Mediasmarties, welke media zijn geschikt voor mijn kind?

Als ouder wil je graag weten of de film of serie waar je kind naar kijkt op televisie, of de videogame waar je kind mee speelt wel geschikt is voor jouw kind. Welke website of app bevat content die niet voor jouw kind geschikt is? Een oplossing voor deze probleemstelling is Mediasmarties: een onafhankelijke en niet-commerciële organisatie in opdracht van de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Welke media komt jouw kind mee in aanraking?

Vroeger, in de jaren ‘80 en begin jaren ‘90, was het medialandschap overzichtelijk. Als ouder had je meer controle of wat jouw kind te zien en te horen kreeg. Er was televisie met slechts een handvol zenders, je had de radio en een beetje vooruitstrevend gezin had een spelcomputer in huis. De spellen waren dermate eenvoudig; het meest ‘agressieve spellen’ waren twee tankjes opgebouwd uit tientallen pixels, die op elkaar moesten schieten. Nu lacht men hierom.

De media waarmee kinderen momenteel mee in aanraking komen zijn meer divers en daardoor meer complex voor ouders om controle op uit te oefenen:
  • Websites op internet
  • Films in de bioscoop en op televisie
  • Televisieseries en –programma’s
  • Videogames op de PC en consoles
  • Apps op smartphones en tablets

Als ouder wil je graag weten welke media geschikt zijn voor jouw kind. Dit verandert natuurlijk met het opgroeien van jouw kind: een tekenfilm voor kleuters zal geen interesse meer wekken bij een kind van 8 jaar. Je kunt als ouder onmogelijk alles mee bekijken, of van te voren zelf gaan controleren. Wanneer je dat gaat doen, kost het jezelf veel tijd en energie. Maar belangrijker: het zal op teleurstelling uitlopen. Je kunt niet alles zelf controleren. Je bent niet altijd overal aanwezig, en nog belangrijker, je moet het niet allemaal zelf willen doen.

Hulpmiddelen voor ouders

Als ouder heb je meerdere hulpmiddelen ter beschikking om te bepalen of het medium waar je kind mee in aanraking komt wel geschikt is voor jouw kind. We kennen voor films en televisie de Kijkwijzer. Middels eenvoudige symbolen wordt aan de kijker (lees: ouder) gemeld tot aan welke leeftijd attentie moet worden gegeven en waarom (zoals seks, grof taalgebruik, geweld).

Mediasmarties gaat verder dat alleen films of series op televisie. Met Mediasmarties heb je als ouder overzicht op veel kindermedia dat is afgestemd op de leeftijd van je kind. Je kunt bij Mediasmarties informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van eerdergenoemde mediaproducten: televisieprogramma's, (bioscoop)films, videogames (PC en console), apps en websites voor kinderen tussen de 1,5 tot en met 11 jaar.

Mediasmarties

Mediasmarties is een onafhankelijke en niet-commerciële organisatie en is opgezet in opdracht van de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het is bedoeld voor (groot-)ouders, kinderen, maar ook voor mensen die werkzaam zijn in instituten waar het kind centraal staat. Denk aan scholen, kinderopvang etc.

Het grote voordeel van Mediasmarties is de mogelijkheid om continu het aanbod in de (kinder-)media af te blijven stemmen op de leeftijd en ontwikkeling van je kind. Mediasmarties groeit als het ware mee met je kind. Is je kind een jaartje ouder geworden? Mediasmarties past het media advies aan op de nieuwe leeftijd. Je kunt als gebruiker een persoonlijk gebruikersprofiel samenstellen dat is afgestemd op jouw situatie. Hierbij is zelfs de mogelijkheid om je profiel op te leuken met een eigen profiel foto. Zo wordt het ook spelenderwijs interessanter voor het kind zelf.

Hoe werkt het?

Via de website van Mediasmarties (www.mediasmarties.nl) is vrij makkelijk het overzicht te verkrijgen. Je kunt het aanbod selecteren op leeftijd: van 1 jaar tot en met 11 jaar. Als je kiest voor de leeftijd 4 jaar, dan is automatisch ook het aanbod voor kinderen in de leeftijd ónder 4 jaar (dus 2 en 3) meegenomen. Daarna kun je kiezen voor een thema, zoals Sport, Familie, Sinterklaas en vele anderen. Daarna kies je het betreffende medium: televisie, internet of games. Als je dan nog meer specifieke cirteria wilt toepassen in de zoektocht, zoals het type console voor de videogame, of de zenders op televisie die je niet of juist wel wilt selecteren, dan kun je dit nog toevoegen.

Valkuil

Je beslist zelf waar jouw kind wel of niet naar kijken mag, of welke game wordt gespeeld. Mediasmarties, maar ook andere informatiemogelijkheden aangaande dit onderwerp, zijn er als hulpmiddel om de beslissing te kunnen nemen. De beoordelingen op Mediasmarties voldoen aan strikte criteria en voorschriften die deskundigen op het gebied van media en educatie hebben bepaald. Let wel, je bent als ouder zelf verantwoordelijk voor je kind. Geen organisaties als Mediasmarties of Kijkwijzer brengt daar verandering in.

Lees verder

© 2012 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Workshop film maken met kinderenWorkshop film maken met kinderenFilm Maken met kinderen is een leerzame manier om de creativiteit van kinderen te stimuleren door het maken van een eige…
De duurste geflopte filmsDe duurste geflopte filmsHet maken van een film kan resulteren is grote kaskrakers als Titanic en de serie van Harry Potter, maar het maken van e…
Kijkwijzer en (jonge) kinderenKijkwijzer en (jonge) kinderenIn Nederland vertrouwen sommige ouders en opvoeders blindelings op de leeftijdslabels en pictogrammen van Kijkwijzer. Wa…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…

Goed functioneren op schoolGoed functioneren op schoolOm je kind goed te laten functioneren op school is het belangrijk dat je kind goed in zijn vel zit. Een kind wat zich ni…
Communicatie in de klasCommunicatie in de klasEen klaslokaal is een unieke context voor communicatie omdat de leerkracht als enige verantwoordelijk is voor een goed v…
Bronnen en referenties
  • Mediasmarties.nl
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.