Succesvol presenteren
Iedereen heeft het wel een gedaan. Een presentatie geven voor een groep mensen. Of het nu ging om het overbrengen van een boodschap of het delen van informatie tijdens je studie. Toch vinden veel mensen het lastig om een goede presentatie te geven. Om nog maar te zwijgen over de zenuwen om voor een groep te staan. Hieronder volgen een aantal tips om je presentatie tot een succes te maken.
Oefenen met familieleden
Oefen je presentatie met familieleden of voor de spiegel. Laat het niet bij een oefening van een half uur, maar steek er echt tijd in. Dit zorgt er namelijk voor dat je beter de inhoud van je presentatie kent en deze op een natuurlijke manier kunt overbrengen.
Zelfs de beste presentatoren oefenen vele uren op dat ene stukje, zodat ze zeker weten dat het goed zit.
Ken de presentatie uit je hoofd
Hoe meer je oefent, hoe beter je de presentatie uit je hoofd kent. We hebben allemaal wel eens een presentatie meegemaakt die gewoon werd voorgelezen vanaf de slides. Hiermee transformeer je je presentatie in een voorleesuurtje, en daar zit niemand op te wachten. Een enkele blik op de slide moet genoeg zijn om te weten wat er op staat. Vertel vervolgens je verhaal met je lichaam gericht naar het publiek.
Lichaamstaal
Neem jezelf eens op met een camera terwijl je een presentatie houdt. Hoe sta je erbij? Hoe klinkt je stem ? Maak je oogcontact of staar je maar wat voor je uit? De lichaamstaal van de presentator is belangrijk voor het publiek. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het grootste deel van de indruk die je achterlaat veroorzaakt wordt door lichaamstaal en verbale vaardigheden. Je woorden en de inhoud van wat je zegt tellen voor slechts 10% mee. Toch oefenen veel mensen alleen maar het klakkeloos voorlezen van de slides.
Zorg voor variatie
Dit punt is vooral van belang als je een presentatie geeft die wat langer is. Na 10 minuten beginnen mensen af te haken en na 15 minuten ben je ze kwijt. Het is dus zaak om af te wisselen. Als je een langer verhaal hebt, hak je presentatie dan in stukken. Zorg dat na 10 minuten een ander de presentatie van je overneemt, of laat een filmpje zien. Ook het geven van een korte demonstratie is een manier om de aandacht van je publiek erbij te houden.
Besteed aandacht aan de slides
Hiermee wordt niet alleen bedoeld dat je slides zonder spel- en taalfouten zijn. Als je slides hebt waarop ideeën staan, kies dan eens voor een illustratie met enkele woorden erbij. Soms zegt een afbeelding zoveel meer dan veel woorden ooit kunnen.
Stap eens af van de traditionele lay-out, bestaande uit de dikke kopregel en vervolgens een aantal bullets. Drie van die sheets op rij en je publiek haakt af.
Conclusie
Het allerbelangrijkste is dus dat je oefent en met plezier en afwisseling je verhaal vertelt. Zorg voor afbeeldingen waar mogelijk en vermijdt telkens bullets op meerdere sheets. Vraag kennissen of familieleden om je te helpen oefenen. Ken het verhaal dat je wilt vertellen en kijk het publiek aan. Veel grote sprekers oefenen urenlang hun presentaties. Het is echt niet iets dat je zomaar even doet. Door een camera te gebruiken verkrijg je de ultieme zelfreflectie. Veel dingen zullen je opvallen, die er door de jaren heen ingesleten zijn. Dit is je kans om ze te veranderen.