Hoe worden definities van woorden bepaald?

Hoe worden definities van woorden bepaald? Definities zijn er voor alle woorden die wij kennen. Een definitie van een woord bepalen is een vak apart. Er zijn twee zienswijzen op het bepalen van een definitie. Deze zienswijzen verschillen in de achtergrondkennis die ervoor nodig is een definitie op te stellen. Een definitie van een woord kan worden bepaald met of zonder de menselijke kennis in acht te nemen. Wanneer menselijke kennis wordt meegenomen kan een definitie ook subjectief zijn, aangezien iedereen weer andere kennis heeft.

Definities van woorden bepalen

Gek gezegd, eigenlijk staat de definitie van een definitie niet eens vast. Er zijn verschillende onderzoekers die weer verschillend denken over definities. Over het algemeen kunnen we stellen dat het wordt gebaseerd op twee manieren waarop we tegen de wereld kunnen aankijken. Een eerste manier van een kijk op de wereld is het zien van verschijnselen die onafhankelijk staan van menselijke kennis. Een tweede manier is de wereld bekijken alsof de dingen die we proberen te definiëren allemaal menselijke constructies zijn. Ze worden hieronder besproken.

1. De wereld bekijken alsof verschijnselen onafhankelijk zijn van menselijke kennis

Zonder de menselijke kennis kun je andere indrukken krijgen van objecten waaraan je een definitie wilt toekennen. Objecten en acties die je graag wilt definiëren zul je zorgvuldig moeten observeren, waarnaar je een definitie er aan kunt geven. Zonder invloed van dingen die je al weet kun je iets dan beter definiëren.

2. De wereld bekijken alsof de dingen en acties die we proberen te definiëren allemaal menselijke constructies zijn

Wanneer we dingen ervaren op deze wereld, maken we daar allemaal representaties van in ons hoofd. Maar het is zo dat iedereen dingen weer anders ervaart, en elk mens heeft ook weer een andere manier van dingen opslaan in het hoofd. Dus een mentale presentatie van een ervaring zal vaak verschillen. Dus hoe mensen dingen of acties definiëren zal ook vaak verschillen. Volgens deze kijk op de wereld is een definitie dus niet objectief, maar subjectief. Het verklaart waarom er tegenwoordig voor sommige begrippen erg veel definities zijn.

Welke definitie is de juiste?

Na het opzoeken van een definitie, zul je je misschien afvragen: welke van de vele definities is juist? Het antwoord is: geen! Er bestaat geen juiste of onjuiste definitie. Definities zijn er altijd in veelvoud, er wordt namelijk vaak op dingen en acties gekeken alsof het menselijke constructies zijn (volgens de tweede kijk op de wereld). Veel mensen, veel andere gedachten en ervaringen, dus veel andere definities zijn er. Wat wel zou kunnen is voor jezelf de juiste definitie bepalen. Dus een geheel subjectieve keuze.
© 2011 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende definities van godsdienst uit de wetenschapVerschillende definities van godsdienst uit de wetenschapIn de literatuur van de godsdienstpsychologie zijn reeds enkele fundamentele vragen gesteld over de definitie van godsdi…
Engels Grammatica: Direct and Indirect objectsEngels Grammatica: Direct and Indirect objectsIn de Engelse grammatica worden de objects verdeeld in de direct objects (lijdend voorwerp) en de indirect objects (meew…
Wat is dierwelzijn?Wat is dierwelzijn?Dierwelzijn - en welzijn in het algeheel - is een containerbegrip waar niemand echt een vinger op kan leggen. We weten a…

Succesvol presenterenSuccesvol presenterenIedereen heeft het wel een gedaan. Een presentatie geven voor een groep mensen. Of het nu ging om het overbrengen van ee…
Dutch Health Tec AcademyDe Dutch Health Tec Academy vindt u in de Utrechtse wijk Overvecht, er is voor de deur voldoende parkeergelegenheid en b…
Bronnen en referenties
  • Trenholm, Sarah. (2011). Thinking Through Communication : An Introduction to The Study of Human Communication (6). Amerika: Pearson.
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 22-04-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.