Een gezonde lunch op school

Een gezonde lunch op school Op school moet je goed eten. Je kunt in de pauze natuurlijk wat kopen in de schoolkantine of je haalt een broodje bij de plaatselijke supermarkt, maar het is veel goedkoper en vaak veel gezonder om zelf wat mee te nemen. Hoe stel je een goede, gezonde schoollunch samen? Zorg er allereerst voor dat je een goede broodtrommel hebt, waar genoeg in past. Brood en andere etenswaren blijven in een broodtrommel veel langer goed en lekker dan in een plastic zakje los in je tas.

Groenten en fruit

Je kunt op school al beginnen met je dagelijkse portie groenten en fruit. Vul je broodtrommel met schijfjes komkommer, snacktomaatjes, reepjes paprika en radijsjes. Je kunt ook klein fruit meenemen, zoals aardbeien en druiven. Los in je tas kun je nog een appel kwijt. Bananen worden snel bruin in je tas en pletten gauw, dus deze zijn niet handig om mee te nemen.

Je kunt ook de avond van tevoren een lekkere smoothie maken met fruit en eventueel groenten, die je in een drinkbeker mee naar school neemt. Aan een smoothie kun je yoghurt of voor een minder zure variant soja yoghurt toevoegen en verschillende vullende en energierijke zaden toevoegen, zoals bijvoorbeeld lijnzaad en chiazaad.

Tussendoortjes

Tussendoortjes zijn erg belangrijk tijdens een lange schooldag. Een tussendoortje zorgt voor nieuwe energie en concentratie. Een aantal gezonde tussendoortjes:
  • Rijstwafel;
  • Plak ontbijtkoek;
  • Mueslireep;
  • Volkoren kaakjes (2 of 3 stuks);
  • Noten, zoals cashewnoten, walnoten, hazelnoten en amandelen zijn vullend en gezond;
  • Rozijnen en gedroogde cranberries;
  • Soep. Sommige scholen hebben een soep automaat of verkopen verse soep. Je kunt ook een zakje soep (bijv. Cup-a-soup) of drinkbouillon meenemen en uit het koffie automaat een bekertje heet water halen.

Brood

Een gezonde broodkeuze is natuurlijk donker brood. Houd je niet van heel donker brood? Kies dan voor een volkoren of lichtere meergranen variant. Brood kun je natuurlijk beleggen zoals jij het lekker vindt. Beleg een boterham met kaas- of vleeswaren extra met rauwkost. Om te variëren, kun je ook een andere kaassoort kiezen, bijvoorbeeld mozzarella of geitenkaas. Als gezond smeerbaar beleg kun je kiezen voor smeerkaas, pindakaas of appelstroop.
Tip: in plaats van boter op je brood, kun je ook kiezen voor mosterd, ketchup of pesto. Dit voegt net wat meer smaak toe.

Een gekookt of gebakken ei blijft lang lekker en vult goed wanneer je de hiermee belegde boterham extra inpakt in aluminiumfolie.

Vind je het brood na een paar uur niet meer lekker? Neem dan je beleg apart mee en beleg het ter plekke op school. Sommige schoolkantines verkopen losse plakjes kaas en worst. Deze zijn dan nog lekker vers en gekoeld. Houd je echt niet van brood? Dan kun je ook een krentenbol, mueslibol of eierkoek meenemen. Let er wel op dat krentenbollen, mueslibollen en vooral eierkoeken meer suiker bevatten dan je denkt. Daarnaast kun je in plaats van brood ook kiezen voor crackers of beschuit.

Drinken

Ten slotte moet je er natuurlijk aan denken voldoende te drinken op school. Zo zorg je ervoor dat je je kunt blijven concentreren en dat je geen hoofdpijn krijgt, Neem een flesje water mee en vul die zo nodig bij. Je kunt aan je water wat blaadjes munt, schijfjes komkommer en/of wat citroensap toevoegen voor een lekkere, verfrissende smaak.

Energiedrankjes zijn lekker, maar bevatten veel suiker (ook de light variant!) en zorgen er uiteindelijk niet voor dat je veel energie krijgt. Je krijgt na het drinken van een energiedrankje heel even energie, maar daarna daalt je energie extra hard.

Varieer met je schoollunch. Elke dag hetzelfde wordt saai. Voor inspiratie kun je ook websites als Pinterest raadplegen. Daar kun je talloze foto's van schoollunches vinden. Eet smakelijk!
© 2013 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor het eerst overblijvenVoor het eerst overblijvenNet zoals voor het eerst naar school gaan, kan voor het eerst overblijven een spannende gebeurtenis zijn voor een basiss…
Een verrassende broodtrommelBroodtrommels vullen doen mensen vaak dagelijks. Snel even wat boterhammen smeren met beleg wat voor het grijpen ligt en…
Lunchpauzes op school: wat is gezond en lekker?Lunchpauzes op school: wat is gezond en lekker?Lunchpauzes op school zijn vaak lekker, maar meestal ook ongezond. Een broodje chocoladepasta, hagelslag of, als je geen…
Hoe maak je de lunchtrommel aantrekkelijk voor een kind?Hoe maak je de lunchtrommel aantrekkelijk voor een kind?Veel kinderen blijven tussen de middag over op school en krijgen een lunchtrommel mee. Vaak gevuld met brood. Om de lunc…

Je studeerkamer inrichtenJe studeerkamer inrichtenDe zomervakantie is voorbij, je gaat weer terug naar school. Naar school gaan betekent ook huiswerk krijgen, werkstukken…
Naar de middelbare school: schoolspullenNaar de middelbare school: schoolspullenDe zomervakantie zit er weer op en je gaat naar de brugklas van de middelbare school of je zit al op de middelbare schoo…
Mirjamsel (66 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.