Naar de middelbare school, wat voor schoolspullen kopen?

Naar de middelbare school, wat voor schoolspullen kopen? Het is zo ver. Grote groepen groep 8 kinderen gaan naar de brugklas. Wanneer je naar de middelbare school gaat heb je veel spullen nodig. Soms weet je niet meer wat je allemaal nodig hebt. Hier is een overzicht te vinden van dingen die je zeker moet kopen voor de middelbare school. De boekhandel heeft veel van de spullen die je nodig hebt. Verder kun je goedkope spullen vinden bij de Hema, Wibra of Action. Veel plezier in de brugklas!

Tas

Een goede tas is erg belangrijk. Wanneer je naar de brugklas gaat zul je veel boeken krijgen. Je tas moet dus groot en stevig genoeg zijn om een groot aantal boeken te kunnen verdragen. Tassen van Kibling zijn onder ouders erg populair. Deze tassen zijn inderdaad van goede kwaliteit. Ze zijn echter vrij duur en vallen absoluut niet in de smaak onder jongeren. Een Kiblingtas vinden zij vaak voor 'watjes en nerds'. Een goed alternatief is een Eastpacktas. Zorg er wel voor dat je een groot model hebt, want een normale Eastpacktas is te klein voor al je boeken.

Agenda

Er zijn erg veel agenda's te koop. Er zijn hele simpele en hele uitbundige agenda's. Vanuit school wordt er over het algemeen gewerkt met een 'week agenda'. Op deze agenda is de week over twee pagina's verdeeld. Links de dagen maandag t/m woensdag, en rechts donderdag t/m zondag. Dit geeft het beste overzicht zodat je makkelijker je huiswerk kunt plannen.

Schrijfgerei

 • Etui: Ee goed etui is altijd prettig werken. Een te groot etui is vervelend, maar met een te klein etui is helemaal niet te werken. Er zijn etuis met allerlei verschillende opdrukken. Zorg voor een mooi formaat en kies een etui dat bij je past.
 • Passer: Je hebt een passer nodig om, bij bijvoorbeeld wiskunde, cirkels te tekenen.
 • Plakstift: Je hebt een plakstift nodig om werkstukken e.d. te maken.
 • Schaar: Ook een schaar is nodig voor werkstukken e.d.
 • Grijs HB-potlood: Potloden heb je nodig om te tekenen bij bijvoorbeeld wiskunde. Koop een pakje potloden. Los zijn ze duurder en ze komen toch wel op.
 • Gum: Een goede gum werkt prettig. Je kunt de achterkant van je potlood pakken, maar een echte gum werkt beter.
 • Puntenslijper: Neem een puntenslijper met opvangbakje. Dan kan je je potloden gewoon aan je tafel slijpen en hoef je niet midden in de les naar de prullenbak te lopen.
 • Markeerstiften: Erg handig met aantekeningen maken en leren zijn markeerstiften. Zorg dat je een setje hebt. Laat de dop niet te lang van de stift, dan droogt hij uit!
 • Pen: Op de basisschool schreef je waarschijnlijk met een vulpen. Op de middelbare school schrijft vrijwel iedereen met een balpen. Het is aan te raden om in ieder geval ook balpennen te kopen. Deze schrijven sneller, wat erg fijn is bij het maken van aantekeningen.
 • Geo-driehoek: Je hebt een geodriehoek nodig om hoeken te kunnen meten en tekenen. Deze kun je tevens als liniaal gebruiken. Koop een flexibele geodriekhoek. Deze breken minder snel.

Schriften en papier

Koop schriften in grote verpakkingen. Dit is een stuk goedkoper dan losse schriften en je zult ze zeker opmaken. Per vak kun je soms wel drie schriften per jaar nodig hebben. Krijg je ze niet op, dan heb je alvast schriften voor het volgende jaar!
 • Schriften met lijntjes (gelinieerd, A5- en A4-formaat): A5-schriften heb je nodig voor vakken waar je niet zoveel hoeft te schrijven omdat je een werkboek hebt. A4-schriften heb je nodig voor vakken waar je veel moet schrijven, zoals geschiedenis of aardrijkskunde.
 • Schriften met ruitjes (A4): Een A4-ruitjesschrift heb je nodig voor de vakken wiskunde, natuurkunde en later scheikunde.

