Een HBO of WO studie kiezen; hoe doe je dat nou echt?

Een HBO of WO studie kiezen; hoe doe je dat nou echt? Er zijn genoeg testen online die nagaan welke studie bij jou past. Deze testen zijn gericht op beroepsvoorkeur, maar kijken niet verder naar overige aspecten, zoals interessegebieden, werkgelegenheid en locatie. Vandaar dat het goed is je verder te oriënteren en je goed voor te bereiden op de mogelijkheden.

Ga je naar het HBO of WO?

Het hoeft niet vanzelfsprekend te zijn dat je met een HAVO diploma naar het HBO (Hoger Beroeps Onderwijs) gaat en met een VWO diploma naar de universiteit/het WO (Wetenschappelijk Onderwijs). Natuurlijk, om naar de universiteit te gaan heb je wel eerst de juiste vooropleiding nodig, dus een VWO diploma of een propedeuse van het HBO. Maar als de universiteit jouw keuze is, dan moet je daarvoor gaan. Hoe weet je echter of je naar de universteit of naar het HBO wilt? Het verschil ligt vooral in de focus van studeren.

HBO

Hoger Beroeps Onderwijs is er voornamelijk op gericht studenten op te leiden voor een bepaald beroep. Of dit nou leraar is, accountant of communicatie-adviseur, de studie is erop gericht jou uiteindelijk op te leiden voor een of meerdere soortgelijke beroepen.

WO

Wetenschappelijk Onderwijs richt zich op de wetenschap. Je krijgt een academische opleiding, die zich minder focust op een beroepsrichting. Meestal laten de wetenschappelijke opleidingen jou vrijer de keuze voor vakken, en kan je goed jouw eigen studiepad kiezen.

Weet je al zeker wat voor beroep jij later wilt uitoefenen en is hier een goede HBO opleiding voor, dan is dat de beste optie. Ben je vooral geïnteresseerd in een bepaald onderwerp, maar nog niet zeker van wat je ernaar ermee wilt, dan kan je kijken of er een universiteit is die een leuke opleiding aanbiedt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo is een universitaire medische opleiding er natuurlijk op gericht jou daadwerkelijk arts te maken.

Kies ook voor locatie en instituut

Kies je ervoor verder van huis te gaan studeren, dan zal je waarschijnlijk op kamers moeten. Ben je hier aan toe? Ga gerust je gang. Het kan echter ook lekker zijn nog even thuis te blijven wonen. Reistijd kan dan een probleem worden. Denk hier goed over na, voordat je jezelf opeens gedwongen voelt te verhuizen.

Sommige steden passen beter bij je dan andere steden. En sommige instituten zitten juist in de binnenstad, of er een flink eind buiten. Kijk goed waar je terecht komt. En als je het absoluut nog niet kent? Ga er eens een dagje heen met het openbaar vervoer, zodat je de sfeer goed kan proeven.

Bepaalde instituten hebben goede regelingen om in het buitenland te studeren. Als je daar interesse in hebt, of denkt dat je daar interesse in zult krijgen, vraag dan eens goed door. Een half jaar in Amerika studeren kan bijvoorbeeld meetellen voor studiepunten, zodat je geen studievertraging oploopt en flink moet terugbetalen.

Niet alle inistituten staan goed aangeschreven. Je kunt altijd even via internet op zoek naar wat andere studenten schrijven over hun instituut.

Wat is jouw interessegebied?

Je hebt waarschijnlijk interesse in veel dingen. Daarnaast heb je vast wel hobby's en weet je helemaal niet wat je de rest van je leven leuk blijft vinden. Het is erg lastig te bedenken wat je wilt studeren als er zo veel mogelijkheden zijn. Een paar goede raadgevers:
  • Je wilt het niet horen, maar je ouders kennen je vaak beter dan je denkt. Je kunt hen vragen wat zij denken wat jouw passie is.
  • Hobby's zijn leuk, maar kunnen minder leuk zijn als beroep. Ze zeggen echter wel iets over jou als persoon. Wil je bijvoorbeeld een actief beroep, of zit je het liefst de hele dag achter de computer? En hou je van mensen om je heen, of heb je toch echt wel veel tijd voor jezelf nodig?
  • Als je graag leest (zowel online als offline), waar lees je dan over? Nieuws, reizen, sport? Waar jij informatie over opzoekt, zegt ook iets over jouw interesses.
  • Heel gemakkelijk: welke vakken vind je nu leuk? Studies zullen waarschijnlijk niet in hoge mate lijken op de vakken van de middelbare school, maar de basis blijft hetzelfde. Je moet je wel blijven afvragen of de vakken leuk zijn door de docent (die ene jonge docent die altijd wel een feestje van de les maakt), doordat het gemakkelijk is (misschien wel Gym of Muziek), of doordat je er daadwerkelijk in geïnteresseerd bent (Natuurkunde, Geschiedenis, Bio?).

Als je jouw interessegebied weet, kan je bij het instituut van jouw keuze eens kijken naar de mogelijkheden. Misschien vind je studies waar je nog nooit op gekomen bent.

Houd rekening met werkgelegenheid

Een leuke studie kiezen bij een geschikte instelling is belangrijk voor de kans dat jij deze studie succesvol afrondt. En aangezien je niet in de toekomst kan kijken, weet je ook niet hoe succesvol je zult zijn in het vinden van een geschikte baan. Je kunt er echter wel rekening mee houden. Het is voor een kunstenaar lastiger rond te komen, dan voor een arts. En er is groter te kort aan leraren dan aan archeologen. Als je niet weet wat de werkgelegenheid is, kan je het altijd nagaan bij de voorlichter van de studie. Het belangrijkste is natuurlijk dat je een leuke studie kiest, die bij jou past. Want werken, dat komt later wel!
© 2015 - 2024 Jsluurman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studiekeuze: tips om te kiezen!Studiekeuze, een lastige kwestie. Na je middelbare school kun je gaan studeren. Maar er zijn zo veel studies! En waar ku…
Verder studeren; MBO of HBO?Verder studeren; MBO of HBO?Na het volgen van een opleiding aan het voortgezet onderwijs kan je ervoor kiezen om te gaan werken, maar je kunt natuur…
Studiekeuze maken: hoe kies je de juiste studie?Studiekeuze maken: hoe kies je de juiste studie?Bijna iedereen krijgt er een keer mee te maken, een studiekeuze maken. Doordat er zo veel opleidingen in Nederland zijn…
Goedkoop studerenGoedkoop studerenStuderen is een prijzige aangelegenheid waar gelukkig veel geld op te besparen valt. Met deze praktische tips wordt stud…

Zelf bijles en huiswerkbegeleiding geven aan je kindZelf bijles en huiswerkbegeleiding geven aan je kindIn de bovenbouw van de basisschool gaat je kind meestal huiswerk krijgen en worden leerresultaten belangrijker in het ka…
MaKey MaKey: Voorwerpen veranderen in een toetsenbordZou het niet leuk zijn als je alles om je heen kunt veranderen in één groot toetsenbord waarmee je allerlei leuke dingen…
Jsluurman (12 artikelen)
Gepubliceerd: 28-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.