Hoe kan je je beter concentreren?

Als we iets willen leren, is het belangrijk dat we ons goed kunnen concentreren. Zonder een goede concentratie zal je niet veel opsteken en is de tijd die je besteed aan het leren voor niets geweest. Hieronder volgen enkele tips om je concentratie te verhogen tijdens het leren.

Slaap

Slaap is erg belangrijk voor de mens. Zonder slaap kunnen we niet leven. Tijdens de slaap rust ons lichaam uit, en bereidt het zich voor op nieuwe inspanningen. Een goede nachtrust kan je hier zeker bij helpen. Maar hoeveel uur moet je dat slapen voor een goede nachtrust? Het wordt aangeraden om op zijn minst acht uur per nacht te rusten. Als je bijvoorbeeld om acht uur in de ochtend op moet staan, zal je het niet later moeten maken dan twaalf uur in de avond.

Eet gezond

Een gezonde voeding is ook essentieel om je goed te kunnen concentreren. Zonder goede voeding zal je je slap voelen, en heb je de gehele tijd honger. Dat is zeker iets wat je moet voorkomen als je je wilt concentreren. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je voeding genoeg voedingstoffen bevat. Denk hierbij aan vitamines en mineralen. Veel van deze vitamines komen voor in verschillende soorten groenten zoals, broccoli en bonen.

Zorg voor een schone ruimte

Het is erg belangrijk dat je niet wordt afgeleid als je je moet focussen. Zorg daarom dat je op een rustige en schone plaats zit als je je wilt focussen op iets. Zorg ervoor dat je bureau vrij is van alles wat je mogelijk af zou kunnen leiden. Zorg er ook voor dat je kamer voldoende zuurstof binnen krijgt. Zuurstof is erg belangrijk voor ons brein, daarom gaat ongeveer veertig procent van de zuurstof die we inademen direct naar ons brein.

Zorg voor een beloning

We zijn sneller geneigd om iets te doen als we weten dat er een beloning op het einde op ons wacht. Zeg tegen jezelf dat je het volgende uur goed gaat leren, en daarna gun je jezelf iets wat je leuk vindt. Ik raad je wel aan om ervoor te kiezen iets met je vrienden te doen. Als je jezelf beloont met iets lekkers bevat dit meestal suiker. Iets wat niet thuishoort in een gezonde voeding.

Mediteer

Mediteren is een goede manier om je hoofd tot rust te brengen, en je gedachte even helemaal leeg te maken. Mensen denken bij mediteren al vrij snel aan kleermaker zit en vreemde ademhalingen, dit is niet essentieel bij mediteren. Wat belangrijk is, is dat je ervoor zorgt dat je rug recht is. Je kan in een stoel zitten of op de grond, zolang je rug maar recht is. Dan doe je je ogen dicht en adem je rustig is en uit. In het begin kan je dit het beste voor ongeveer twee minuten doen. Als je het wat vaker hebt gedaan kan je het aantal minuten opschroeven naar vijf en later zelfs naar tien minuten.

Doe wat fysieke oefeningen

Het doen van fysieke oefeningen is ook een goede manier om ervoor te zorgen dat je je goed kan concentreren. Het doen van oefeningen zorgt er voor dat je lichaam actief wordt. Ook wordt er bij het doen van sport energie verbrand, wat er weer voor zorgt dat je beter slaapt. Je kan elke dag meteen als je opstaat beginnen met wat oefeningen, dit hoeft maar vijf minuten te duren.

Ken je concentratieboog

Niet ieder mens kan zich even lang concentreren als andere mensen, daarom is het erg belangrijk dat je je concentratieboog kent. Je concentratieboog staat voor de tijd dat jij je kan focussen. Voor sommige is dit een halfuur tot een uur. En andere kunnen zich twee uur focussen op een bepaalde taak. Als je van jezelf weet hoe lang je je kan focussen, weet je hoelang je door kan gaan met leren. Het heeft weinig zin om je langer te concentreren dan je boog, aangezien je dan toch niets oppakt.

Drink genoeg water

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer drie kwart uit water. Als deze verhouding minder wordt, merk je dat. Je vertoont dan tekenen van uitdroging. Dit begint met een droge mond tot aan hoofdpijn. Dit zijn zaken die je absoluut met voorkomen als je je wilt focussen. Het is handig om tijdens het leren een fles water naast je op je bureau te hebben staan. Telkens als je dan dorst krijg, neem je een slokje.
© 2014 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken op kantoorWerken op kantoorEr ligt zoveel werk op je te wachten dat je niet weet waar je mee moet beginnen. Je moet een deadline halen, maar je con…
Beter leren: verbeter je concentratieConcentratie is belangrijk om efficiënt te kunnen leren. Als jij jezelf snel laat afleiden doe je veel langer over het b…
Concentreren ten topConcentreren, we moeten het zo vaak, maar het kan o zo lastig zijn.Voor de één is het gemakkelijker dan voor de ander. J…
Hoe kan je iets beter onthouden?We moeten allemaal wel eens iets onthouden. Soms gaat het om kleine zaken, en soms gaat het om grote zaken. Er bestaan g…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.