Kaftpapier

Ook kaftpapier is er in alle soorten en maten. Zorg voor stevig papier. Hoe leuk een printje ook kan zijn, de stevigheid is het belangrijkste. Een leuke print én stevig papier is natuurlijk helemaal goed. Houd wel de prijzen in de gaten, deze kunnen erg verschillen.

Rekenmachine

In de eerste jaren voldoet een gewone rekenmachine waarmee je machten en wortels kunt uitrekenen. Ook moet de rekenmachine de functies cos, sin, tan hebben. In de bovenbouw is een grafische rekenmachine nodig.

Etiketten

Etiketten kun je op boeken plakken, om je naam en de titel van het boek op te schrijven. Als je een simpele kaft hebt is het leuk om een vrolijk etiket erop te plakken.

Map

In een map kun je al je werken, aantekeningen en opdrachten bewaren. Het makkelijkste is om een 4-ringsmap te nemen.

Sportkleding

Alle scholen hebben elk hun eigen regels omtrent sportkleding. De schoenen moeten in ieder geval niet afgeven. Schoenen met een zwarte zool mogen dus meestal ook niet. De meeste scholen vragen een blauwe (korte) broek met wit shirt te dragen. Vraag dit echter na, want dit kan per school verschillen.
© 2011 - 2020 Timkraai, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarSchoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarDe vakantie is (bijna) achter de rug en het wordt tijd om je klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Nieuwe schoolspu…
Schoolspullen kopen voor de middelbare schoolSchoolspullen kopen voor de middelbare schoolAls je als 11 of 12 jarige naar de middelbare school gaat is dat meestal best even spannend. Veel jongeren denken dat ze…
Schoolspullen kopen voor je kindSchoolspullen kopen voor je kindNa de zomervakantie is het voor je kind weer tijd om naar school te gaan, maar heeft je dochter of zoon alle schoolspull…
Naar de brugklas, wat heeft uw kind allemaal nodig?Naar de brugklas, wat heeft uw kind allemaal nodig?Gaat uw kind dit jaar naar de brugklas? Dit is vaak een spannende, maar ook leuke periode voor u en uw kind. Allereerst…

Van hbo naar de universiteitVan hbo naar de universiteitVele hbo-studenten maken de stap naar de universiteit met een bachelor of een propedeuse, maar de vraag die veel hbo-stu…
Wat is een propedeuse?Wat is een propedeuse?Je begint aan een studie aan het HBO en iedereen daar spreekt erover: Propedeuse ofwel je 'P' genoemd. Vragen zijn vaak:…

Reageer op het artikel "Naar de middelbare school, wat voor schoolspullen kopen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

2de Klasser, 12-08-2018 17:45 #32
Hey! Ik ga na de zomervakantie naar de tweede. Ik heb gewoon A4-schriften en voor muziek een speciaal A5-muziekschrift.
Het is heel handig om ook een groot dik leer schrift te kopen. Die kan je bij de Hema kopen of bij de Action.
Dit gebruik ik om alle samenvatting van verschillende vakken in te maken. Dit is best handig want dan hoef je het niet in je schrift te doen en raakt je schrift minder snel vol. Bij de Hema heet dit schrift 4 in 1 A4 Collegeblok.
Ik zit op een school waar je iPads hebt en daar staan dus ook alle boeken op.
Ik kan heel makkelijk naar internet gaan onder mijn huiswerk en bijvoorbeeld iets vertalen als ik niet weet wat het betekent.
Als je niet met iPads werkt is het dus handig om een woordenboek te kopen voor zulke gevallen.

Groetjes Cheryl

Lena, 28-04-2018 20:02 #31
Ik ga zelf kader/mavo doen. zijn er dingen die ik extra moet hebben of juist niet nodig heb? bedankt alvast! ik ben erg zenuwachtig voor volgend jaar!

Anoniem, 04-08-2017 10:59 #30
Mensen hahaha je moet hier zeker niet over stressen. Ik ga nu naar de 3e klas en je hebt inderdaad hier alles nodig en ik zou jullie spullen kopen bij de hema of de action. Daar is alles het goedkoopst.

