Studievereniging en/of studentenvereniging?

Studievereniging en/of studentenvereniging? Wanneer je geslaagd bent voor de havo of het vwo en besluit te gaan studeren, krijg je ineens een hoop informatie op je afgevuurd. Je krijgt een berg aan informatie met betrekking tot de studie, maar ook leuke activiteiten en verenigingen waarbij je je kunt aansluiten, zullen op je pad komen. Zo zullen een hoop studentenverenigingen jou als lid willen hebben, en krijg je te maken met een studievereniging. Wat is het verschil tussen deze twee verenigingen?

Studievereniging

Wat is het?

Een studievereniging is een vereniging binnen een bepaalde studie, waar studenten lid van kunnen worden. Zo heeft vrijwel iedere studie in Nederland een eigen studievereniging. Leden van zo'n vereniging volgen allemaal dezelfde studie. De vereniging is daarom ook gericht op de studie zelf, en zal activiteiten organiseren die met de studierichting te maken hebben. Maar daarnaast worden er ook vaak activiteiten georganiseerd die slechts bedoeld zijn voor de gezelligheid. Denk aan borrels, etentjes, feesten en soms een buitenlandse reis. Op die manier leren studenten elkaar beter kennen, wat de tijd op de hogeschool of universiteit zeker kan verrijken. Daarnaast kunnen studenten die lid zijn van een studievereniging, vaak korting krijgen op de benodigde studieboeken. Dat kan een groot voordeel zijn als student, gezien het krappe budget waar veel studenten mee te maken hebben.

Iets voor mij?

Studieverenigingen zijn vaak gezellig, knus en soms ook gewoon handig als je bijvoorbeeld ergens vragen over hebt. Er zijn weinig verplichtingen: je komt wanneer je zin hebt, en anders niet. Je kunt altijd lid worden van een studievereniging, ook naast een studentenvereniging. Heb je geen zin in ontgroeningen, maar houd je wel van de gezelligheid en een feestje op zijn tijd, kies dan voor een studievereniging!

Studentenvereniging

Wat is het?

Studentenverenigingen staan los van de studie. Hier komen studenten bij elkaar van alle mogelijke studierichtingen, wat de verscheidenheid onder studenten wat groter maakt. Toch kennen ook studentenverenigingen verschillende soorten en maten. In de meeste grote studentensteden van Nederland zijn een hoop van dit soort verenigingen te vinden. In tegenstelling tot een studievereniging, waar de studie wat meer in de belangstelling staat, gaat het bij een studentenvereniging meer om het plezier. Er worden vele feesten georganiseerd, en sommige verenigingen kennen verplichte borrelavonden. Vaak blijven de vrienden die je hier opbouwt, voor de rest van je studietijd en wellicht ook daarna goede contacten. Studentenverenigingen vereisen vaak een ontgroening tijdens de introductieperiode, maar dit is niet bij alle verenigingen het geval. Tijdens de ontgroening word je als het ware getest of je het studentenleven aankunt. Je zult verschillende opdrachten moeten uitvoeren, maar dit verschilt ook weer per vereniging. Binnen studentenverenigingen heb je soms ook kleinere groepen, cordials of disputen genoemd. Studenten kunnen zich aansluiten bij zo'n groep, waar meestal mensen bij elkaar zitten die dezelfde interesses delen.

Iets voor mij?

Studentenverenigingen zijn handig wanneer je nog (bijna) niemand kent in de stad waar je gaat studeren. Je leert hier namelijk in één keer erg veel mensen kennen. In veel gevallen zullen dit uiteindelijk je beste vrienden worden. Het is aan te raden om bij een studentenvereniging te gaan, wanneer je flink wilt feesten tijdens je studententijd. Studieverenigingen zijn op dat gebied namelijk wat 'neutraler'.
Kijk goed welke studentenvereniging bij je past, dit kun je op de middelbare school al deels uitzoeken via internet. In de introductieweken die veel studentensteden kennen, kun je nog eens goed proeven van de verschillende verenigingen en een definitieve keuze maken. Denk na over de verplichtingen: er zijn ook verenigingen die minder verplichtingen kennen.
© 2011 - 2024 Lisann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen bestaat in 2009 al 85 jaar. De vereniging werd in 1925 opgericht in G…
Studie- en studentenverenigingen Tilburg UniversityStudie- en studentenverenigingen Tilburg UniversityStudenten kunnen er voor kiezen om zich tijdens hun studietijd aan te sluiten bij een studie- of studentenvereniging. Wi…
StudentenverenigingenVeel studenten die naar de universiteit gaan, krijgen er mee te maken: studieverenigingen. Vaak willen mensen er wel lid…

Invallen basisonderwijs, en nu?Je bent afgestudeerd, je bent eindelijk juf/meester! Helaas zijn er geen banen in het vooruitzicht, dus je gaat de inval…
Centrale TendentieCentrale TendentieAls student heb je vast wel eens te maken met het gewogen en on-gewogen gemiddelde, wat het modus precies is, een aantal…
Lisann (1 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.