Introductie zonder stress: tips voor studenten

Zo in de tweede helft van augustus verschijnen ze elk jaar weer in het straatbeeld. Jongelui in bekladde t-shirts met vermoeide gezichten, maar toch braaf blazend op hun fluitjes. Een olijke boel, maar voor de jongens en meisjes zelf is een introductie of kennismaking topsport. Met een beetje verstand is zo’n periode goed door te komen.

Introductie of ontgroening?

In de praktijk is er onderscheid tussen:
  • Algemene kennismaking met de universiteit of hogeschool. Deze intreedagen zijn voor alle studenten en bedoeld om het instituut, de stad en elkaar beter te leren kennen. Meestal proberen studentenverenigingen op deze dagen nieuwe leden te werven.
  • Introductie of kennismaking nadat een student zich bij een vereniging aangemeld heeft. Hoewel de naam anders doet vermoeden, gaat het hier meestal om activiteiten waarbij de feuten wel degelijk met een vorm van psychische hardhandigheid en vernedering te maken krijgen. Het woord ontgroening nemen de verenigingen echter niet meer in de mond.
  • Kennismaking met een jaarclub of dispuut. Studenten melden zich heel bewust bij deze kleine gezelschappen aan. Vriendschap en solidariteit worden belangrijk gevonden. De kennismaking verloopt doorgaans speels.

Mythes over introductie en ontgroening

De afgelopen jaren heeft een aantal (zware) incidenten gezorgd voor richtlijnen en toezicht. De studentenverenigingen kregen door dat negatieve publiciteit hun ledenbestand geen goed deed. In het oog springende activiteiten werden aangepast. Feit blijft dat achter gesloten deuren intimidatie nog steeds voorkomt als middel om de feuten of nullen op de regels van de vereniging voor te bereiden.

Verplaats je in ouderejaars

De sleutel tot een leuke (algemene) kennismaking of introductie is meedoen en weinig opvallen. Een minderheid van de ouderejaars is op narigheid uit. Voor de meesten is het een goede aanleiding om te feesten. Stiekem vinden ze het wel leuk om de jonkies welkom te heten en te pronken met hun ervaring. Speel daar op in. Straal je louter weerstand uit, dan trek je de aandacht. Ga je helemaal op in de activiteiten en stel je je eigenlijk aan, dan verdien niet meer, maar minder respect van de ouderejaars. Besef dat sommige universiteiten en hogescholen de introductie serieus nemen en begeleidende ouderejaars bijvoorbeeld cursussen calamiteiten- en conflicthantering laten volgen. Kortom, dat de ouderejaars moeite doen.

Tips

  • Wees uitgerust. Moe word je toch, maar het scheelt echt wanneer je niet met een slaapachterstand begint. Vóórslapen heeft geen enkele zin. Het lichaam kan geen rust ‘opslaan’.
  • Informeer je vooraf. Dat voorkomt het stellen van domme vragen. De meeste introductiecomités hebben goede websites waar ook informatie over speciale diëten en mindervaliditeit staat.
  • Ga paklijsten niet zitten ontcijferen. Het heeft geen zin. Soms zetten de ouderejaars je bewust op het verkeerde been door onzinnige dingen op de lijst te zetten. Probeer hooguit in te schatten of iets je van pas kan komen.
  • Accepteer de rituelen en doe daar niet negatief over. Ouderejaars doen vaak moeite om een leuk programma in elkaar te zetten.
  • Neem het niet te serieus. Laten ze je voor gek staan naar medestudenten of misschien zelfs winkelend publiek, nou en? Denk: het is maar 2 of 3 dagen.
  • Ken je grenzen en geef die aan wanneer je vindt dat ze onacceptabel worden overschreden. Vraag desnoods om ‘vervangende’ opdrachten.
  • Wees geïnteresseerd, maar vraag ouderejaars niet het hemd van hun lijf. Zij zijn op de kennismaking ook voor de gezelligheid.
  • Slaap toch maar bij de groep. Als je moe bent, is het verleidelijk om naar je studentenkamer te gaan. Daar is niets op tegen. Besef wel dat veel feesten pas laat beginnen en dat voor sommige introducties slaapplaatsen zijn geregeld. Door die te gebruiken laat je zien dat je meedoet. Het is ook een goede manier om anderen te leren kennen.
  • Trek een duidelijke streep naar ouderejaars die op jacht naar seks zijn. Denk niet dat je met meeflirten of misschien zelfs seks aanzien verwerft. Eerder krijg je meteen een slechte naam.
  • Laat je niet meeslepen door de echte negativo’s. In elke groep zitten wel nuldejaars die het allemaal maar niets vinden. Een beetje steun aan elkaar hebben mag, maar klaag met mate.
  • Wees niet overdreven preuts. Een populaire activiteit op kennismakingen is ‘iets’ tussen de jongens en meisjes. Tal van varianten zijn er, van zoenen tot vastgebonden dansen of kleren uittrekken
  • Wees er helemaal bij. Je zult druk en moe zijn. Stel je erop in dat je tussendoor geen andere dingen kan doen, bijvoorbeeld nog gauw iets voor je studentenkamer regelen.
  • Niemand gaat dood van vies zijn. Ben je netjes op je kleren? Durf je niet zonder make up door het leven? Is verward haar het ergste dat je overkomen kan? Haal hierover je schouders op. De ouderejaars kijken meer naar hoe je je opstelt, als ze al kijken, en niet naar of je haar goed zit.
  • Speel het spel mee, vooral bij de meer conservatieve studentenverenigingen. Die hebben vaak een ongeschreven regel dat over de ontgroening niet gepraat wordt. Dat werkt natuurlijk geheimzinnigheid en mythevorming in de hand. Doe niet alsof je dat flauwekul vindt en gun de senaat die macht.
  • Leven zonder mobiel, het kan. Niet bij algemene kennismakingen, maar wel bij introducties van studentenverenigingen kan het voorkomen dat je een mobiel moet inleveren. Doe dat gewoon. Word je betrapt, dan roep je hoon en pesterij over je af.
© 2012 - 2024 Claus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Nederlandse introductiewekenDe Nederlandse introductiewekenGa je aankomend jaar studeren? Een nieuwe studie brengt meestal grote veranderingen met zich mee. Veel studenten gaan bi…
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische –of universitaire pabo…
Studeren: extra uitdagingenStuderen: extra uitdagingenVoor een groot deel van alle studenten in Nederland, is het werk dat een studie met zich meebrengt meer dan genoeg. Een…
Studeren in ZwedenStuderen in ZwedenZweden is een erg mooi land. Je kunt er ook nog eens heel goed studeren. Zweden heeft veel top universiteiten en een gew…

Voorbereiden van een goed interviewHet is gebruikelijk om bij een kwalitatief onderzoek gebruik te maken van een interview-methode. Om een goede interview…
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • www.trouw.nl
  • www.studentenplein.nl
  • Forum.scholieren.com
  • www.eur.nl
  • www.keiweek.nl
  • www.ru.nl/introductie
  • www.lkvv.nl
Claus (11 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.