Annoniem, 11-07-2017 17:16 #29
Heb je dit echt allemaal nodig? Bedankt trouwens voor de tips! Heb je ook echt een geo driehoek nodig? Zoja waar kun je het kopen? Ik ben trouwens een beetje gestrest hoe kan ik er voor zorgen dat ik niet meer zo gestrest ben?

Marit, 27-06-2017 19:35 #28
Bedankt!
Ik weet nu wat ik nodig heb voor de middelbare.
Thanks!

Anoniempje, 26-06-2017 16:17 #27
Heey ik ga naar de brugklas… moet ik echt ál deze spullen kopen?
Ik wens alle anderen alvast succes in de brugklas.
Groetjes…

Anoniem Die Naar de Middelbare School, 24-06-2017 14:28 #26
Hey ik ga naar 1 havo. Maar ik moet de meeste dingen op mijn iPad doen want daar moet je mee werken, maar 4/5 vakken niet. Moet ik dan al die spullen kopen uit deze lijst?

Yentl, 04-01-2017 22:38 #25
He,
ik zit nu een half jaartje ongeveer in de 1e en ik ben soms nog wel eens onzeker over wat ik aantrek op die dag want er zijn jongens die wel eens irritant doen (altijd) maar ik ben mijn zelfvertrouwen gewoon kwijt! Kan jij mij helpen?
bye bye,
Yentl Reactie infoteur, 20-06-2017
Hoi Yentl,

Hoe gaat het nu? Jongens doen altijd irritant. Ze zijn gewoon een beetje jaloers en gaan daarom maar vervelend doen! Trek vooral aan wat jij mooi vindt. Wat de jongens ervan vinden is niet belangrijk toch?!
Als je er nog steeds problemen mee hebt kan je ook altijd eens met het afdelingshoofd over praten. Daar mag je ook langs als je niet echt problemen hebt, maar twijfelt wat je moet doen.

Groetjes!

Yasmin, 13-12-2016 20:07 #24
Heb je bij vmbo basis ook schriften nodig?

Yalisa, 01-11-2016 17:26 #23
En heb je nog meer nodig?

Sherina, 27-08-2016 15:21 #22
Hé brugklassers,

Ik zag dat de liniaal vergeten werd in dit rijtje. Maar die is wel belangrijk! En vergeet niet om plakband om de hoekjes van je kaft te doen! Dit voorkomt scheuren. Nouja hoop dat dit een beetje nutig was
Bye bye

Anoniemxx, 17-08-2016 20:13 #21
1. als het bij jouw school niet uitmaakt wat voor wiskunde schriften hebt dan raad ik aan om die met kleinere hokjes te doen, nemen namelijk veel minder ruimte in en scheelt jou of jouw ouders weer geld
2. ook raad ik toch wel een harde geo-driehoek aan, gaat misschien wel veel sneller stuk maar voorkomt jou ook weer dat je het tweede jaar een nieuwe nodig hebt want als de flexibele geo-driehoeken uit model zijn kun je geen echte mooie rechte lijnen meer maken
3. ook raad ik voor de meisjes washi tape aan om de hoekjes en de rug van een boek te beplakken, voor jongens gewoon met plakband, dit voorkomt dat je hoekjes gaan scheuren
4. gebruik kaftpapier i.p.v. kaft hoezen want kaftpapier beschermt beter tegen water

Dit was het dan maar weer, bye.

Anoniempje, 29-06-2016 15:55 #20
Ik zou zelf rekbare hoezen kopen i.p.v. kaftpapier (voor boeken), ook liever collegeblokken met tabbladen voor aantekeningen. Stickynotes zijn echte aanraders!

Iemand Die Naar de 2de Gaat, 22-06-2016 17:20 #19
Beste brugpiepers,

ik heb het eerste jaartje alweer achter de rug! Deze pagina is inderdaad heel handig! maar ik heb nog 1 tip voor jullie; zorg dat je elk jaar voor elk vak minimaal 1 schrift hebt. Het is altijd handig om een schrift te hebben. Zeker als de docenten in de les iets uitleggen wat je goed moet onthouden! En trouwens; je kan er maar beter te veel hebben dan te weinig!

