Je studeerkamer inrichten

Je studeerkamer inrichten De zomervakantie is voorbij, je gaat weer terug naar school. Naar school gaan betekent ook huiswerk krijgen, werkstukken en verslagen maken en leren voor proefwerken en misschien wel je examens! Daarom is het belangrijk een goede plek te hebben om te kunnen studeren. Waarschijnlijk moet je in je slaapkamer ruimte maken om te studeren. Met wat meer geluk, is er thuis een aparte kamer waar je kunt studeren. Waar je ook studeert, de perfecte studeerruimte begint met een goede basisinrichting.

De basis

Begin met een goede basis voor je studeerkamer. Dit zijn de meubelen. Wat je nodig hebt, zijn:
  • Een bureau, met genoeg ruimte voor je laptop of computer, voldoende ruimte om te schrijven en je boeken uit te stallen;
  • Een boekenplank of boekenkast om je schoolboeken, schriften en mappen te bewaren;
  • Een goede bureaustoel, waar je na een paar uur nog lekker op zit.
Je kunt het interieur nog aanvullen met bijvoorbeeld een (lade)kastje voor losse spullen en papieren.

Opgeruimd staat netjes!

Zorg ervoor dat je studeerkamer opgeruimd is. In een opgeruimde, rustige omgeving kun je je beter concentreren. Losliggende papieren gaan in een hiervoor bestemde (lectuur)bak of map, losse pennen en potloden stop je in een etui of pennenbak en andere kleine spulletjes bewaar je in een lade of klein ladekastje.
Tip: Winkels die kantoorartikelen verkopen, bijvoorbeeld Hema, Ikea en Action verkopen speciale bureau organizers, lectuurbakken, ladekastjes en andere dingen die voor een opgeruimd bureau zorgen.

Comfort

Studeren moet ook comfortabel zijn. Zorg er dus voor dat je een plekje hebt waar je lekker kunt zitten wanneer je geen werk aan je bureau hoeft te doen. Een lekkere zitzak of luie stoel met kussentjes, waarin je lekker weg kunt kruipen, zorgen voor leercomfort.

In de herfst en winter is het wat kouder en zeker wanneer je voor een langere tijd stilzit, is de kans op het koud hebben groot. Leg een kleedje op de grond voor warme voeten en koop een leuk, warm dekentje die je over jezelf heen kunt leggen wanneer je het koud hebt tijdens de koudere maanden.

Voldoende licht is ook belangrijk. Weinig licht zorgt ervoor dat je sneller moe wordt en dat je hoofdpijn krijgt. Zet eventueel een extra bureaulamp op je bureau, zet een lamp naast je comfortabele zithoekje of richt er een extra spot op.

Gezelligheid

Een gezellige, knusse ruimte werkt rustgevend en motiverend. Maak je studeerkamer gezellig, zonder dat het rommelig wordt, want rommel leidt af.

Aan de muur kun je een inspirerend schilderij of mooie afbeelding hangen. Hang een prikbord op waar je mooie plaatjes en inspirerende teksten op hangt of maak een visionboard.

Op een kastje, in de vensterbank of op je bureau kun je (geur)kaarsen en/of een oliebrandertje neerzetten. Kies voor een geur die bij je past. Wil je een rustgevende geur? Kies dan voor bijvoorbeeld lavendel. Wil je een opwekkende geur? Kies dan voor een citrusgeur of mintgeur.

Voor meer gezelligheid kun je je studeerkamer ook nog verder aankleden met een leuk plantje, een leuk beeldje, eventueel een waterkoker met wat theekopjes en een theedoosje en fotolijstjes. Zorg er hierbij wel voor dat je bureau niet helemaal vol komt te staan met decoratiemateriaal, dus kies ervoor om je muren, kastjes en vensterbank aan te kleden.

Zo zie je maar weer, studeren kun je voor jezelf comfortabeler, leuker en gezelliger maken, maar je moet wel weten hoe je dat moet doen!

Lees verder

© 2013 - 2020 Mirjamsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Het JenaplanonderwijsHet Jenaplanonderwijs is een onderwijsrichting die steeds meer groeit in Nederland. Een richting waarbij zelfstandigheid…
Thuisstudie: Studeren voor volwassenenThuisstudie: Studeren voor volwassenenEen thuisstudie kan veel betekenen als het gaat om salaris, een nieuwe baan of andere carrièremogelijkheden. Om een thui…
Frans: het geslacht van zelfstandig naamwoordenZelfstandig naamwoorden kunnen in het Frans mannelijk of vrouwelijk zijn. Voor elk woord zal je uit je hoofd moeten lere…

Typetopia typecursus: hoe werkt het?Tegenwoordig is blind typen een vaardigheid die bijna essentieel is om mee te kunnen draaien in het dagelijkse leven. Do…
Een gezonde lunch op schoolEen gezonde lunch op schoolOp school moet je goed eten. Je kunt in de pauze natuurlijk wat kopen in de schoolkantine of je haalt een broodje bij de…

Reageer op het artikel "Je studeerkamer inrichten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mirjamsel
Gepubliceerd: 05-08-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Special: Back to school
Schrijf mee!