Hoe kan je iets beter onthouden?

We moeten allemaal wel eens iets onthouden. Soms gaat het om kleine zaken, en soms gaat het om grote zaken. Er bestaan gelukkig vele manieren om iets te onthouden.

Schrijf alles op

Het is handig dat je alles wat je moet onthouden noteert op een zogeheten “wat ik moet onthouden” lijstje. Door het opschrijven van de dingen die je moet kennen, heb je voor jezelf een duidelijk beeld van de hoeveelheid wat je moet kennen. Telkens als je iets wat voorkomt op deze lijst kent, kan je het wegstrepen. Bijvoorbeeld de tweede wereld oorlog begon in Nederland in 1940.

Lees deze lijst zo vaak mogelijk

Bij de voorgaande techniek heb je een lijst gemaakt met zaken die je moet kennen en onthouden. Men zegt wel eens dat je leert door herhaling. Wat je nu gaat doen is deze lijst elke keer lezen voordat je gaat slapen. Op deze manier lees je deze lijst minstens een keer per dag. Als je wilt kan je de lijst in plaats van in de avond ook in de ochtend lezen als je wakker wordt. Maar als je echt snel resultaat wilt hebben, lees je deze lijst zowel bij het slapengaan als bij het opstaan. Op deze manier ken je alles twee keer zo snel.

Creëer een beeld van wat je moet onthouden

Over het algemeen is de mens vrij visueel ingesteld. Hier kan je gebruik van maken als je iets moet onthouden. Wat je moet proberen is om een plaatje in je hoofd te schetsen van wat je moet onthouden. Bijvoorbeeld je moet iets weten over boten. Je maakt in je hoofd een plaatje over hoe een boot eruit ziet, en geeft elk onderdeel de bijbehorende naam. Als je dan een vraag krijgt over hoe een boot eruit ziet schrijf je gewoon op hoe een boot eruit ziet in je hoofd.

Verbind de relevante plaatjes aan elkaar

Bij de vorige techniek heb je plaatjes gemaakt in je hoofd van bepaalde dingen. Om deze manier echt maximaal te gebruiken, combineer je nu de relevante plaatjes met elkaar. Op deze manier zie je de relatie tussen de verschillende plaatjes. Bijvoorbeeld, je hebt een plaatje van een boerderij en van een koe in je hoofd. Als je nu deze twee plaatjes verbindt weet je dat een koe en een boerderij bij elkaar horen.

Zet doelen voor jezelf

Als je iets wilt bereiken is het van belang dat je duidelijk doelen hebt genoteerd. Dit geldt ook voor het onthouden van dingen. Je schrijft bijvoorbeeld op dat je in het volgende uur dat je gaat leren niet stopt voordat je tenminste twintig van de honderd woordjes correct kan schrijven. Nu je dit hebt genoteerd, ga je ervoor om het doel te halen. Als het je in dit geval lukt om in een uur tenminste twintig van de honderd woorden correct te kunnen schrijven, geeft je dit een goed gevoel. Een volgend doel kan dan zijn om veertig woorden te kennen.

Verdeel je werk

Als je wordt gevraagd om voor volgende week tweehonderd woorden te kennen, kan je denken dat je dat nooit gaat lukken. Raak vooral niet in paniek, wat je moet doen is het volgende. Je deelt de hoeveelheid te leren stof op in kleinere delen. In dit voorbeeld geef je jezelf elke dag het doel om tenminste twintig woorden te leren. Als je deze manier toepast zal je merken dat je niet zoveel stress ervaart dan als je een dag van te voren gaat beginnen met leren. Het moge duidelijk zijn dat deze techniek perfect samenwerkt met de voorgaande techniek.

Kauw op kauwgom

Door iets van kauwgom in je mond te hebben, zorg je ervoor dat je hart net iets sneller gaat kloppen. Hierdoor komt er weer meer zuurstofrijk bloed aan in je hersenen. Dit zorgt er weer voor dat je makkelijker iets kan onthouden. Het is slim om een halfuur voordat je gaat leren de kauwgom al in je mond te doen. Dit komt door het feit dat het even duurt voordat je meer zuurstofrijk bloed naar je hersenen krijgt.

Zeg het hardop

Deze techniek is erg goed als je iets wilt onthouden. Het principe is ook erg makkelijk, je zegt gewoon hardop tegen jezelf wat je moet onthouden. Om nogmaals het voorbeeld van de woordjes aan te halen. In dit geval spreek je de woorden ook hardop uit. Op deze manier heb je de woorden niet alleen gezien en gelezen. Je hebt het nu ook gehoord, de combinatie hiervan zorgt ervoor dat je het snel kan onthouden.
© 2014 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
Fluitend een toets of examen makenFluitend een toets of examen makenWie gaat er fluitend door een toets of examen? Wie een toets of een examen moet maken, twijfelt vooral of dit wel allema…
De basis Piano akkoordenDe basis Piano akkoordenPiano leren spelen is erg leuk, maar je moet het wel leren. Een belangrijk onderdeel zijn de piano akkoorden. Hier leer…
Hoe spiek je het best?Hoe spiek je het best?Spieken is een soort van gewoonte geworden op school. Als je aan een gemiddelde scholier vraagt of hij ooit heeft gespie…

Hoe kan je je beter concentreren?Als we iets willen leren, is het belangrijk dat we ons goed kunnen concentreren. Zonder een goede concentratie zal je ni…
Tien tips tegen gepest worden op schoolAls je gepest wordt op school ben je een slachtoffer. Je kunt dan in die rol kruipen en het allemaal lijdzaam ondergaan…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.