Naar de middelbare school, wat voor schoolspullen kopen?

Naar de middelbare school, wat voor schoolspullen kopen? Het is zo ver. Grote groepen groep 8 kinderen gaan naar de brugklas. Wanneer je naar de middelbare school gaat heb je veel spullen nodig. Soms weet je niet meer wat je allemaal nodig hebt. Hier is een overzicht te vinden van dingen die je zeker moet kopen voor de middelbare school. De boekhandel heeft veel van de spullen die je nodig hebt. Verder kun je goedkope spullen vinden bij de Hema, Wibra of Action. Veel plezier in de brugklas!

Tas

Een goede tas is erg belangrijk. Wanneer je naar de brugklas gaat zul je veel boeken krijgen. Je tas moet dus groot en stevig genoeg zijn om een groot aantal boeken te kunnen verdragen. Tassen van Kibling zijn onder ouders erg populair. Deze tassen zijn inderdaad van goede kwaliteit. Ze zijn echter vrij duur en vallen absoluut niet in de smaak onder jongeren. Een Kiblingtas vinden zij vaak voor 'watjes en nerds'. Een goed alternatief is een Eastpacktas. Zorg er wel voor dat je een groot model hebt, want een normale Eastpacktas is te klein voor al je boeken.

Agenda

Er zijn erg veel agenda's te koop. Er zijn hele simpele en hele uitbundige agenda's. Vanuit school wordt er over het algemeen gewerkt met een 'week agenda'. Op deze agenda is de week over twee pagina's verdeeld. Links de dagen maandag t/m woensdag, en rechts donderdag t/m zondag. Dit geeft het beste overzicht zodat je makkelijker je huiswerk kunt plannen.

Schrijfgerei

 • Etui: Ee goed etui is altijd prettig werken. Een te groot etui is vervelend, maar met een te klein etui is helemaal niet te werken. Er zijn etuis met allerlei verschillende opdrukken. Zorg voor een mooi formaat en kies een etui dat bij je past.
 • Passer: Je hebt een passer nodig om, bij bijvoorbeeld wiskunde, cirkels te tekenen.
 • Plakstift: Je hebt een plakstift nodig om werkstukken e.d. te maken.
 • Schaar: Ook een schaar is nodig voor werkstukken e.d.
 • Grijs HB-potlood: Potloden heb je nodig om te tekenen bij bijvoorbeeld wiskunde. Koop een pakje potloden. Los zijn ze duurder en ze komen toch wel op.
 • Gum: Een goede gum werkt prettig. Je kunt de achterkant van je potlood pakken, maar een echte gum werkt beter.
 • Puntenslijper: Neem een puntenslijper met opvangbakje. Dan kan je je potloden gewoon aan je tafel slijpen en hoef je niet midden in de les naar de prullenbak te lopen.
 • Markeerstiften: Erg handig met aantekeningen maken en leren zijn markeerstiften. Zorg dat je een setje hebt. Laat de dop niet te lang van de stift, dan droogt hij uit!
 • Pen: Op de basisschool schreef je waarschijnlijk met een vulpen. Op de middelbare school schrijft vrijwel iedereen met een balpen. Het is aan te raden om in ieder geval ook balpennen te kopen. Deze schrijven sneller, wat erg fijn is bij het maken van aantekeningen.
 • Geo-driehoek: Je hebt een geodriehoek nodig om hoeken te kunnen meten en tekenen. Deze kun je tevens als liniaal gebruiken. Koop een flexibele geodriekhoek. Deze breken minder snel.

Schriften en papier

Koop schriften in grote verpakkingen. Dit is een stuk goedkoper dan losse schriften en je zult ze zeker opmaken. Per vak kun je soms wel drie schriften per jaar nodig hebben. Krijg je ze niet op, dan heb je alvast schriften voor het volgende jaar!
 • Schriften met lijntjes (gelinieerd, A5- en A4-formaat): A5-schriften heb je nodig voor vakken waar je niet zoveel hoeft te schrijven omdat je een werkboek hebt. A4-schriften heb je nodig voor vakken waar je veel moet schrijven, zoals geschiedenis of aardrijkskunde.
 • Schriften met ruitjes (A4): Een A4-ruitjesschrift heb je nodig voor de vakken wiskunde, natuurkunde en later scheikunde.

Kaftpapier

Ook kaftpapier is er in alle soorten en maten. Zorg voor stevig papier. Hoe leuk een printje ook kan zijn, de stevigheid is het belangrijkste. Een leuke print én stevig papier is natuurlijk helemaal goed. Houd wel de prijzen in de gaten, deze kunnen erg verschillen.

