Samenvatting van het boek: De kunst zonder angst te leven

Samenvatting van het boek: De kunst zonder angst te leven Dit is een samenvatting van het boek "De kunst zonder angst te leven", geschreven door Jozef Kirschner. Leven zonder angst lijkt voor velen van ons een hele kunst. Het is weliswaar geen eenvoudig doel, maar toch een die de moeite waard is om na te streven. Als je de kunst beheerst om zonder (of met niet al te veel) angst te leven, wordt het leven namelijk een stuk prettiger. In de meeste gevallen zijn onze gedachten de oorzaak van onze angst; er zijn echter ook andere oorzaken. Dit boek biedt handvatten en methodes aan om op weg te gaan naar de kunst om zonder angst te leven. De technieken die aan bod komen zijn onder andere ontspanning, meditatie, je gedachten omzetten en het schrijven van een zogenaamd “levensboek.”

Inhoud


Hoe kun ook jij de kunst beheersen om zonder angst te leven?

Onze gedachten

Onze gedachten kunnen ons angsten bezorgen die ertoe kunnen leiden dat we in paniek raken. Aan de andere kant kunnen dezelfde gedachten ook onze motivatie opbouwen en ons tot actie aanzetten. Of onze gedachten tot paniek leiden of tot actie, is afhankelijk van de film die wij in onze fantasie hierbij afspelen. De “klaagfilm”: “Het lukt me toch niet, dus waarom zou ik het proberen?” De “actiefilm”: “Het lukt me wel als ik er maar in geloof.”

Om ervoor te zorgen dat je de “actiefilm” afspeelt, kun je gebruik maken van gedeeltelijke ontspanning:
 • Ga staan terwijl je je schouders optrekt en rustig ademhaalt. Houd je adem even in;
 • Laat je schouders zakken, adem uit en denk: “mijn schouders zijn heel zwaar.”
 • Denk bij jezelf: “ik ben heel rustig en vrij van angst” of “Ik ga direct handelen.”

Vergelijking en concurrentie

Om uit te vinden of je angst veroorzaakt wordt door jezelf met anderen te vergelijken, kun je voor jezelf de volgende vragen schriftelijk beantwoorden:
 • Wat betekent goed- en afkeuring voor mij?
 • Welke rol speel ik, wie ben ik werkelijk en wie zou ik willen zijn?
 • Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat anderen mij niet door hun goed- of afkeuring manipuleren?

Alleen al door het regelmatig opschrijven van de antwoorden op bovenstaande vragen, kun je ideeën en gevoelens voor jezelf duidelijker maken, waardoor je al een eind op weg bent naar een leven met minder angsten. Een ander voordeel van opschrijven is ook dat je het later kan nalezen en evalueren.

Autoriteit en vriendelijkheid

We worden allemaal wel eens beïnvloed door de autoriteit en vriendelijkheid van anderen. Denk maar eens aan de gevallen waarin je “ja” zei, terwijl je eigenlijk “nee” had willen zeggen.

Als je wilt leren om "nee" te zeggen, kun je het volgende proberen:
 • Laat je nooit overrompelen om een beslissing te nemen (vraag desnoods bedenktijd);
 • Neem een consequent besluit, blijf bij je beslissing;
 • Laat je “nee” in woord en daad blijken.

Streven naar zekerheid

Zekerheid krijg je niet als je deze zoekt in de belofte van anderen. Zekerheid kun je alleen in jezelf vinden. Er bestaat een manier om kracht en zekerheid in jezelf te vinden, namelijk “drie-fasen-ontspanning”.

Eerste fase
Neem een zeer gemakkelijke houding aan. Of je nu zit, staat, ligt of loopt, probeer alles om je heen te vergeten, doordat je op je lichaam let. Vraag je af: Zijn mijn benen los en ontspannen? Zijn mijn nek en mijn schouders ontspannen? Is mijn gezicht, mijn voorhoofd ontspannen? Mijn buik? Pas als je het gevoel hebt los en ontspannen te zijn, ga je verder naar de tweede fase.

Tweede fase
Volg in je gedachten je ademhaling: Volg hem zoals hij bij het inademen door je lichaam stroomt tot onder je navel afdaalt en daar kort blijft. Dan volg je hem weer wanneer je lang en rustig uitademt. Blijf vervolgens weer kort en zonder inspanning stil en adem dan weer in.

Derde fase
Als je ongeveer tien keer op deze manier hebt in- en uitgeademd, probeer dan de rust die in je opkomt bewust te beleven. Geniet van deze rust.

Najagen van vrijheid

We denken vrijheid te bereiken door het maken van talloze plannen en het ondernemen van allerlei avonturen en andere ontsnappingen aan de dagelijkse sleur. Echte vrijheid is echter alleen in jezelf te vinden. Een techniek hiervoor is meditatie. Schrik niet, je hebt hiervoor geen goeroe of godsdienst nodig; meditatie is namelijk het leren kennen van jezelf. Tijdens de meditatie kun je gaan denken aan je boodschappenlijst, werk dat er nog op je wacht of een afspraak bij de tandarts. Dit geeft niet, dit hoort bij meditatie. Tijdens het mediteren moet je deze gedachten vooral laten opkomen en aan je voorbij laten trekken. Geef je over aan je adem of aan een woord, ritme of een voorwerp. Laat met je gebeuren wat er gebeurt, geef wat je hebt geleerd om te denken op, waardoor je tot je gevoel zal doordringen. Hierdoor zal je een ander soort avontuur beleven; het avontuur van de bevrijding.

