Studentenverenigingen

Veel studenten die naar de universiteit gaan, krijgen er mee te maken: studieverenigingen. Vaak willen mensen er wel lid van worden, maar weten ze niet precies wat het is. Ook hebben sommige studenten een verkeerd beeld van studentenverenigingen, waardoor ze er juist niet aan willen deelnemen. Daarom is het belangrijk om van te voren veel informatie in te winnen, zodat de keuze om wel of niet lid te worden makkelijker wordt.

Wat is het?

Een studentenvereniging is een vereniging waarvan de leden allemaal studenten of afgestudeerden zijn. Studentenverenigingen hebben altijd een bepaald doel, dat vaak te maken heeft met de contacten tussen studenten. Er bestaan verschillende soorten studentenverenigingen, zoals een studentengezelligheidsvereniging en een studentensportvereniging. Vaak zijn er in de grote steden verschillende studentenverenigingen. Dit is een voordeel, omdat je dan kunt kiezen voor de vereniging die het beste bij je past.

Studentenverenigingen zijn niet alleen bekend in Nederland en België. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn studentenverenigingen erg populair.

Ontstaan

Vroeger sloten bijna alle studenten van de universiteit zich aan bij een organisatie van studenten uit dezelfde streek. Dit was het geval tot 1725. De organisaties werden nationes genoemd. Sommige universiteitsbesturen stelden een verbod in op deze nationes, omdat er vaak gevochten werd. Eigenlijk waren alle universiteiten erop tegen dat studenten zich aansloten bij nationes. In 1815 worden corpora opgericht. Ook tegenwoordig bestaan er nog een soort van corpora, de zogenaamde streekgenootschappen. Binnen de corpora waren er ook vaak studentenweerbaarheidsverenigingen en ook deze bestaan nog steeds. Tot het einde van de 19e eeuw waren de corpora de enige studentenverenigingen. Daarna ontstonden de bonden en pas daarna de echte verenigingen.

Veranderingen

Tussen de jaren 1960 en 1970 waren er veel veranderingen in de ontwikkeling van studentenverenigingen. Veel gewoonten raakten uit de tijd en ook de ontgroeningen waren niet meer populair. Er waren steeds meer kleine groepjes die zich van de rest van de studentenvereniging afzonderden, omdat ze zich niet meer thuis voelden. De studentenverenigingen werden steeds minder populair en steeds minder mensen werden er lid van. Na 1980 traden er echter weer veranderingen op. Tussen 1980 en 1990 wilden weer meer studenten lid worden van een vereniging en verschillende oude gewoonten werden weer opnieuw ingevoerd. Ook het ontgroenen werd populairder.

Studieverenigingen

Studieverenigingen worden vaak verward met studentenverenigingen, terwijl het absoluut niet hetzelfde is. Een studentenvereniging richt zich vaak op onderlinge contacten, gezelligheid en kennis maken met medestudenten, terwijl een studievereniging zich vooral richt op het verlenen van diensten aan studenten die dezelfde studie volgen. Ook binnen een studievereniging is gezelligheid belangrijk, maar minder dan bij een studentenvereniging. De drie belangrijkste taken van een studievereniging zijn:
  • Onderwijstaken (denk hierbij aan stages, boeken, oefententamens)
  • Kennis vergroten (lezingen, excursies)
  • Gezelligheidstaken (borrels en feesten)

Wel of niet aanmelden

Het wel of niet lid worden van een studentenvereniging, is vaak een moeilijke keuze. Het hangt er vooral van af hoe je zelf tegen de studie en je studiegenoten aan kijkt. Als je het belangrijk vindt om ze goed te leren kennen en een leuke tijd met ze te hebben, kan het een goed idee zijn om je aan te melden. Veel studenten zien op tegen de ontgroening, maar dit blijkt vaak mee te vallen. Ook zijn er studentenverenigingen die niet aan ontgroenen doen. Het kan een voordeel zijn dat je veel mensen leert kennen door lid te worden van een studentenvereniging. Op deze manier kun je ook meer te weten komen over je studie.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studievereniging en/of studentenvereniging?Studievereniging en/of studentenvereniging?Wanneer je geslaagd bent voor de havo of het vwo en besluit te gaan studeren, krijg je ineens een hoop informatie op je…
Studie- en studentenverenigingen Tilburg UniversityStudie- en studentenverenigingen Tilburg UniversityStudenten kunnen er voor kiezen om zich tijdens hun studietijd aan te sluiten bij een studie- of studentenvereniging. Wi…
De Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen bestaat in 2009 al 85 jaar. De vereniging werd in 1925 opgericht in G…
Studentenverenigingen in DelftStudentenverenigingen in DelftJe gaat studeren, maar zit te twijfelen of je bij een studentenvereniging wil. Natuurlijk is een studentenvereniging hee…

Ik ga op kamers, waar moet ik om denken?Ik ga op kamers, waar moet ik om denken?Jongeren die voor een opleiding op kamers gaan wonen, moeten goed letten op verzekeringen die ze moeten sluiten. Ze gaan…
Na het MBO verder studeren op HBO niveauVeel studenten die een MBO niveau 4 opleiding doen, weten niet goed wat ze daarna willen gaan doen. Het is natuurlijk mo…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Studentenvereniging
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.