Goed functioneren op school
Om je kind goed te laten functioneren op school is het belangrijk dat je kind goed in zijn vel zit. Een kind wat zich niet lekker voelt of moe is zal niet optimaal functioneren. Hoe zorgen we ervoor dat onze kinderen optimaal kunnen functioneren op school, zonder hierbij voortdurend de strijd aan te gaan?
Ontbijten
Ontbijten is de belangrijkste maaltijd van de dag. Kinderen die 's morgens goed ontbijten kunnen zich overdag beter concentreren en zullen zich daardoor ook beter gedragen op school. De les is interessanter omdat ze hem beter kunnen volgen en daardoor zijn ze minder gemotiveerd om te gaan klieren in de klas.
Kies voor een hartig ontbijt dus een boterham met ham of kaas. Kinderen die een zoet ontbijt nuttigen beginnen wel net zo alert als kinderen die een hartig ontbijt nuttigen maar ze kakken halverwege de ochtend in. Ze worden moe en krijgen honger. Onderzoek aan de Oxford universiteit heeft ook aangetoond dat zoetigheid de trek in eten verhoogt omdat het lichaam vraagt om een nieuwe hoge bloedsuikerpiek. Volgens hetzelfde onderzoek eten kinderen die zoet ontbijten tussen de middag ook meer dan kinderen die een hartig ontbijt krijgen.
Belangstelling
Toon belangstelling voor het schoolwerk en geef duidelijk aan dat je kind met problemen met het schoolwerk altijd naar je toe mag komen. Zo geef je duidelijk aan dat schoolwerk belangrijk is en stimuleer je hem zijn best te doen. Er is een verschil tussen belangstelling en klaarstaan wanneer je kind je nodig heeft en pushen. Wanneer je teveel de nadruk legt op presteren en op het belang van het schoolwerk dan voelt je kind zich onder druk gezet. Dit kan alleen maar averechts werken.
Vriendschappen aanmoedigen
Hoe meer vriendjes je kind heeft op school waar hij ook thuis mee speelt, hoe meer je kind zich thuis zal voelen op school. Dit zorgt ervoor dat je kind met meer zelfvertrouwen en plezier naar school gaan en dit kan de leerprestaties alleen maar ten goede komen. Het klinkt misschien vreemd maar Hyves en Facebook verbeteren vaak het contact met leeftijdgenootjes. Ze spreken elkaar vaker via de Hyves en maken zo ook afspraken met elkaar. Professor Christine Greenhow van de University of Maryland heeft onderzoek gedaan onder 600 achterstandsgezinnen en deze conclusie getrokken.
Manier van opvoeden
De vrije opvoeding werkt de “laat maar waaien” mentaliteit in de hand. Een wat strengere opvoeding leert een kind dat er dingen van hem verwacht worden. Ze krijgen hierdoor een betere interactie met hun omgeving. Ze zijn gewend naar hun ouders te luisteren maar houden hun ouders ook beter in de gaten om te zien of het gedrag wat ze vertonen gewenst is. Door deze factoren passen ze zich beter aan aan hun omgeving. Ze zien tevreden reacties op hun gedrag die meer op zichzelf gerichte kinderen missen. Dit sterkt hun zelfvertrouwen waardoor ze nog beter presteren. Vooral bij meisjes schijnt een iets strengere opvoeding hun leerprestaties te verbeteren.
Beweging
Niet alleen leren is belangrijk. Het is ook van belang dat je kind minimaal één sport beoefend. Te eenzijdig op het leren gericht zijn werkt niet. Bovendien stimuleert beweging de bloedsomloop waardoor er meer zuurstof naar de hersenen gaat. Een gezonde geest werkt dan ook het beste in een gezond lichaam.
Kunst
Eenzijdige ontwikkeling is nooit goed dus ook kunst en creativiteit moet bevorderd worden. Creativiteit lokt vaak nieuwsgierigheid uit waardoor een kind meer wil weten en dingen gaat uitzoeken. Onontbeerlijk om tot goede leerprestaties te komen.