldus bladzijde 11 en bladzijde 17, vanaf bladzijde 17 komt dit volgende citaat.
Citaat 3, bladzijde 17: `David Oosterbaan, je bent te laat! Je bent je hele leven al te laat. Jij bent nog nooit op tijd geweest.”
David is een round-character omdat je steeds meer over hem te weten komt.

Laura Oosterbaan

Laura is de dochter van David en ook een round-character, wederom omdat je steeds meer over het personage te weten komt.
Je weet in principe nog steeds niet enorm veel over Laura, echter is er één ding heel erg duidelijk over Laura: Ze is zwaar verslaafd aan drugs. Dit lees je zeer veel terug en hierbij dan 2 citaten:
“Straks lijkt ze nog op jou. Is ze dubbel gehandicapt: en verslaafd, en een Oosterbaan.” Hierin wordt alleen het feit verslaafd genoemd, maar het draait hier dus om haar drugsverslaving, ik heb eigenlijk voor dit citaat gekozen, omdat dit meer zegt dan alleen de verslaving, het geeft ook aan hoe diep het eigenlijk zit, hoe erg het in de familie zit om ergens aan verslaafd te zijn. (bladzijde 81)

Citaat 2, bladzijde 205: “Op een hoek daarvan zit Laura te rillen onder een soort paardendeken, een sigaret smeult tussen haar rode vingers.” Hier is ze dus wiet aan het roken en is ze hevig onder invloed van de drugs, je krijgt niet veel mee over Laura, niet hoe ze eruitziet nog wat ze normaal doet behalve dan haar drugsleven, wat wel een haar hele leven zou kunnen zijn.

De relatie is een vader dochter relatie, waarbij ze elkaar al heel lang niet meer hadden gezien, maar de vader zich wel volledig inzet voor het leven van zijn dochter. Hij houdt onvoorwaardelijk veel van zijn dochter, maar weet niet hoe hij zijn emoties moet uiten. Doordat David dat nooit aan Laura heeft geleerd, kan zij ook geen emoties uiten, daarom zit zij aan de drugs.

Tijd

Tijd heeft een invloedrijke positie in het boek. In dit boek wordt geleerd dat tijd niet te koop is en dat als je fouten maakt in je leven je niet terug de tijd in kan om ze recht te zetten.
Het boek speelt zich af tussen 1960 en 2000.
Het is een niet chronologisch boek, want je wordt meegenomen in zijn gedachten. Zijn gedachten zijn flashbacks. Die flashbacks nemen je mee naar momenten van zijn leven hoe het was. Hij kijkt als man die alles verloren heeft terug. Hij weet dat hij niks meer heeft, dus kijkt hij terug naar zijn leven en bedenkt wat het waard was. David voert je mee naar eerdere momenten van zijn leven, toen het beter ging en toen het minder goed ging.
© 2014 - 2023 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in EngelandStuderen in EngelandEngeland is een erg populair land bij Nederlandse studenten. Maar wat houdt studeren in Engeland eigenlijk in?
WK voetbal 1966In 1966 is het de beurt aan Engeland om het 8e WK te mogen organiseren. Aan de voorronden deden 53 landen mee, waarvan e…
EK voetbal 1996In 1996 is het een feestje voor de UEFA, het EK wordt dit jaar voor de 10e keer gehouden, Engeland is gastland. Er zijn…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…

Memoirs Of A Geisha - Arthur GoldenEen oude vrouw, genaamd Sayuri, vertelt over haar leven als Geisha. Ze begint op het moment dat ze uit huis geplaatst wo…
Boekverslag: Gimmick!Boekverslag: Gimmick!Gimmick! is een boek geschreven door Joost Zwagerman. Het gaat over de kunstenaarswereld en de daar bijbehorende gedacht…
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.