Groetjes!

L., 13-06-2016 20:02 #18
Ik zag veel mensen iets vragen over een tas dus daar kan ik wel mijn mening over geven. Ik zit nu in de 1ste klas en na de zomervakantie ga ik naar de 2de. Ik heb zelf een cowboysbag en het bevalt me hoe sterk die kunnen zijn! Wel is bij iedereen het leer van de cowboysbag anders bij mij vallen mijn boeken om in mijn tas maar dat is opzich niet zo'n heel groot probleem. Het doet echt geen pijn aan je schouders of rug. Een schoudertas zou ik niet aanraden deze kunnen gaan snijden in je schouder. Een eastpack/eastpak is ook aan te raden die zijn ook erg stevig. Verder is het medium formaat van de cowboysbag/eastpack het ideale formaat omdat alles daar gewoon in past! Ik hoop dat sommige mensen hier wat aan hebben. Veel plezier in de 1ste!

Anoniempie, 12-06-2016 21:20 #17
Ik ga ook naar de middelbare. En met dit lijstje kan ik alvast naar de winkel.

Anoniem, 11-05-2016 22:10 #16
Heb je ook een huiswerkmap nodig?

Nerveuze Brugpieper;), 21-02-2016 20:30 #15
Vraagje… hoe groot moet je tas eigenlijk zijn?

Anoniempjeee, 29-08-2015 11:24 #14
Hallo allemaal
ik ga ook naar de middelbare school ik moet veel spullen kopen want ik heb mavo havo advies maar ik mag havo doen ik ga naar de kaj munk college.

tips: koop een etui lekker handig tog
koop ook een tas anders moet je alles vast houden en dat is niet handig
koop ook pennen want anders kan je niet schrijven
koop ook een gum om een foutje weg te gummen anders moet je er door heen krassen en dat in niet handig
koop ook een schrift wnat anders moet je op tafel schrijven…

gr. anoniempjeee

Demi, 16-08-2015 20:14 #13
Hallo brugpiepers,
ik ga net zoals jullie ook naar de brugklas. Echt spannend! Ik heb het lijstje nog even afgemaakt:
In een etui kan ook nog:
1. Een normale liniaal (als je dat prettig vindt)
2. Tipex/correctie tape-roller (voor als je met een pen uitschiet of zo)
3. een zwarte fineliner (altijd handig, en een echte aanrader)
En als ik jullie was (tromgeroffel!) dan zou ik de passer in een apart bakje of zoiets doen, zodat je meer ruimte in je etui hebt. En by the way, 2 markeerstiften zijn meer dan genoeg. Doe kleurtjes die goed opvallen en waardoor je de tekst makkelijk ziet (lichtgroen/geel).

En er bestaan gelukkig ook nog elastische/rekbare kaften voor je lesboeken.
succes, hopelijk had je wat aan deze tips!

groetjes van Demi

Leonie, 10-08-2015 18:48 #12
Voor in de map zijn tabbladen en zo ook heel handig en bij ons op school moet je ok een rode pen hebben voor het nakijken. bij ons op school moet je ook snelhechters hebben want als je een werkstuk moet inleveren moeten we het in een snelhechter doen.

Anoniem, 30-06-2015 12:21 #11
Heey, ik ga naar de brugklas en ik vroeg me af? Wat voor tas moet ik kopen? Zo'n cowboy bag lijkt mij leuk! Maar is dat wel handig of niet? Xxx anoniempje

Anoniem, 15-06-2015 21:00 #10
Hoi, ik vraag me af hoeveel schriften je minimaal moet hebben op de middelbare school? Ik doe zelf havo/atheneum ik krijg les op atheneum niveau.

Dianna Zandstra, 09-06-2015 18:07 #9
Super HANDIG,
heb een cadeaubon gekregen van een prijsvraag van een school en met dit lijstje kan ik alvast gaan shoppen!
deze tips enzo zijn super handig voor iedereen die een BRUGPIEPER wordt! Heb ook al een grote tas want zal vast veel boeken
krijgen op HAVO heb er in iedergeval superveel zin in

Groetjes, Dianna Zandstra

Gerdina, 18-02-2015 19:49 #8
Bedankt, voor deze pagina.
Met dit lijstje voor schoolspullen en tips kan ik de brugklas door.