Rekenmachine

In de eerste jaren voldoet een gewone rekenmachine waarmee je machten en wortels kunt uitrekenen. Ook moet de rekenmachine de functies cos, sin, tan hebben. In de bovenbouw is een grafische rekenmachine nodig.

Etiketten

Etiketten kun je op boeken plakken, om je naam en de titel van het boek op te schrijven. Als je een simpele kaft hebt is het leuk om een vrolijk etiket erop te plakken.

Map

In een map kun je al je werken, aantekeningen en opdrachten bewaren. Het makkelijkste is om een 4-ringsmap te nemen.

Sportkleding

Alle scholen hebben elk hun eigen regels omtrent sportkleding. De schoenen moeten in ieder geval niet afgeven. Schoenen met een zwarte zool mogen dus meestal ook niet. De meeste scholen vragen een blauwe (korte) broek met wit shirt te dragen. Vraag dit echter na, want dit kan per school verschillen.
© 2011 - 2024 Timkraai, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarSchoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarDe vakantie is (bijna) achter de rug en het wordt tijd om je klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Nieuwe schoolspu…
Schoolspullen kopen voor de middelbare schoolSchoolspullen kopen voor de middelbare schoolAls je als 11 of 12 jarige naar de middelbare school gaat is dat meestal best even spannend. Veel jongeren denken dat ze…
Schoolspullen kopen voor je kindSchoolspullen kopen voor je kindNa de zomervakantie is het voor je kind weer tijd om naar school te gaan, maar heeft je dochter of zoon alle schoolspull…
Naar de brugklas, wat heeft uw kind allemaal nodig?Naar de brugklas, wat heeft uw kind allemaal nodig?Gaat uw kind dit jaar naar de brugklas? Dit is vaak een spannende, maar ook leuke periode voor u en uw kind. Allereerst…

Van hbo naar de universiteitVan hbo naar de universiteitVele hbo-studenten maken de stap naar de universiteit met een bachelor of een propedeuse, maar de vraag die veel hbo-stu…
Wat is een propedeuse?Wat is een propedeuse?Je begint aan een studie aan het HBO en iedereen daar spreekt erover: Propedeuse ofwel je 'P' genoemd. Vragen zijn vaak:…
Reacties

Yentl, 04-01-2017
He,
ik zit nu een half jaartje ongeveer in de 1e en ik ben soms nog wel eens onzeker over wat ik aantrek op die dag want er zijn jongens die wel eens irritant doen (altijd) maar ik ben mijn zelfvertrouwen gewoon kwijt! Kan jij mij helpen?
bye bye,
Yentl Reactie infoteur, 20-06-2017
Hoi Yentl,

Hoe gaat het nu? Jongens doen altijd irritant. Ze zijn gewoon een beetje jaloers en gaan daarom maar vervelend doen! Trek vooral aan wat jij mooi vindt. Wat de jongens ervan vinden is niet belangrijk toch?!
Als je er nog steeds problemen mee hebt kan je ook altijd eens met het afdelingshoofd over praten. Daar mag je ook langs als je niet echt problemen hebt, maar twijfelt wat je moet doen.

Groetjes!

Anoniem, 26-07-2013
Hee

Deze site is vet handig, alleen geven jullie ook tips?
Want ik ga als enigste van mijn klas naar een school en ik ben erg bang dat ik geen vriendinnen of vrienden krijg!
Dus als iemand tips voor mij heeft wil ik die graag horen
Alvast bedankt allemaal! Reactie infoteur, 28-07-2013
Hoi Merian,

De enige tip die ik je kan geven is om vooral niet bang te zijn dat het fout loopt! Toen ik naar de middelbare school ging was ik de enige van mijn klas die naar die school ging. Ik heb er achteraf nooit spijt van gehad en vond het alleen maar een voordeel!

In je nieuwe klas zitten vast een paar mensen die bij elkaar op de basisschool in de klas zaten, maar die zijn op één hand te tellen. Het is voor iedereen een nieuw begin en je gaat enorm veel nieuwe en leuke mensen leren kennen!

Dus wees gerust en neem van mij aan dat je er alleen maar meer vrienden en vriendinnen bij gaat krijgen.

Tim

Anoniem, 21-08-2012
Hallo,
ik heb een vraag. Ik moet een vulpotlood kopen en ik wou vragen of een stabilopotlood ook goed is?
Gr anoniem Reactie infoteur, 21-08-2012
Je kunt gewoon gebruik maken van een 'normaal' stabilopotlood hoor ;) Het maakt allemaal niet uit, als het maar iets is dat je kunt uitgummen. Je gebruikt het bijvoorbeeld tijdens het tekenen van figuren bij wiskunde.

Timkraai (50 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.