Boekverslag: Het gouden ei

Hier een compleet boekverslag van het boek 'Het gouden ei' van Tim Krabbé. Het bevat de zakelijke gegevens, een eerste reactie, een samenvatting, een verhaalanalyse en een boordeling.

Zakelijke gegevens

Auteur: Tim Krabbé.
Titel: Het gouden ei
Uitgeverij: Bert Bakker, Amsterdam
Eerste druk: 1984
Aantal blz: 89
Genre: Detective.

Eerste Reactie

Omdat ik al meerdere malen had gehoord, dat dit een goed boek was, ben ik het maar eens een keer gaan lezen. Naar de titel kijkend, leek het mij een zeer saai boek, maar toen ik het ik had gelezen bleek dat het eigenlijk wel een goed verhaal was. Na afloop blijft dit verhaal ook in je gedachte rondspoken.

Samenvatting

Rex Hofman is met Saskia Ehlvest op weg naar hun vakantieadres in Frankrijk. Onderweg als ze bijna bij hun eindbestemming zijn stoppen ze bij een tankstation om te tanken. Saskia gaat naar het winkeltje om twee blikjes fris te halen. Rex zit op haar te wachten, maar als ze maar niet terugkomt wordt hij bezorgt en gaat hij haar zoeken. Hij kan haar niet vinden en schakelt de mensen van het benzinestation in. Wanneer ze Saskia na een tijdje nog niet hebben gevonden schakelen ze de politie in, maar helaas zonder resultaat.

Acht jaar later heeft Rex wat met Lieneke en ze zitten in Italië. Ze hebben het hartstikke naar hun zin. Nadat Lex haar ten huwelijk heeft gevraagd hebben ze het over de verdwijning van Saskia. Lex zit er nog steeds heel erg mee. Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet wat er met haar is gebeurd. Als ze weer in Nederland zijn ziet Rex Lieneke een tijdje niet meer. Opnieuw zet hij een zoekcampagne op. Hij heeft het verhaal van de verdwijning van Saskia in de kranten laten zetten. Ook heeft hij dit in Frankrijk gedaan. Hij krijgt veel ongeloofwaardige brieven tot Raymond ineens voor hem staat.
Raymond is een scheikunde leraar en heeft eens het leven van een meisje gered. Ze was in het water gevallen, hij voelde zich een held. Hij begon na te denken of hij ook iets slechts zou kunnen doen. Vanaf dat moment ging hij het plan in elkaar zetten om een meisje te ontvoeren en mogelijk ook te doodden. Hij begint met het uitvoeren van het plan met de gedachte dat hij altijd nog zou kunnen stoppen.

Wanneer Raymond en Rex elkaar ontmoeten vertelt Raymond dat hij kan vertellen wat er met Saskia is gebeurd. Hij zegt ook dat als Rex het echt wil weten hij het niet zal overleven. Rex kiest er voor om met Raymond mee te gaan naar Frankrijk. Als ze bij het benzine station zijn aangekomen waar het allemaal is gebeurt, geeft Raymond Rex drinken waar een slaappil in zit. Rex weet dit, maar drinkt het toch op, omdat hij zo graag wil weten wat er met Saskia is gebeurt. Raymond begint met het vertellen. Als hij uitgepraat is werkt het slaapmiddel nog niet maar na een tijdje valt Rex in een diepe slaap. Als Rex wakker wordt voelt hij dat hij in een benauwde en kleine kamer zit. Het is er koud. Rex wil weten hoe groot het kamertje is en wil zijn arm naar de zijkant uitsteken, maar voelt dat daar een houten wand zit, evenals aan de andere kant. Ook boven, onder, aan zijn voeten en bij zijn hoofd zit zon houten wand. Tot zijn schrik beseft hij dat hij in een doodskist ligt en dat hij levend begraven is. Zijn en Saskias ergste droom is waarheid geworden. Ze droomden dat ze in een gouden ei opgesloten zaten en dat ze er niet uit konden. Ze zweefde door het eindeloze heelal, het zou pas afgelopen zijn als ze tegen elkaar aan zouden botsen.

