Ouders en de school: samen sterk
Hoe kun je als ouder samen met de school je kind ondersteunen zonder te opdringerig over te komen bij je zoon/ dochter? In hoeverre is het nodig om betrokken te zijn bij wat er op school gebeurt? In dit artikel krijg je als ouder tips over hoe je samen met de school een sterk team kunt vormen om de schoolloopbaan van je kind zo goed mogelijk te laten verlopen.
De school en thuis: een gescheiden wereld?
Hoe je het ook wendt of keert, een kind zal een groot deel van zijn tijd doorbrengen op school. Dat betekent ook dat het een groot deel van de tijd beïnvloed wordt door factoren waar je als ouder totaal niks over te zeggen hebt. Je kunt niet bepalen met welke kinderen je zoon/ dochter omgaat tijdens de les of tijdens de pauzes, de normen die thuis gelden maken langzaam plaats voor de normen die op school en met name in de groep gelden. Valt het je op dat je kind zich anders gaat kleden, of misschien wel andere muziek gaat luisteren of op een andere manier op je reageert? Wellicht merk je op bepaalde vlakken verandering en het goede nieuws is: daar is meestal niks mis mee (tenzij het een gevaarlijke verandering inhoudt zoals het gebruiken van alcohol of drugs). De schooltijd is een zeer belangrijke tijd waarin kinderen zich ontwikkelen en op zoek gaan naar wie ze eigenlijk zijn. Heel veel kinderen beginnen te experimenteren op het vlak van gedrag, ze gaan de grenzen opzoeken en vrienden worden steeds belangrijker.
Wanneer je de situatie op school en de situatie thuis dus strikt gescheiden houdt, splits je eigenlijk de leefwereld van je kind in twee. Wanneer je daarnaast ook nog eens totaal geen interesse toont in bv. de voetbalactiviteiten, splits je de leefwereld op in drie situaties. Dat zijn drie situaties waarbij je maar invloed of zicht hebt op één ervan, namelijk wat er thuis gebeurt. Is het gek dat er dan conflicten ontstaan of dat je verrast wordt door tegenvallende resultaten?
Uitgangspunt van de school
Een school wil niks liever dan betrokkenheid van ouders en dat is niet voor niks. Het is verbazingwekkend hoe vaak ouders weigeren tijd te maken voor een gesprek op school of, indien er bijvoorbeeld presentaties voor ouders zijn, hoe weinig ouders komen kijken naar het werk van hun kind. Wanneer ouders vervolgens gebeld worden met het bericht dat hun kind zich niet gedraagt of de cijfers tegenvallen, wordt de schuld vaak eenzijdig bij de school gelegd.
Hoe vorm je samen met de school een team?
Toon interesse in wat je kind dagelijks doet
Vraag naar hoe het gegaan is op school en vraag om schoolwerk te laten zien. Dat hoef je niet te vragen als controle, maar uit interesse. Wanneer je kind het gaat zien als controle, wordt de sfeer natuurlijk al een beetje anders.
Zoals eerder aangegeven zullen de meeste kinderen de grenzen gaan opzoeken en krijgt het sociale leven een belangrijker positie. Dat betekent ook dat er meestal minder tijd beschikbaar wordt gemaakt voor het schoolwerk en meer voor de sociale activiteiten. Als ouder speel je daar een cruciale rol in door je kind de structuur aan te leren die hij/ zij later in het leven nodig heeft. Meestal komt dit neer op het eerst maken van schoolwerk en daarna de leuke dingen doen. Wanneer je de vrijheid geeft aan de kinderen, zal het schoolwerk flink het onderspit delven. Natuurlijk geldt dit niet voor álle kinderen, maar het is nooit verkeerd om interesse te tonen in wat je kind op school meemaakt. Daarnaast moet je als ouder ook langzaam de teugels durven los te laten en erop vertrouwen dat je kind de juiste keuzes maakt, alleen, doe dit niet té snel!
