EVTS, Estill Voice Trainings System van Jo Estill

Jo Estill begon haar carrière als "klassiek" zangeres in Lieder en Opera, maar toen ze 45 was, ontdekte ze, dat ze absoluut niet wist wat ze aan het doen was. Jo Estill heeft de laatste dertig jaar onderzoek gedaan naar de menselijke stem, wat resulteerde in deze methode. Alle muziekstijlen zijn door Jo uitvoerig bekeken, beluisterd en in kaart gebracht.

Belting

Jo Estill was de eerste die de term 'Belt' introduceerde. De methode van Jo is vooral vanwege dit 'Belten' zo langzamerhand beroemd geworden. Het is een stemkwaliteit die met de opkomst van musical een echte hype werd, maar reeds jaren beoefend wordt in onder andere de Popmuziek. Denk bijvoorbeeld aan Whitney Houston. 'Belt' wordt gebruikt om in de hoogte van de stem met veel volume te kunnen blijven zingen.

Naslagwerk?

De methode van Jo Estill is niet direct toegankelijk. De methode is beschermd. Een naslagwerk is enkel en alleen te verkrijgen tijdens het volgen van een cursus. Bibliotheken en boekhandels verstrekken de methodiek niet. Op deze manier wordt gewaakt over een goed gebruik van de methode. Cursussen zijn alleen te volgen bij gecertificeerde EVTS masters. Prijzen lopen uiteen.

Masters

Nederland telt enkele gecertificeerde EVTS masters:
 • Alberto ter Doest (Amsterdam)
 • Anja Blom (Hilversum)
 • Anja Kwakkenstein (Lent)
 • Frederike Schonis (Rotterdam)
 • Juliette Dumore (Gorssel)
 • Liesbeth Korpershoek
 • Marleen van Dijk (Rijnsburg)
 • Monica Millar
 • Nancy Meijer (Zoetermeer)

Drie boeken

Jo Estill heeft haar methode vastgelegd in drie boeken:
 1. Anatomy of the Vocal Instrument
 2. Primer of Basic Figures (Level one)
 3. Six Basic Voice Qualities (Leve Two)

Deze zijn dus enkel door studenten en getrainde docenten van de EVTS te gebruiken.

Drie elementen

Bij haar methode gaat Estill uit van drie elementen:
 1. Het ambachtelijke
 2. het artistieke/esthetische
 3. De 'Magic', de metafysica van de uitvoering

Het ambachtelijke verdeelt ze in drie categorieën:

POWER (longen), SOURCE (larynx) en FILTER (aanzetstuk), dat alles aan het werk gezet en ondersteund door EFFORT (energie/inspanning). Ze hecht er groot belang aan, dat je alle spieren geïsoleerd leert gebruiken, terwijl alle andere spieren, op dat moment niet nodig, ontspannen zijn. Ze gaat uit van het principe dat de grote, sterke spieren, hard moeten werken, waardoor de kleine spieren, minder belast worden.

Stemkwaliteiten

Jo Estill onderscheidt zes stemkwaliteiten:
 1. Spreek kwaliteit
 2. Falset kwaliteit
 3. Snik/huil kwaliteit
 4. 'Twang' (kern, metaal, zangersformant) kwaliteit
 5. Opera kwaliteit
 6. 'Belt' kwaliteit

Alle aspecten van een kwaliteit worden schematisch in een 'recept' vastgelegd, te vergelijken met een recept uit een kookboek. De verschillende recepten zijn ook met elkaar te combineren. De 'twang' ontstaat door een vernauwing van het aanzetstuk boven de valse stemplooien door samentrekking van een kringvormige spier in het strottenklepje.

Het is beter niet zonder begeleiding te experimenteren met de samenstelling van deze recepten. Hier zal ik dan ook niet verder op ingaan.
© 2010 - 2024 Gaab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CVT Complete Vocal TechniqueEén van de zangmethodes waarover je steeds meer hoort is de methode van de Deense Cathrine Sadolin. Deze methode wordt o…
De kracht van een voice-overDe kracht van een voice-overEen goede voice-over is goud waard voor een televisieprogramma. Er zijn nogal wat programma’s die erg saai of onduidelij…
Zingen met open en gesloten stembandenSoms, als je een mooie ballad zit te luisteren van je favoriete artiest, denk je: wow wat een mooie, warme stem heeft di…
Wat is Google VoiceWat is Google VoiceGoogle breidt zijn diensten steeds verder uit. Op internet is Google al onmisbaar. Nu lijkt ook de telefonie en spraakhe…

Maria Montessori - Montessori onderwijsMaria Montessori was een Italiaanse arts met een grote belangstelling voor opvoeding. Volgens haar zijn niet alleen oude…
Interactief taalonderwijsInteractief taalonderwijs gaat ervan uit dat kinderen taal het beste leren in een krachtige leeromgeving waarbij rekenin…
Bronnen en referenties
 • Marja Schermerhorn
 • http://evts.startpagina.nl/
Reactie

Yvonne Bergwijn, 23-04-2012
Waar kan ik de Belt technique leren? Reactie infoteur, 07-05-2012
Beste Yvonne,

Je zou een EVTS cursus kunnen volgen, maar deze cursussen zijn erg prijzig en ik raad dit alleen gevorderde zangers aan. Verder zou je op zoek kunnen gaan naar een zangdocent die bekend is met belting. Echter, belting wordt nogal overschat. Het is allereerst belangrijk je stem gezond te gebruiken, voordat je hieraan begint. Met een goede mix in je stem kom je vaak net zo hard en hoog en kun je veel beter nuanceren en schakelen. Het trainen hiervan kost veel tijd, maar ik raad je aan om deze tijd onder begeleiding van een goede zangdocent te nemen.

Gaab (20 artikelen)
Laatste update: 11-09-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.