Met vriendelijke groet,

Gerdina van der Wiel

Esmee, 25-01-2015 19:39 #7
Deze pagina is super handig! Ik heb nu wel een idee van wat ik allemaal moet kopen. Ik ga er natuurlijk wel vanuit dat de school zelf ook zegt wat ik nodig heb. Ik ga waarschijnlijk Mavo/Havo doen! Ben super trots op mezelf. Groetjes Esmee

Esmee, 01-05-2014 20:00 #6
Hey, ik ben esmee en ik ga na de vakantie naar klas 1 (havo) ik weet ook al of ik ben toegelaten of niet en dat ben ik wel! en dit is van mij een tip: wacht tot dat er in de V&D weer een school kampus komt! Dan zijn er allemaal dingen (agenda's, mappen, schriften, pennen, potloden, kaftpapier) en dan is het ook niet eens duur! ik heb zelf ook gewoon een notitieboekje gekocht en 2 potloden en een pen want de rest heb ik zelf al maar ik ga wachten tot dat de V&D weer een school kampus heeft! dan haal ik daar mn agenda want die heb ik wel nog nodig. X Esmee trouwens ik ga naar de montessori high school in leeuwarden en ik ben de enigste in de klas die daar naar toe gaat en ben dus best wel bang dat ik geen vrienden maak ofz

Anoniem, 05-08-2013 11:45 #5
Ik ga na de zomervakantie naar de tweede en wou even reageren op iemand die een schoudertas wou kopen. Ik zelf heb een bowling bag van Converse. (dat is dus een schoudertas, alleen je kan hem ook aan je arm dragen met de wat kortere hengsels aan de tas. Dat doe ik altijd.) Verder heb ik echt nog nooit gehoord dat je op de meeste scholen verplicht een blauwe broek moet dragen en een wit shirt.

Anoniem, 26-07-2013 10:59 #4
Hee

Deze site is vet handig, alleen geven jullie ook tips?
Want ik ga als enigste van mijn klas naar een school en ik ben erg bang dat ik geen vriendinnen of vrienden krijg!
Dus als iemand tips voor mij heeft wil ik die graag horen
Alvast bedankt allemaal! Reactie infoteur, 28-07-2013
Hoi Merian,

De enige tip die ik je kan geven is om vooral niet bang te zijn dat het fout loopt! Toen ik naar de middelbare school ging was ik de enige van mijn klas die naar die school ging. Ik heb er achteraf nooit spijt van gehad en vond het alleen maar een voordeel!

In je nieuwe klas zitten vast een paar mensen die bij elkaar op de basisschool in de klas zaten, maar die zijn op één hand te tellen. Het is voor iedereen een nieuw begin en je gaat enorm veel nieuwe en leuke mensen leren kennen!

Dus wees gerust en neem van mij aan dat je er alleen maar meer vrienden en vriendinnen bij gaat krijgen.

Tim

Anoniempje, 15-07-2013 11:12 #3
Ik heb alle spullen al gekocht. ik ga een schoudertas kopen is dat slim?

Anoniem, 22-02-2013 20:11 #2
Hoi, ik zit in de middelbare en ik heb een normale eastpak en alles past gewoon. In mijn tas zitten gewoon de boeken voor de hele dag en mijn etui.(ik gebruik mijn kluisje alleen voor mijn jas).Een grote eastpack is echt veels te groot.

Anoniem, 21-08-2012 09:04 #1
Hallo,
ik heb een vraag. Ik moet een vulpotlood kopen en ik wou vragen of een stabilopotlood ook goed is?
Gr anoniem Reactie infoteur, 21-08-2012
Je kunt gewoon gebruik maken van een 'normaal' stabilopotlood hoor ;) Het maakt allemaal niet uit, als het maar iets is dat je kunt uitgummen. Je gebruikt het bijvoorbeeld tijdens het tekenen van figuren bij wiskunde.

Infoteur: Timkraai
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Reacties: 32
Schrijf mee!