Volgend jaar studeren? Dit moet je regelen!

Volgend jaar studeren? Dit moet je regelen! Ben je van plan om volgend jaar een hbo- of wo-opleiding te gaan volgen? Dan zijn er behoorlijk wat zaken die je moet regelen. Waarschijnlijk ben je druk bezig met de voorbereidingen voor het eindexamen en dan moet je je ook nog een voorbereiden op het studentenleven. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken! Wat zijn de belangrijkste zaken die jij geregeld moet hebben voor je van start gaat bij je vervolgopleiding?

Maak zo spoedig mogelijk een DigiD-account aan

DigiD staat voor Digitale identiteit, een DigiD-account is een account dat je aanmaakt bij de overheid. Het doel van dit account is dat jij je online kunt identificeren en kunt inloggen op alle accounts van overheidsinstellingen. Je hebt je DigiD onder andere nodig om een studiefinanciering aan te vragen, maar ook om in te kunnen loggen op Studielink. Het aanmaken van een DigiD-account is daarom de eerste stap voordat je je kunt inschrijven voor je vervolgstudie, het wordt dan ook aangeraden om zo spoedig mogelijk een DigiD-account aan te maken.

Via DigiD aanvragen kun je eenvoudig een DigiD-account aanmaken. Denk er hierbij wel om dat je een activatiecode nodig hebt voordat je het DigiD-account kunt gebruiken. Deze activatiecode ontvang je per post, er gaan dus enkele dagen overheen voor je gebruik kunt maken van je DigiD-account. Het is dan ook verstandig om ruim op tijd je DigiD te regelen.

Geef je studiekeuze vóór 1 mei door op Studielink

Nadat je een DigiD-account hebt, kun je inloggen op Studielink. Zodra je een studiekeuze hebt gemaakt, dan kun je deze keuze online op Studielink doorgeven. Het is belangrijk dat je de inschrijving voor je studie vóór 1 mei, in het kalenderjaar dat je wilt starten met je vervolgopleiding, regelt. Studenten die zich na 1 mei inschrijven voor een studie kunnen namelijk worden afgewezen door de onderwijsinstelling.

Regel minimaal 2 maanden vóór de start van je studie je studentenreisproduct

Als student kun je in Nederland, door middel van een voorlopige lening, reizen met het openbaar vervoer (OV). Deze lening hoef je niet terug te betalen wanneer je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Om gebruik te kunnen maken van deze service, moet je de volgende stappen ondernemen:
  1. Vraag een persoonlijke OV-chipkaart aan op www.ov-chipkaart.nl.
  2. Log in met je DigiD-account op MijnDUO.
  3. Vraag een studentenreisproduct aan op MijnDUO.
  4. Koppel je studentenreisproduct aan je persoonlijke OV-chipkaart.
  5. Haal vanaf twee weken voordat je studentenreisproduct in gaat je reisproduct af bij een OV-automaat op het station bij jou in de buurt.

Het aanvragen van een persoonlijke OV-chipkaart en het koppelen van een studentenreisproduct aan je persoonlijke OV-chipkaart kan in totaal enkele weken in beslag nemen. Het is daarom aan te raden om minimaal 2 maanden voor de start van je studie je studentenreisproduct te regelen.

Vraag studiefinanciering aan vóór de start van je studie

Voor 1 september 2015 kon je als student gebruikmaken van de basisbeurs, een maandelijkse gift van de overheid om je studiekosten van te betalen. Op 1 september 2015 heeft de overheid de basisbeurs (gift) afgeschaft en omgezet in een leenstelsel. Door het leenstelsel kunnen studenten geld lenen van de overheid tegen een laag rentepercentage. De leenrente van een studielening is voor het kalenderjaar 2020 vastgesteld op 0,00%. De hoogte van de leenrente wordt elk jaar opnieuw bepaald, bij een wijziging van de leenrente ontvang je een bericht. Het is belangrijk om voor jezelf te kijken of je gebruik wil maken van het leenstelsel.

Ondanks dat de basisbeurs is afgeschaft, bestaat de aanvullende beurs nog wel. De aanvullende beurs is een prestatiebeurs, dit houdt in dat de beurs pas officieel een gift is als je binnen tien jaar je diploma behaalt. Mocht je niet binnen tien jaar je diploma halen, dan ben je verplicht de aanvullende beurs terug te betalen. De hoogte van je aanvullende beurs hangt af van:
  • het gezamenlijke inkomen van je ouders van 2 jaar geleden;
  • het aantal broers of zussen dat je hebt met een aanvullende beurs;
  • of je nog meer schoolgaande broers of zussen hebt;
  • of je ouders ook een studieschuld terugbetalen bij DUO.