Ga naar spreekavonden, ook al gaat het goed op school
De meest gehoorde reden om niet naar een mentor- of docentenspreekavond te gaan is: "De cijfers zijn toch goed?" Is dat dan het enige waar het om draait? Er zijn meerdere redenen om toch naar een avond te gaan. Eén reden is dat het sowieso al erg fijn is om het ook daadwerkelijk te horen van de mensen die dag in dag uit bezig zijn met je kind. Ook je zoon/ dochter zal het fijn vinden als hij/zij hiervoor een compliment van je krijgt.
Aan de andere kant zijn er genoeg kinderen die erg mooie resultaten behalen, maar zich sociaal of gedragsmatig totaal verkeerd ontwikkelen. Wat als je zoon/dochter uitgesloten wordt in de klas? Wat als je kind net de stoorzender is in de klas? (Dit zie je vaak bij kinderen die bv. afstromen en het allemaal te gemakkelijk vinden.)
Toon interesse en ga het gesprek aan met de school!
Ben je het niet eens met de docent/school? Neem eerst contact op!
Wanneer je als ouder de school belt met het bericht "mijn kind hoeft het strafwerk niet te maken, want ik vind het onterecht", ondermijn je in één actie alles wat een school/ leraar opgebouwd heeft. Naast het feit dat het op heel weinig sympathie zal kunnen rekenen van de school, geef je je zoon/ dochter ook een vrijbrief om vanaf nu gewoon zijn/haar eigen ding te doen zonder dat de school daar iets tegen kan doen.
Uiteraard zullen er situaties zijn waarbij het verhaal thuis zo wordt gebracht dat je het inderdaad niet eens kunt zijn met de beslissing van de school of de docent. Ga dan echter nooit de discussie aan waar je kind bij is. Vertel dat je eerst het verhaal van de docent/ school wilt horen en dat je dan pas je mening kunt vormen. Mocht het zo zijn dat je het onverhoopt niet eens bent met de gang van zaken, dan kan er in overleg met de school altijd gezocht worden naar een oplossing waarin beide partijen zich kunnen vinden.
Regelmatig contact voorkomt vervelende verrassingen
In de huidige digitale wereld is er niks zo eenvoudig als even een mailtje versturen. Wanneer je merkt dat er vanuit de school weinig informatie gegeven wordt, informeer dan even zelf hoe het gaat. Slechte rapporten vallen nooit zomaar uit de lucht en hetzelfde geldt wanneer een school een zware sanctie neemt. Heel vaak zijn er al kleine signalen waardoor je kunt zien dat het de verkeerde kant op dreigt te gaan. Je kind wordt een aantal keer verwijderd uit de les, je kind komt steeds vaker thuis met het bericht dat er geen huiswerk is, je ziet steeds minder en minder cijfers terug, je hebt geen idee met wie je kind omgaat op school, etc. … Neem contact op, beter te vaak dan te weinig!
Ga naar presentaties of demonstraties
Heel vaak organiseert een school activiteiten waarbij ouders uitgenodigd worden. Het is geweldig wanneer ouders langskomen en laten zien dat ze interesse hebben in wat hun kind gemaakt heeft. Het is ook het perfecte moment om de sfeer te proeven op school of om te zien hoe je kind omgaat met andere leerlingen. Je kunt ook nog even snel bijpraten met de docent, waardoor je een nog beter beeld krijgt.
Tot slot
Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er heel veel mogelijkheden en redenen om contact te houden met de school. Ga daar niet te ver in, maar ga het ook zeker niet uit de weg. Vaak zie je als docent een link tussen de betrokkenheid van de ouders en het gedrag en de prestaties van een kind op school. Het is geen exacte wetenschap, dus het gaat ook heus niet altijd fout, maar dat hoeft ook niet de voornaamste reden te zijn, ook je kind vindt het prettig wanneer je interesse toont!
© 2015 - 2024 Edu007, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar de brugklasVan de basisschool naar de middelbare school gaan is best spannend. Je weet niet wat je gaat verwachten. Wat is er allem…
De onmisbare geodriehoekVeel scholieren hebben er eentje in een flap van een map of agenda gestoken, of hij dwaalt ergens in een ruime etui: de…