Angels & Demons - Dan Brown

Professor Robert Langdon wordt uit zijn bed gebeld om iets te onderzoeken. Hij komt terecht in een lange zoektocht, tijdens deze zoektocht ontwikkelt hij een relatie met Vittoria Vetra, de dochter van de vermoorde Leonardo Vetra. Wat voor een zoektocht wordt dit en hoe loopt het af?

Algemene informatie

  • Titel: Angels & Demons
  • Nederlandse titel: Het Bernini Mysterie
  • Schrijver: Dan Brown
  • Thema: 'Ruzie' tussen kerk(religie), wetenschap en de Illuminatie
  • Aantal blz: 636

Samenvatting van het boek

CERN

Midden in de nacht wordt Robert Langdon opgebeld door Maximilian Kohler. Langdon moet meteen naar CERN komen om onderzoek te doen, maar daar heeft hij geen zin in omdat het midden in de nacht is. Volgens Kohler is het dringend en daarom faxt hij een foto naar Langdon. Hij schrikt van de foto, waarop een naakt lichaam te zien is met een brandmerk op de borst en het hoofd 180 graden gedraaid. Het brandmerk is een ambigram en er staat Illuminati. Er werd gedacht dat de sekte van de Illuminati uitgestorven was, ook Langdon dacht dit, totdat hij het brandmerk zag. Langdon vliegt naar Zwitserland, naar het lab van CERN.

Daar aangekomen ontmoet hij Kohler en krijgt hij eerst een heel verhaal over CERN zelf. Daarna wordt hij naar het kantoor van Leonardo gebracht en krijgt hij het lichaam te zien. Ook ontmoet hij hier Vittoria Vetra, de dochter van Leonardo Vetra. Vittoria leidt Kohler en Langdon naar het lab van haar vader en haar zelf. Dit lab is beveiligd met een irisscan, waardoor alleen Vittoria en Leonardo toegang kunnen verlenen. Aangekomen in het lab vertelt Vittoria met tegenzin waar ze met haar vader mee bezig was. Ze vertelt over het antimaterie en hoe sterk het is, ze laat hiervan ook een minuscuul voorbeeld zien. Daarna zegt ze dat ze ook nog een grote hoeveelheid antimaterie hebben opgeslagen, een hoeveelheid die zorgt voor een enorme explosie. Langdon en Kohler willen dit zien.

Als ze daar aankomen zien ze bloed op de irisscan, Vittoria schrikt hiervan en kijkt naar beneden. Op de grond ligt een oogbal, deze is van Leonardo Vetra. Hiermee kon er dus iemand het lab binnen komen nadat Leonardo werd vermoord. Als ze het lab binnen gaan, zien ze dat het busje (canister) met antimaterie is verdwenen. Vittoria wil meteen opzoek naar dit busje, omdat deze maar een batterij heeft van 24 uur. Na deze 24 uur zal het busje ontploffen. De antimaterie kan zich overal op de wereld bevinden en ze hebben maar maximaal 24 uur om het te vinden.

Het Vaticaan

Niemand heeft enig idee waar ze moeten beginnen, tot het Vaticaan belt en beelden doorstuurt. Op deze beelden is een tikkende klok te zien, dit moet wel de antimaterie zijn. Vittoria en Robert Langdon gaan meteen naar het Vaticaan. Het is daar erg druk omdat er een nieuwe Paus gekozen moet worden. Ze worden naar het kantoor van de Swiss Guard gebracht en ontmoeten daar Commander Olivetti. Maar Olivetti wil niet opzoek gaan naar de antimaterie omdat hij ervan overtuigd is dat het niet gevaarlijk is. Olivetti is al bezig met een ander onderzoek, er blijken vier kardinalen uit het conclaaf te missen. Dit zijn de vier belangrijkste kardinalen. Langdon wil de Camerlengo spreken.

Het pad van de Illuminatie

Als ze bij hem in het kantoor zijn, gaat de telefoon. De Camerlengo neemt de telefoon op, diegene die belt is de Hassassin. Hij vertelt dat hij de vier kardinalen heeft en dat er op elk uur één kardinaal wordt vermoord. Om 8 uur ’s avonds zal de eerste kardinaal vermoord worden. Langdon en Vittoria gaan opzoek naar de eerste kardinaal. Dankzij de kennis van Langdon komen ze op een spoor. Elke kardinaal zal een brandmerk krijgen, net zoals de vader van Vittoria. Volgens Robert bevindt de kardinaal zich in het Pantheon, maar daar aangekomen kunnen ze niks vinden. Robert bedenkt zich dat hij een fout heeft gemaakt en ze gaan zo snel mogelijk naar de goede plek. Ze vinden de eerste kardinaal, maar helaas niet op tijd. Hij is al vermoord en gebrandmerkt met het woord ‘Earth’. In de kerk waar ze de kardinaal vinden, staat een standbeeld van Bernini. Dit is een engel die naar het Sint Pieterplein wijst. Dit is het begin van het pad van de Illuminati dat ze moeten volgen. Ze haasten zich naar het Sint Pieterplein, waar het heel druk is in verband met het conclaaf. Ze lopen door de menigte als ze ineens een meisje heel hard horen gillen. Als ze aankomen, ligt daar de tweede kardinaal op de grond. Hij heeft doorboorde longen en het brandmerk ‘Air’ op de borst. Ook nu zijn ze weer te laat. Inmiddels heeft de pers zich verzameld op het plein en ook alle mensen weten dat er een bom in het Vaticaan ligt. De mensen willen alleen niet weg gaan. Robert en Vittoria zien een nieuwe aanwijzing op het plein en gaan naar de volgende kerk. Hier vinden ze de derde kardinaal aan touwen opgehangen boven een vuur, hij heeft het brandmerk ‘Fire’ op de borst. De Hassassin is nog aanwezig in de kerk en Olivetti wordt neergeschoten. Daarna wordt Vittoria ontvoerd en Robert probeert haar te redden, maar doordat er een sarcofaag instort, zit hij opgesloten. De brandweer redt Robert en de kardinaal is overleden. Robert gaat zo snel mogelijk opzoek naar de volgende aanwijzing, hij moet naar een fontein.

