Is een thuisstudie iets voor jou?

Is een thuisstudie iets voor jou? Wil jij je verder ontwikkelen, maar zie je geen mogelijkheid naast je drukke baan en/of gezin om hier de tijd en het geld voor te vinden? Misschien is een thuisstudie dan iets voor jou!

Wat is een thuisstudie?

Het woord zegt het eigenlijk al, een thuisstudie is een studie die je thuis doet. Maar hoe werkt dat dan?
Eigenlijk is het heel simpel; je meldt je aan bij een opleidingsinstituut die zich richt op het gebied van thuisstudies, voor de cursus of studie die jij graag wilt doen. Je ontvangt het studiemateriaal thuis en je kunt direct aan de slag. Als er tentamens zijn die je voor je studie moet maken, kun je dat doen op een van de locaties in Nederland. Bij veel opleidingsinstituten zijn dat er een heleboel, dus er is er altijd wel een bij jou in de buurt. De opdrachten kun je online inleveren, een vakdocent kijkt dit na en je kunt op internet het gegeven commentaar lezen en het cijfer zien dat je gekregen hebt.

Moet ik het helemaal alleen doen?

Nee, je doet dit absoluut niet allemaal alleen. Natuurlijk is het wel zo dat je thuis zelf je opdrachten maakt en ook je tentamens maak je uiteraard zelf. Maar dit betekent niet dat je er alleen voor staat. Je krijgt een of meerdere mentoren toegewezen die jou gedurende je opleiding zullen begeleiden. Zij houden telefonisch contact met jou om te horen hoe je studie verloopt. Je mag een van je mentoren ook altijd zelf bellen of e-mailen als je een vraag hebt.

Sommige thuisstudies hebben ook praktijkdagen. Je bent dan verplicht om naar die dagen toe te komen. Dit kan handig zijn, omdat je op dit soort dagen medestudenten leert kennen en je met elkaar ervaringen kunt uitwisselen. Op deze praktijkdagen wordt er les gegeven door vakdocenten, waar je dus direct contact mee hebt. Dit kan als prettig ervaren worden. Er zijn ook opleidingsinstituten die deze praktijkdagen niet hebben, dus als je hier de tijd niet voor hebt of je vindt dit prettig kun je ook kiezen voor een opleidingsinstituut waarbij dit niet verplicht is.

Hoe kies ik de juiste studie?

Als je je graag verder wilt ontwikkelen binnen de branche waar je in werkt, of als je een carrière switch wilt maken ga je op zoek naar een studie of cursus die bij jou past. Er zijn ontzettend veel verschillende studies en cursussen waar je uit kunt kiezen, dus er zit vast en zeker iets voor jou bij.

Ga in stappen op zoek naar de juiste studie en naar het opleidingsinstituut wat het beste bij jou past

  1. Krijg duidelijk voor jezelf of je je verder wilt ontwikkelen binnen dezelfde branche, of dat je je wilt oriënteren op een andere branche.
  2. Ga na welke studies/cursussen hierop aansluiten.
  3. Leg de gekozen studies naast elkaar en weeg de voor- en nadelen van elke studie af (denk hierbij ook aan hoe het perspectief op de arbeidsmarkt is!).
  4. Als je de studie gekozen hebt, vergelijk de studie dan bij verschillende opleidingsinstituten. Het diploma wat je krijgt is misschien hetzelfde, toch kunnen de vakkenpakketten soms van elkaar afwijken.
  5. Kijk altijd of de opleiding geaccrediteerd is. Een geaccrediteerde opleiding is een opleiding die voldoet aan de minimale kwalitatieve maatstaven die vastgesteld zijn door de overheid. Veel werkgevers kijken hiernaar als je solliciteert, dit is dus van belang als je je diploma wilt gebruiken voor een betere positie op de arbeidsmarkt.

Belastingvoordeel

Als jij een studie volgt ter verbetering van je positie in je huidige werkbranche, of een studie die je volgt voor je toekomstige baan, kom jij misschien in aanmerking voor het aftrekken van je studiekosten bij de belasting. Hieraan zijn een aantal voorwaarden verbonden. Dit geldt dus niet alleen voor thuisstudies, maar ook voor andere studies. Dit uitzoeken is zeker de moeite waard!
© 2014 - 2024 Mashak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een thuisstudie doenEen thuisstudie doenEr zijn een aantal bedrijven die een thuis studie aanbieden. Dit is lekker te combineren met het huishouden, werk, kinde…
Thuisstudie: de voordelen en nadelenThuisstudie: de voordelen en nadelenEen goede opleiding is tegenwoordig een waardevol bezit. Helaas beschikt niet iedereen over de mogelijkheid, tijd en/of…
Thuisstudie: Studeren voor volwassenenThuisstudie: Studeren voor volwassenenEen thuisstudie kan veel betekenen als het gaat om salaris, een nieuwe baan of andere carrièremogelijkheden. Om een thui…

Leerlingenraad en medezeggenschapsraad: wat is het verschil?Leerlingen hebben vaak geen idee dat zij inspraak hebben in zaken die de school aangaan, laat staan hoe ze hun stem kunn…
Pedagogiek studeren aan de HU AmersfoortAls pedagoog houd je je bezig met een zo optimaal mogelijke opvoeding van kinderen/jongeren. Je schept de randvoorwaarde…
Mashak (2 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.