Studeren in Zweden

Studeren in Zweden Zweden is een erg mooi land. Je kunt er ook nog eens heel goed studeren. Zweden heeft veel top universiteiten en een geweldig nachtleven. Maar wat houdt studeren in Zweden in?

Waarom Zweden?

In Zweden bieden de onderwijsinstellingen een hoge onderwijskwaliteit aan. Drie Zweedse universiteiten staat in de top 100 van beste universiteiten volgens de Academic Ranking of World Universities lijst. Zweden is een van de modernste landen ter wereld. Het land is ook de geboorteplaats van veel succesvolle internationale bedrijven.

Zweedse schoolsysteem

Alle kinderen in Zweden zijn verplicht om naar school te gaan. De kinderen gaan vanaf hun zevende tot hun zestiende naar de basisschool. Bijna alle kinderen gaan hierna nog drie jaar na de middelbare school. Hierna kunnen de kinderen na een hogeschool of een universiteit gaan.

Universiteit en hogeschool

Ongeveer een derde van alle scholieren gaat na de middelbare school naar een hogeschool of een universiteit. Je kunt op een hogeschool of universiteit naast een opleiding ook nog een cursus of training volgen. In Zweden zijn 36 openbare onderwijsinstellingen te vinden. Een opleiding op een hogeschool duurt tussen de twee en vijf jaar. In Zweden is een hogeschool erg praktijkgericht. Op de universiteit is de opleiding opgedeeld in fasen. De eerste fase is het högskoleexamen deze fase duurt minstens twee jaar. Daarna komt het kandidatexamen deze duurt drie jaar. Als laatste komt het magisterexamen deze duurt minstens vier jaar.

Onderwijsstructuur

Het academisch jaar is verdeeld in twee semesters. Het herfstsemester begint in augustus en eindigt in januari en het lentesemester begint in januari en eindigt in juni. Je hebt niet veel vakanties in Zweden.

Toelating

Als je je wilt aanmelden voor een opleiding in Zweden moet je dat doen via www.universityadmissions.se, deze website verwerkt al je gegevens. De deadlines voor de toelating verschillen per opleiding. Voor het herfstsemester moet je je meestal aanmelden in januari en voor het lentesemester meestal in augustus. Je hoeft geen visum aan te vragen voor je verblijf in Zweden.

Studeren en wonen in Zweden

De taal

Als je in Zweden gaat studeren hoef je niet Zweeds te kunnen spreken. In het algemeen wordt in Zweden erg goed Engels gesproken. Als je wel de Zweedse taal wilt beheersen is het aan te raden aan een Zweedse taalcursus deel te nemen.

Kosten

Het leven in Zweden is duurder dan in Nederland, als student ben je ongeveer tussen de 850 en 900 euro per maand kwijt. Het onderwijs in Zweden is gratis. Het eten is er in het algemeen duurder dan in Nederland. Een maandkaart voor een bus kost ongeveer 50 euro per maand. Als student kun je veel kortingen krijgen met je studentenkaart.

Accommodatie

Als uitwisselingsstudent wordt er meestal accommodatie voor je geregeld. Als je niet als uitwisselingsstudent gaat, moet je meestal zelf accommodatie zoeken. The international office op je universiteit of hogeschool kan je helpen met het vinden van accommodatie. In kleine steden is er meestal voldoende accommodatie beschikbaar. In grotere steden zoals Stockholm en Göteborg is dit veel moeilijker.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweden / SverigeZweden is het grootste land van Scandinavië en is onderdeel van de Noordse Raad en de Europese Unie.
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Alva Myrdal - NobelprijswinnaresDe Zweedse Alva Myrdal won de Nobelprijs voor de Vrede in 1982. Haar onophoudelijke inzet voor ontwapening leverde haar…
Wintersport ZwedenZweden is al jarenlang een steeds populairder wintersport land aan het worden onder Nederlandse wintersporters. Zaken al…

Studeren in Zuid-AfrikaZuid-Afrika is een land met veel tegenstellingen zoals het verschil tussen armoede en rijkdom. In Zuid-Afrika zijn veel…
Studeren in OostenrijkStuderen in OostenrijkOostenrijk is een land waar je goed kunt studeren. Dit komt doordat je hier gemakkelijk wordt toegelaten tot een hogesch…
Bronnen en referenties
  • http://www.wilweg.nl/landen/zweden/studie-in-zweden
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.