De Camerlengo besluit om het conclaaf te stoppen en de kardinalen in veiligheid te brengen. Robert is bij de fontein en wacht op de Hassassin. Als hij aankomt, gooit hij de vierde kardinaal in het water met het brandmerk ‘Water’ op de borst. Robert gaat het gevecht met de Hassassin aan, maar hij ontkomt. De kardinaal is ondertussen verzopen. Robert voelt zich schuldig en gaat opzoek naar het laatste teken, deze vindt hij ergens bovenop de fontein. Hij gaat zo snel mogelijk naar een gebouw in Rome, het Castel Sant Angelo. Als hij binnen is, vindt hij de Hassassin en Vittoria. Robert gaat het gevecht weer aan en uit eindelijk valt de Hassassin van het balkon. Ondertussen is Kohler naar het Vaticaan gekomen. Robert en Vittoria nemen de geheime doorgang van de Paus, een gang die van de kamer van de Paus naar Castel Sant Angelo loopt. Als ze aan het eind komen, kunnen ze de deur niet open krijgen. De deur kan alleen open vanaf de kamer van de Paus. Kohler gaat naar de Camerlengo en daar aangekomen staat de Camerlengo bij de haard met een brandmerk in zijn hand. Hij roept wat en zet het brandmerk dan op zijn eigen borst. Kohler wordt doodgeschoten en de deur wordt opengedaan voor Robert en Vittoria. Voordat Kohler overlijdt, geeft hij Robert een apparaatje.

De antimaterie

Daarna roept de Camerlengo ineens dat hij tot God heeft gesproken en hij begint ergens heen te lopen. Robert en Vittoria volgen hem. Ze komen uit bij een tombe onder de Sint Pieterkerk. Dan vinden ze daar de antimaterie, die nog maar een paar minuten heeft. De Camerlengo pakt de antimaterie en rent naar buiten, Robert en Vittoria gaan weer achter hem aan. Robert snapt niet wat de Camerlengo van plan is, tot hij buiten komt en ziet dat de Camerlengo in een helikopter stapt. Robert springt ook in de helikopter en ze vliegen omhoog. Als ze hoog genoeg zijn, pakt de Camerlengo een parachute en springt uit de helikopter. Helaas voor Robert was dit de laatste parachute en hij besluit zonder parachute te springen. Hoog in de lucht ontploft de antimaterie en iedereen op het Sint Pieterplein wordt omver geblazen. De Camerlengo landt op het dak van de Sint Pieter en Robert landt in het water. Hij overleeft het en gaat naar het Vaticaan, waar hij de beelden laat zien die hij van Kohler heeft gekregen. Op de beelden staat dat de Camerlengo verantwoordelijk was voor alle moorden en brandmerken, maar de Hassassin had deze uitgevoerd. De Camerlengo vertelt dat hij boos was op de Paus omdat hij hem verteld had dat hij een kind had, hij was dus niet vroom. De Camerlengo heeft hem dus vermoord. Kardinaal Mortati zegt tegen de Camerlengo dat dit gebeurd is door IVF en dat de Camerlengo het kind van de Paus is. De Camerlengo gaat naar het balkon, waar de nieuwe Paus altijd komt te staan. Iedereen op het plein juicht hem toe. Dan steekt hij zichzelf in de fik. Daarna wordt Mortati gekozen tot nieuwe Paus. Robert en Vittoria trouwen daarna.
© 2013 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
Dan Brown: Robert Langdon keert terugDan Brown: Robert Langdon keert terugNegen jaar na de uitgave van zijn eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol, ´Het Bernini Mysterie´, komt…
Het Bernini Mysterie/ Angels & DemonsHet Bernini Mysterie/ Angels & DemonsHet Bernini Mysterie is het eerste boek over professor Langdon. Er zullen er nog een aantal volgen. Tot nu toe alleen De…

Samenvatting van het boek: De kunst zonder angst te levenSamenvatting van het boek: De kunst zonder angst te levenDit is een samenvatting van het boek "De kunst zonder angst te leven", geschreven door Jozef Kirschner. Leven zonder ang…
A Thousand Splendid Suns - Khaled HosseiniMariam wordt uitgehuwelijkt op haar vijftiende en trouwt met Rasheed. Hij mishandelt haar vaak en verplicht haar om een…
Bronnen en referenties
  • Angels & Demons - Dan Brown
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.