Ontgroening van studenten: niet altijd ongevaarlijk
Bij het begin van het studentenleven worden veel studenten die willen zich aansluiten bij een corps of studentenvereniging ontgroend. Soms gaat dat echter helemaal fout. Over wat er allemaal gebeurt tijdens een ontgroening moeten aspirant-leden van een studentenvereniging bovendien zwijgen. Bij sommige ontgroeningen zijn bovendien al slachtoffers gevallen. De gevaren van sommige ontgroeningen.
Wat is ontgroening van studenten?
Ontgroening is in veel ogen vernedering, uitputting en vieze opdrachten moeten uitvoeren. Eerstejaars studenten zijn vaak het slachtoffer zo is de mening. Dit beeld is ook ontstaan omdat er in het verleden wel vaak op zo’n manier werd ontgroend. Anno 2010 gaat het er wat minder fel aan toe. Hoe een ontgroening echt wordt uitgevoerd blijft overigens voor het grootste gedeelte geheim. De aspirant-leden moeten namelijk beloven dat ze niet vertellen wat ze moeten doen om lid te worden van een studentenvereniging. Ook de verenigingen vertellen niets over de opdrachten die studenten moeten uitvoeren om lid te worden. Zelfs de Leidse vereniging Quintus die de ontgroening heeft afgeschaft, wil niet zeggen waarom ze dat heeft gedaan.
Geheimzinnigheid rondom ontgroening studenten
De geheimzinnigheid waarom ontgroeningen zijn omgeven horen bij de traditie van studentenverenigingen. Eerstejaars mogen niet weten wat hen staat te wachten tijdens zo’n ontgroening en moeten met een open blik de kennismakingsperiode in stappen. Overigens vinden er altijd verschillende zaken plaats. Dat zijn leuke dingen waar studenten plezier aan beleven, maar ook zaken waarbij ze moeten tonen dat ze doorzettingsvermogen hebben. Belangrijkste doel is echter om de studentenvereniging te leren kennen.
Wat gebeurt er tijdens de ontgroening van studenten?
Hoewel dus het merendeel van de activiteiten rondom de ontgroening geheim is, is een deel dat ook niet. Aspirant-leden wordt in ieder geval geleerd:
- De geschiedenis van de vereniging
- De liederen van de vereniging
- De mores van de vereniging
De jaarband met medestudenten
Verder is het belangrijk dat er een jaarband ontstaat met de andere studiegenoten van dat jaar. Dit zijn vriendschappen die veel langer duren dan de studietijd.
Studentenverenigingen: vroeger militair ingesteld
Vroeger waren studentenverenigingen op militaire leest geschoeid. De aspirant-leden werden getest op:
- Fysieke weerbaarheid
- Mentale weerbaarheid
Ontgroening studenten anno 2010
Tegenwoordig is een ontgroening niet meer zo fel als toen. Dat komt ook omdat er nogal eens excessen ontstonden waarbij mensen zelfs overleden. Tegenwoordig zijn ontgroeningen geregeld in een protocol. Omdat verenigingen afhankelijk zijn van subsidies van de universiteit kunnen ze het zich ook nauwelijks veroorloven om negatief in het nieuws te komen. Ze lopen daarmee kans op verlies van de subsidie.
Ontgroeningen worden onderzocht door het overkoepelende orgaan
De Landelijke Kamer van Verenigingen onderzoekt eens in de vier jaar de ontgroeningsperikelen bij de verschillende verenigingen. Dat onderzoek houdt zich vooral bezig met het welzijn van de eerstejaars. Verenigingen zijn namelijk wel verantwoordelijk voor de gezondheid van de eerstejaars tijdens de ontgroening. Zo moet er een arts zijn die bij bepaalde zaken meekijkt, moeten er mensen zijn die een bedrijfshulpverleningsdiploma hebben en moeten er bij bepaalde activiteiten medische vragenlijsten worden afgenomen.
Ontgroening levert vriendschappen op
Hoewel er nog steeds heel nare dingen gedaan moeten worden tijdens een ontgroening levert dat juist ook vriendschappen voor het leven op. Mensen zoeken namelijk onder extreme omstandigheden contact met elkaar en dat levert vriendschappen op die vaak verder gaan dan alleen die ontgroeningsweek. Vooral mannen hebben vaak extremere omstandigheden nodig om in een groep een binding te krijgen. Bij vrouwen gebeurt dat sneller vanzelf. Overigens heeft onderzoek wel uitgewezen dat ook met leuke activiteiten zoals samen sporten of eten datzelfde groepsgevoel wordt bereikt.
Ontgroening: de excessen waarbij het fout ging
- In 1997 overleed een Groningse student bij het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit toen hij een enorme hoeveelheid jenever had gedronken. Dit had niet te maken met de ontgroening, maar vond plaats in een studentenhuis. De man moest bewijzen dat hij geschikt was als huisgenoot. De Groninger studentenvereniging was echter twee weken daarvoor ook al negatief in het nieuws gekomen omdat toen een eerstejaars tijdens een feestavond was overreden door een ander lid van de vereniging die in zijn auto reed. De man die werd aangereden lag te slapen in het gras. Door al deze zaken zijn bij Vindicat alle regels aangescherpt.
- In 2000 verliet een neef van Youp van ’t Hek na een dag al een ontgroeningskamp van het Rotterdamsch Studenten Corps. Een ander aspirant lid mocht eerst 12 uur niets drinken en was toen met zijn hoofd in een toilet geduwd. Van ’t Hek schreef een aantal columns over deze zaken.
- In mei 2005 raakte een student van de Groningse vereniging RKSV Albertus Magnus in coma bij een ontgroening. De man had minstens zes liter water moeten drinken en dat kan iemand fataal worden.
- In april 2010 raakte Albertus Magnus uit Groningen alweer in opspraak. Toen moest een student die in een Sinterklaaspak moest lopen aan zijn medestudenten vragen hem in brand te steken. Toen dit echt gebeurde rende de brandende man het water in. Het dispuut van de studentenvereniging is geschorst door het bestuur en de Rijksuniversiteit Groningen om dit vergrijp.
Hoeveel studentenverenigingen zijn er in Nederland?
In totaal zijn er 46 studentenverenigingen in Nederland. De Landelijke Kamer van Verenigingen overkoepelt al deze verenigingen.
Reactie
Anita Tode, 09-08-2011
Iemand probeert me bij te brengen dat een ontgroening positief is en dat het nodig is om weerbaar te worden. Zelf vind ik het niet nodig gezien de vernederingen die men moet doormaken. Ik zou weleens willen weten hoeveel mensen ervoor of ertegen zijn.
Reactie infoteur, 09-08-2011
Beste Anita,
Cijfers ken ik niet, maar het zou best kunnen dat veel mensen inderdaad helemaal niet zo voor al die rituelen zijn, maar zich gedwongen voelen. Ik weet ook niet of hier ooit wel eens onderzoek naar is gedaan.