Verhaalanalyse

 • Schrijfstijl: De schrijver heeft in een gemakkelijke stijl geschreven, wat prettig te lezen is. Je kan lekker doorlezen, doordat hij geen moeilijke woorden en/ of te lange zinnen gebruikt.
 • Titelverklaring: De ergste droom van Saskia en Rex is dat zij opgesloten raken in een gouden ei, zij zweven door het eindeloze heelal tot ze tegen elkaar botsen. Dit lijkt erg op het opgesloten te zitten in een doodskist, wat er dus met Saskia en Rex ook gebeurt.
 • Tijdsverloop: Het verhaal is a-chronologisch verteld, omdat Saskia in het begin van het boek ontvoerd wordt en pas later word er verteld hoe het allemaal is gegaan.
 • Continuïteit: Het verhaal is discontinu, omdat het stuk waarin Raymond het plan bedenkt jaren terug is.
 • Flashbacks: Er zitten een paar flashbacks in, bijvoorbeeld als ze in de auto zitten en dan wordt er beschreven hoe ze op hun eerste vakantie zonder benzine kwamen te staan.
 • Verteltijd: 89 bladzijden.
 • Vertelde tijd: De vertelde tijd is ongeveer twaalf jaar.
 • Ruimte: De belangrijkste gebeurtenis vindt plaats in Frankrijk, op het benzinestation van Total. Ook de plaats bij het meertje Marina di Camerota in Italië speelt een deel van het verhaal zich af. Hier gaat Rex met Lieneke. Verder hebben we nog het huisje van Raymond en het huis van Rex.
 • Personages:
  • Rex Hofman: hoofdpersoon in dit verhaal. Hij is redacteur van een blad. Hij houdt van Saskia en wil weten wat er met haar is gebeurt na haar verdwijning. Hij plaagt haar altijd. Hij is een round character.
  • Saskia Ehlvest: Saskia is de vriendin van Rex en ze zijn voor elkaar bestemd. Ze is negen jaar jonger als Rex. Ze heeft als kind al dromen over het gouden ei. Ze wordt ontvoerd en vermoord. Ze is een flat character.
  • Raymond Lemorne: Raymond is getrouwd en heeft twee dochters. Hij is scheikunde leraar. Hij woont in Frankrijk. Als hij een klein meisje het leven redt voelt hij zich een held en wilt hij weten of hij ook iets slechts kan doen. Hierdoor gaat hij een plan bedenken en het stap voor stap uitwerken. Op een gegeven moment ontvoert Saskia en vermoord haar. Acht jaar later ontmoet hij Rex, neemt hem mee, verteld hem het verhaal en vermoord hem. Hij is een round character.
  • Lieneke: Dit is de vriendin van Rex zon acht jaar na de verdwijning van Saskia. Ze is geliefd bij iedereen. Het is een flat character.
 • Motieven:
  • Het gouden ei: Dit is waar Saskia en Rex over dromen.
  • Moord: de twee kampeerders worden vermoord evenals Rex en Saskia.
  • Tekens: Als hij op vakantie is met Rieneke krijgt hij een droom over het gouden ei, dit beschouwt hij als een teken. Later is er nog Sandra die een boodschap achterlaat op een auto. De naam Sandra heeft evenveel letters als Saskia. Sandra heeft hetzelfde initiaal als saskia net als dezelfde tweede en zesde letter. Ook hebben ze voor Saskia verdween munten verstopt bij het total station. Voor het slaapmiddel gaat werken loopt hij ernaar toe en ziet dat de twee munten er nog steeds zijn. Deze tekenen zijn aanwijzingen naar de eenwordingen met Saskia.
  • Het cijfer Acht: Ze verbergen de twee munten bij de achtste paal. Saskia verdwijnt rond acht uur s avonds. Het geluksgetal van Saskia was acht.
  • Eenzaamheid: In de droom van het gouden ei is saskia bang om alleen te zijn. Ook toen ze voor het eerst op vakantie waren en ze zonder benzine kwamen te staan was ze doodsbang om alleen en opgesloten te zitten. Rex voelt zich eenzaam nadat Saskia verdwenen is. Rex ligt aan het eind eenzaam in zijn doodskist net als Saskia dat had moeten ondergaan.
 • Thema: Eenzaam opgesloten zitten.
 • Idee: De schrijver wil laten zien dat er in het leven maar een partner voor je is en dat je alles zou doen om een met diegene te worden, ookal kost dit je je leven. Je kunt die partner niet uit je leven bannen ook al ben je gelukkig met een ander. Deze ene persoon zal je leven altijd beheersen.
 • Verteller: Alwetende ik
 • Einde verhaal: Het is een gesloten einde omdat je weet wat er met saskia is gebeurt, en op het einde zijn Saskia en Rex een geworden doordat ze allebei dood zijn gegaan.

Beoordeling

Het is een gemakkelijk te lezen boek, doordat er in een gemakkelijke schrijfstijl is geschreven. Het verhaal zelf vond ik ook goed. Ook wil je steeds doorlezen doordat je wilt weten wat er met Saskia is gebeurd. En zodra je het boek uitheb blijf je er ook nog een tijdje over nadenken. Ik vind dit wel een boek wat ik andere mensen aan kan raden om voor Nederlands te lezen, doordat het een goed en origineel verhaal is.
© 2007 - 2024 Meetie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: Het Gouden Ei van Tim KrabbéBoekverslag: Het Gouden Ei van Tim KrabbéHet Gouden Ei is een boek van de Nederlandse schrijver Tim Krabbé. Het boek werd in 1984 voor de eerste keer uitgegeven…
Recensie: Het Gouden Ei, Tim KrabbérecensieRecensie: Het Gouden Ei, Tim KrabbéHet Gouden Ei. Hoe een verdwijning op een pompstation uitgroeide tot een sterk plot en 250.000 exemplaren.
Boekverslag; Gouden EiDit boek gaat over de verdwijning van Saskia, de vriendin van Rex. Het bestaat uit veel motieven die een belangrijke rol…
Boekverslag Het gouden ei door Tim KrabbéBoekverslag Het gouden ei door Tim KrabbéHet boek Het gouden ei is een mooi boek geschreven door Tim Krabbé. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb…

Boekverslag: Gimmick; Joost ZwagermanDe titel Gimmick! verwijst naar discotheek Gimmick, de centrale ontmoetingsplaats van de jonge kunstenaars. Het woord g…
Cognitieve psychologie (H5 Palet van de psychologie)Cognitieve psychologie (H5 Palet van de psychologie)De cognitieve psychologie is een stroming binnen de psychologie die zich bezighoudt met informatieverwerking. Hieronder…
Meetie (23 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.