Van hbo naar de universiteit
Vele hbo-studenten maken de stap naar de universiteit met een bachelor of een propedeuse, maar de vraag die veel hbo-studenten zich moeten stellen is wat de verschillen zijn tussen hbo en de universiteit zodat de overstap van hbo naar de universiteit veel gemakkelijker verloopt. Door ontwikkelingen zoals het instellingscollegegeld en de mogelijke langstudeerdersboete moeten studenten goed nadenken over hun vervolgopleiding.
Verder studeren of werken?
Voor de economische crisis was er veel vraag naar personeel. In de economische crisis werden veel werknemers ontslagen omdat het economisch niet goed ging in veel landen. Hierdoor werden afgestudeerde hbo-studenten voor het blok gezet om een keuze te maken. Voor deze studenten was de vraag of zij toch op zoek gingen naar werk of dat zij de economische crisis uit gingen zitten door het volgen van een opleiding aan de universiteit. Als afgestudeerde hbo-studenten kiezen om te gaan werken moesten zij goed zoeken naar werk. De tijd dat recruiters & werkgevers gouden bergen beloofden was door de economische crisis helaas voor deze lichting hbo-studenten voorbij. Tevens konden deze studenten niet meer rekenen op langdurige baanzekerheid en een vorstelijk salaris. De hbo-studenten die kozen voor verder studeren om de crisis uit te zitten moeten wel nadenken over hun opleidingskeuze. Kiezen deze studenten ervoor om een soortgelijke opleiding te gaan volgen of gaan deze studenten juist de andere kant op qua opleidingskeuze om juist na deze opleiding meer baanzekerheid te hebben.
Verschillen tussen een hbo-opleiding en een universitaire opleiding
Het klinkt misschien cliché, maar een van de verschillen tussen een hbo-opleiding en een universitaire opleiding is dat het niveau op de universiteit inderdaad een stuk hoger en pittiger is. Op hbo krijg je meer kleinschalige colleges en op de universiteit zijn de colleges een stuk grootschaliger. Op de universiteit wordt van een student verwacht dat hij zelfstandig studeert, terwijl een student op hbo meer begeleiding krijgt bij de diverse onderwijsvormen. Qua lesstof krijgt de universitaire student meer lesstof te verwerken, maar daar staat tegenover dat de universitaire student minder contacturen heeft. De student op hbo heeft meer contacturen, maar de student op de hbo hoeft minder lesstof te verwerken. Op hbo konden studenten weleens ervoor kiezen om op het laatst te beginnen met het voorbereiden en leren van het tentamen, maar op de universiteit worden veel studenten afgestraft omdat ze dan in korte tijd te veel lesstof in hun hoofd probeerde te stampen. Op de universiteit is braaf alle colleges volgen en samenvattingen doorlezen niet voldoende om tentamens te halen. Het is een kwestie van structureel beginnen met voorbereiden van colleges en het leren voor de diverse tentamens.
Geld
Volgens de huidige regels van de studiefinanciering heeft een hbo-student vier jaar recht op de prestatiebeurs. Na deze vier jaar kan de student alleen nog drie jaar lenen met behoud van de OV-chipkaart. Wil een student geen geld lenen bij DUO, dan kan de student een nul-lening afsluiten met behoud van de OV-chipkaart. Als een hbo-student langer dan vier jaar heeft gedaan over zijn hbo-opleiding, dan moet de hbo-student wel op tijd de studiefinanciering stop zetten zodat de student nog zoveel mogelijk maanden of jaren gebruik kan maken van de OV-chipkaart. Dit is afhankelijk van hoeveel vertraging de student heeft opgelopen op hbo. De universiteit is qua boeken en readers een stuk duurder omdat je de boeken en readers voor een bepaald vak maar meestal een keer gebruikt. Op hbo is het zo dat deze boeken en readers soms meerdere keren worden gebruikt bij vakken.
Instellingscollegegeld
Als een hbo-student al een bachelor heeft behaald, dan zal die student instellingscollegegeld moeten betalen als de student besluit om een universitaire bacheloropleiding te volgen. Dit komt omdat de overheid vanaf het schooljaar 2010-2011 nog maar een bachelor- en een masteropleiding per student bekostigt. De universiteiten mogen zelf bepalen wat voor tarieven ze rekenen voor het instellingscollegegeld. Sommige universiteiten hebben bijvoorbeeld gekozen voor een overgangsregeling die geldt voor studenten die staan ingeschreven in het schooljaar 2010-2011. Deze studenten betalen het wettelijk collegegeld. Een andere uitzondering is wanneer studenten een tweede bachelor- of masteropleiding volgen in de richting van het onderwijs of zorg.
Langstudeerdersboete
De langstudeerdersboete zal naar verluidt in september 2012 worden ingevoerd. Deze veelbesproken maatregel houdt in dat studenten die meer dan een jaar studievertraging hebben €3000 betalen op het wettelijk collegegeld. Deze langstudeerdersboete geldt niet alleen voor voltijdstudenten, maar ook voor deeltijdstudenten en duaalstudenten. Studenten die een hbo-opleiding hebben afgerond moeten heel goed nadenken over hun opleidingskeuze, want meer dan een jaar vertraging betekent dat er €3000 extra betaald moet worden. Tevens betekent dat hbo-studenten op de universiteit bijvoorbeeld goed moeten plannen als zij van plan zijn om een bestuursjaar te doen. Dit kan niet meer zomaar zonder deze financiële consequenties.