Bang zijn om alleen te zijn

Indien je bang bent om alleen te zijn, een sterke behoefte hebt om je onder mensen te begeven, voortdurend met van alles en nog wat in de weer bent, dan ben je eigenlijk op de vlucht voor jezelf. Als je bang bent om alleen te zijn, moet je vriendschap met jezelf sluiten. Stop daarom met het mopperen op jezelf, en maak je gevoel voor eigenwaarde groter. Luister meer naar je instinct bij het nemen van beslissingen.

De waarheid van anderen aannemen

Als je alleen maar opvolgt wat anderen je voorschrijven kun je ook angstig worden. Het gevaar is dan namelijk aanwezig dat je bang wordt dat je niet aan de waarheden van anderen kunt voldoen. Vaak worden zaken als waarheden gepresenteerd om mensen zonder nadere toelichting te kunnen manipuleren. Soms gaan mensen zelfs zo ver dat ze bereid zijn te sterven voor de waarheid van een ander. Een belangrijke stap om de kunst om zonder angst te leven te beheersen, is het vinden van je eigen waarheden, de waarheden van je persoonlijke unieke ik. Omdat wetten als waarheid gelden omdat ze zwart op wit staan, is het belangrijk om je eigen waarheid op te schrijven.

Dit kun je doen door je eigen levensboek, een soort persoonlijke Bijbel, te schrijven, die alleen voor jou bestemd is. Door een levensboek te schrijven leer je je gedachten en doelstellingen beter te ordenen, kun je je bevrijden van belastende invloeden, krijg je een overzicht van dingen die met elkaar verband houden en kun je minstens een keer per dag je eigen gedrag analyseren. In je levensboek kun je bijvoorbeeld schrijven over je persoonlijkheid, je lichaam en gezondheid, ziekte, geld, bezit, gezin, lifestyle, behoeften, erkenning of succes.

Het overwinnen van je angsten

Je kunt ervoor kiezen om de rol te spelen die anderen voor je bedacht hebben, of om de regie over je leven zelf in eigen hand te nemen. Als je je eigen waarheid hebt en openlijk voor jezelf opkomt, hoef je geen rol te spelen om je eigen ik voor je omgeving te verbergen.

Een manier om je angsten te overwinnen, is door jezelf het volgende af te vragen:
 • Waar ben ik nu concreet bang voor?
 • Wat is het ergste wat mij kan overkomen?
 • Wat is het gunstigste wat mij kan overkomen?
 • Hoe maak ik het beste van deze situatie?

Meer tips om je angsten te overwinnen

Gebruik een mantra (spreuk) die voor jou werkt. Gebruik onderstaande voorbeeldzinnen als inspiratie.
 • Ik bemoei me meer met wat goed voor mij is dan wat anderen van mij willen.
 • Ik sta vandaag boven iedere situatie die ik op mijn weg tegenkom.
 • Ik zal letten op manipuleergedrag van anderen en mij daardoor niet laten misleiden.
 • Ik zal vandaag alle situaties met groot zelfvertrouwen tegemoet treden.
 • Ik zal mijzelf moed inspreken en op een rustige sympathieke manier over mijzelf denken.

Vermijd negatieve woorden en uitdrukken omdat die een negatieve indruk maken op je persoonlijkheid.
 • Ik kan het niet: Ik doe het niet.
 • Ik zou het moeten doen: Ik zou het kunnen doen.
 • Het is mijn schuld niet: Ik ben zelf verantwoordelijk.
 • Dit is een probleem: Dit is een mooie gelegenheid.
 • Ik ben nooit tevreden: Ik wil leren om mij te ontplooien.
 • Het leven is een strijd: Het leven is een uitdaging.
 • Ik hoop: Ik weet zeker.
 • Wat moet ik beginnen?: Ik weet dat ik het aankan.
 • Het is verschrikkelijk: Het is een leerzame ervaring.

Lees verder

© 2013 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwin angst en verminder angstenOverwin angst en verminder angstenAls angst het dagelijkse leven negatief beinvloed, is het tijd om er iets aan te doen. Valt er iets te doen tegen angst?…
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…
Meditatie helpt bij angstMeditatie helpt bij angstEen op de vijf mensen (2015) heeft in zijn leven een periode waarin angst het leven voor een groot deel beheerst. Sympto…
Angst onder controle krijgenIn het Nederlands kennen we het gezegde: 'De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest'. Hieruit kun je opmak…

Boekverslag 1984, G. OrwellBoekverslag 1984, G. OrwellHet boek 1984 van George Orwell wordt vaak op de middelbare school gelezen voor het vak Engels. Zelfs meer dan 60 jaar n…
Angels & Demons - Dan BrownProfessor Robert Langdon wordt uit zijn bed gebeld om iets te onderzoeken. Hij komt terecht in een lange zoektocht, tijd…
Bronnen en referenties
 • De kunst zonder angst te leven, Josef Kirschner, ISBN: 978-90-261-3046-5
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.