A Thousand Splendid Suns - Khaled Hosseini

Mariam wordt uitgehuwelijkt op haar vijftiende en trouwt met Rasheed. Hij mishandelt haar vaak en verplicht haar om een boerka te dragen. Tijdens de oorlog vinden ze een meisje onder het puin, Laila. Ook zij moet trouwen met Rasheed. De twee vrouwen worden mishandeld en mogen bijna niks. Hoe loopt dit af?

Algemene informatie

  • Titel: A Thousand Splendid Suns
  • Nederlandse titel: Duizend schitterende zonnen
  • Schrijver: Khaled Hosseini
  • Thema: Onderdrukking van de vrouw, oorlog, vriendschappen en liefde
  • Aantal blz: 432

Samenvatting van het boek

Het boek is opgedeeld in vier delen. Je volgt twee personen in het boek, namelijk Mariam en Laila. In deel 1 is Mariam aan het woord, in deel 2 Laila, deel 3 Mariam en Laila en in deel 4 is Laila weer aan het woord.

Deel 1.

Mariam is geboren in 1959 en woont bij haar moeder, Nana. Eén keer in de week ziet ze haar vader Jalil, ze kijkt hier altijd erg naar uit. Haar moeder noemt haar een ‘harami’, een onwettig kind met een arme moeder en een rijke vader. Nana vertelt Mariam dat als Mariam haar verlaat, ze dan zelfmoord zal plegen. Later wil Mariam per se naar Jalil en vertrekt richting het huis van Jalil. Ze blijft dan ongeveer 2 dagen weg. Als ze teruggebracht wordt naar huis zien ze dat Nana zichzelf heeft verhangen. Daarna wordt Mariam uitgehuwelijkt aan Rasheed, die 30 jaar ouder is dan Mariam. Rasheed is zijn zoontje en zijn eerdere vrouw verloren. Hij denkt met Mariam een nieuwe zoon te kunnen krijgen, maar als blijkt dat Mariam hem niet de zoon kan geven die hij wil, wordt hij steeds erger. Rasheed mishandelt, onderdrukt en verkracht Mariam.

Deel 2.

Laila is geboren in 1978 in Kabul. Ze is een slim en leergierig meisje. Ze gaat veel om met Tariq en haar vriendinnen. Er is oorlog in Kabul en er worden veel mensen vermoord. Zo verliest Laila uiteindelijk al haar vriendinnen en heeft ze alleen Tariq nog. Tariq vertelt Laila dat hij vertrekt richting Pakistan, de volgende dag al. Laila is hier kapot van en Tariq vraagt haar ten huwelijk. Als afscheid hebben ze op de bank gemeenschap, tegen de wetten in. Daarna vertrekt Tariq. Een aantal weken later hebben de ouders van Laila bedacht dat ze ook weg moeten uit Kabul. Ze willen ook naar Pakistan en zijn al hun spullen aan het pakken. Laila is buiten het huis bezig en haar ouders zijn binnen. Op het moment dat ze haar vader wil gaan helpen, wordt de stad gebombardeerd. Haar ouders zijn op slag dood en Laila raakt zwaar gewond. Ze wordt door Rasheed en Mariam onder het puin vandaan gehaald en verzorgd. Later komt er een man bij Rasheed thuis, die Laila verteld dat Tariq onderweg naar Pakistan is overleden. Nu heeft Laila nog maar één keuze en dat is trouwen met Rasheed. Haar band met Mariam wordt steeds sterker en ze proberen zicht te verzetten tegen Rasheed.

Deel 3.

Laila is zwanger van Tariq, maar Rasheed denkt dat het van hem is. Ze noemt het meisje Aziza en Mariam smelt helemaal voor het kleine meisje. Doordat Rasheed de beide vrouwen mishandelt, wordt de band tussen Mariam en Laila sterker. Ze delen elkaars angsten en proberen naar Pakistan te vluchten. Dit plan mislukt en Rasheed is zo boos dat hij de vrouwen opsluit in een kamer. Deze kamer is helemaal donker en het is er verschrikkelijk warm. Ze krijgen geen eten of drinken. In 1996 komt de Taliban aan de macht, vrouwen mogen bijna niks meer en ondertussen is Laila zwanger van een tweede kind. Ze bevalt van een gezonde jongen, Zalmai, zonder verdoving tijdens een keizersnee.
Door een ongeluk is Rasheed zijn winkel uitgebrand en hebben ze geen inkomsten meer. Aziza moet naar een weeshuis. Op een dag als Laila terug komt van het weeshuis, staat Tariq voor de deur. Laila is verschrikkelijk blij en laat hem binnen. Later die avond tijdens het avond eten zegt Zalmai iets over een jongen die bij hen thuis was. Rasheed wordt woedend en wurgt Laila. Mariam kan het niet meer aanzien en vermoord haar echtgenote Rasheed. Ze beveelt Laila om met haar kinderen naar Pakistan te vluchten en blijft zelf achter. Ze wordt veroordeeld door de Taliban en wordt dan doodgeschoten in een stadion vol met toeschouwers.

Deel 4.

Samen met Tariq is Laila naar Pakistan gevlucht. Ze wonen nu in een hotel van een vriend van Tariq. Op 11 september 2001 is er de aanval op de Twin Towers in New York. Laila en Tariq volgen het nieuws op tv en de wereld verandert snel. Laila wil daarna niet meer in Pakistan blijven en wil terug naar Kabul. Eerst wil ze nog de geboorteplaats van Mariam bezoeken. Hier komt ze erachter dat Mariam is overleden en ze krijgt een doosje dat bedoeld was voor Mariam zelf. Dit doosje is van de overleden vader van Mariam. Daarna gaan ze naar Kabul en Laila renoveert het weeshuis, waar zij nu zelf ook werkt. Ze is zwanger van een derde kind en het gezin kan geen naam kiezen voor een jongen. De naam voor een meisje is al bedacht, dit wordt dan Mariam.
© 2013 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieDe gave van Khaled HosseiniHoe zeer een boek je kan raken besefte ik pas weer toen ik de laatste bladzijde van het boek ´Duizend schitterende zonne…
Engels: Engelse telwoordenEngels: Engelse telwoordenEngels is een enorm grote taal, die wereldwijd door anderhalf miljard mensen wordt gesproken. Dat betekent dat je prakti…
recensieSchuld en boete in ‘De vliegeraar’Romans kunnen soms een onuitwisbare indruk op je maken. Romans die een verhaal vertellen waarin iedereen zich met de per…

Angels & Demons - Dan BrownProfessor Robert Langdon wordt uit zijn bed gebeld om iets te onderzoeken. Hij komt terecht in een lange zoektocht, tijd…
Boekverslag: Joe SpeedbootBoekverslag: Joe SpeedbootHet boek Joe Speedboot gaat over Fransje, een zwaar gehandicapte jongen. Op een dag komt er een nieuwkomer, genaamd Joe…
Bronnen en referenties
  • A Thousand Splendid Suns - Khaled Hosseini
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.