Studeren in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land met veel tegenstellingen zoals het verschil tussen armoede en rijkdom. In Zuid-Afrika zijn veel gemengde culturen te vinden. Zuid-Afrika is een erg populair land om te studeren. Studenten kunnen kiezen uit 21 universiteiten. In totaal zijn er 660.000 studenten te vinden.

Redenen om te studeren in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een prachtig land met bossen, besneeuwde bergtoppen, eindeloze stranden en vele wilde dieren. De kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse universiteiten kun je goed vergelijken met de kwaliteit van de Amerikaanse en Britse universiteiten. Zuid-Afrika is vooral populair geworden bij internationale studenten door de goede onderzoeksmogelijkheden die ze bieden in het postdoctorale gebied.

Feiten over Zuid-Afrika

  • Volledige naam: Republiek Zuid-Afrika
  • Parlementaire republiek – de president is zowel staatshoofd als het hoofd van de regering
  • De drie hoofdsteden zijn Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht)
  • De grootste stad is Johannesburg
  • Elf officiële talen, waaronder Engels, Afrikaans, Xhosa, Zulu, Setswana en Sesotho.
  • Belangrijkste geloof: het christendom
  • Belangrijkste exportproducten: platina, goud, diamanten, metalen en fruit
  • Zuid-Afrika grenst met Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Swaziland en Lesotho.
  • De munteenheid is de rand
  • Het landnummer van Zuid-Afrika is +27 en het internetdomein is .za

Studiesysteem Zuid-Afrika

Alle Zuid-Afrikaanse universiteiten staan onder toezicht van de Raad voor Hoger Onderwijs, dit houdt de onderwijskwaliteit in Zuid-Afrika hoog. In Zuid-Afrika zijn veel verschillende soorten onderwijsinstellingen te vinden. De onderwijsinstellingen verschillen in studieprogramma’s, richtingen en afsluitmogelijkheden. Op veel universiteiten wordt les gegeven in het Afrikaans, maar er ook genoeg universiteiten die Engelstalige opleidingen aanbieden. In Zuid-Afrika kun je je bachelor halen in ongeveer vier jaar. Een master kun je, als je snel bent, in twee jaar halen. Veel universiteiten bieden een beperkt aantal opleidingen aan. Je opleiding sluit je meestal af met één diploma, veel universiteiten bieden geen double degrees aan.

Toelating

Er moet veel papierwerk worden verricht voor de toelating. Je moet beginnen met het vertalen van al je diploma’s naar het Engels. Je moet daarna een brief versturen naar de gekozen universiteit. Dan moet je een Engelse test afleggen, hiermee wordt getest of je over genoeg kennis van de Engelse taal beschikt. Bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag kun je een visum aanvragen voor je verblijf. Zonder geldig visum kun je je niet aanmelden voor een opleiding. Het aanvragen van een visum neemt ongeveer zes weken tijd in beslag.

Kosten

Het collegegeld verschilt heel erg per universiteit. Het collegegeld bedraagt minstens 2000 euro per jaar. Je moet meestal ook nog inschrijfkosten betalen. Er is veel financiële hulp beschikbaar waarmee je een gedeelte van je studie kunt financieren. Veel Zuid-Afrikaanse onderwijsinstellingen bieden bijvoorbeeld beurzen aan. Wonen in Zuid-Afrika is erg goedkoop vergeleken met Nederland. Eten en kleding zijn ook veel goedkoper dan in Nederland.

Visum en ziektekostenverzekering

Als je gaat studeren in Zuid-Afrika is een visum vereist. Een visum kun je aanvragen nadat je bent aangenomen op de universiteit. Voor een verblijf in Zuid-Afrika is ook een ziektekostenverzekering vereist.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse plaatsnamen in Zuid-AfrikaAl sinds de VOC-tijd is er sprake van een band tussen Nederland en Zuid-Afrika, waardoor de Nederlandse invloeden er tot…
Zuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemmingZuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemmingZoek je nog een interessante vakantiebestemming? Denk dan eens aan Zuid-Afrika! Het land heeft veel te bieden, zowel voo…
Overwinteren in Kaapstad en omgevingIndien je Spanje en Portugal toch niet warm en droog genoeg vindt tijdens onze wintermaanden en je vindt landen als Thai…

Studeren in DuitslandDuitsland is een land waar je goed kan studeren. Het land ligt naast Nederland, wat dus erg handig is. Duitsland heeft e…
Studeren in ZwedenStuderen in ZwedenZweden is een erg mooi land. Je kunt er ook nog eens heel goed studeren. Zweden heeft veel top universiteiten en een gew…
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.