De aanvullende beurs kan maximaal €371,10 zijn (2020). Op de site van Dienst Uitvoering en Onderwijs (DUO) kun je met behulp van een rekenhulp uitrekenen wat de maximale hoogte is van je aanvullende beurs. Het bedrag dat je niet als extra beurs krijgt kun je extra lenen.

Koop je studieboeken minimaal een week vóór de start van je studie

Voor je studie heb je natuurlijk studieboeken nodig. Over het algemeen ontvang je, een aantal weken voordat je vervolgopleiding start, een brief met daarin instructies om studieboeken te bestellen. Je doet er verstandig aan om deze studieboeken dan direct te bestellen, zo weet je zeker dat je studieboeken geleverd zijn zodra jouw studie van start gaat. Eventueel kun je er ook voor kiezen om je studieboeken (of een deel daarvan) tweedehands te bestellen. Zowel tweedehands boeken als nieuwe boeken hebben voor- en nadelen.

Voordelen nieuwe boeken

  • Je ontvangt nette boeken;
  • Je ontvangt de nieuwste editie van het boek;
  • Er ontbreken geen pagina's uit het boek;
  • Je ontvangt bij veel boeken een licentiecode waardoor je toegang hebt tot online lesmateriaal.

Nadelen nieuwe boeken

  • Nieuwe boeken zijn duur in aanschaf;

Voordelen tweedehands boeken

  • Tweedehands boeken zijn goedkoper dan nieuwe boeken;
  • Tweedehands boeken zijn in veel gevallen sneller leverbaar dan nieuwe boeken.

Nadelen tweedehands boeken

  • Tweedehands boeken zijn niet altijd netjes;
  • Soms is de nieuwste editie van een boek nog niet tweedehands verkrijgbaar;
  • Licentiecodes van tweedehands boeken zijn vaak al gebruikt.

Regel de betaling van je collegegeld vóór de start van je studie

Voor je aan je studie begint moet je de betaling van je collegegeld bevestigen op Studielink. Bij de meeste onderwijsinstellingen kun je ook aangeven hoe je de studiekosten (collegegeld) van je studie wilt betalen. Vaak worden de volgende betalingsmethoden aangeboden:
  1. Een eenmalige automatische incasso waarbij het totale collegegeld in één keer wordt afgeschreven van je rekening.
  2. Een automatische incasso in termijnen, hierbij wordt het collegegeld opgedeeld in kleinere bedragen en verdeeld over het jaar afgeschreven van je rekening (let op: betalen in termijnen kost extra)

Je onderwijsinstelling zal je informeren over het moment dat het collegegeld van je rekening wordt afgeschreven, dit moment verschilt namelijk per onderwijsinstelling.
© 2018 - 2024 Rminfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat ga ik doen na de middelbare school?Wat ga ik doen na de middelbare school?De pubertijd is achter de rug en het leven kan gaan beginnen. De school was een veilige baken maar nu is het dan echt ti…
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Of u nu naar het MBO, het HBO of de universiteit gaat, u heeft altijd studieboeken nodig. Vaak kunt u via de school uw s…

De studie Nederlandse taal en cultuurDe studie Nederlandse taal en cultuurBen jij benieuwd wat een studie Nederlandse taal en cultuur inhoudt? Als je op verjaardagen vertelt dat je Nederlands st…
Verpleegkunde: PICO-onderzoeksvraag formulerenVerpleegkunde: PICO-onderzoeksvraag formulerenPICO is een methode om relevante informatie te vinden bij een onderzoeksvraag, gebaseerd op EBP (evidence based practise…
Bronnen en referenties
  • DigiD aanvragen, www.digid.nl, bezocht op 22-09-2018
  • Studentenreisproduct, www.studentenreisproduct.nl/detail/over-het-studentenreisproduct/, bezocht op 22-09-2018
  • Studiekeuze 123, https://www.studiekeuze123.nl/nieuws/1-mei-deadline-inschrijven, bezocht op 25-09-2018
  • DUO, https://duo.nl/particulier/aanvullende-beurs-of-toelage/hoeveel-is-het.jsp, bezocht op 03-02-2020
Rminfo (10 artikelen)
Laatste update: 03-02-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.