Een semester of jaar studeren in Australië

Een semester of jaar studeren in Australië Je studententijd is een tijd van genieten en nieuwe ervaringen opdoen. Een geweldige verrijking is het studeren in het buitenland. Je leert jezelf en de wereld dan echt kennen. Bovendien verbreed of verdiep je je kennis door te ervaren hoe universiteiten aan de andere kant van de wereld tegenover jouw vakgebied staan. Voor je daadwerkelijk naar het buitenland gaat is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Iedere Nederlandse universiteit heeft uitwisselingsprogramma's met andere (Australische) universiteiten. Alleen als de universiteiten een uitwisselingsprogramma hebben kun je een semester naar de betreffende universiteit.
Indien de universiteiten geen uitwisselingscontract hebben kun je natuurlijk ook wel gaan, maar dan moet je collegegeld betalen aan de instelling waar je naartoe wilt. Dit houdt in dat je, voor een studiejaar in Australië minimaal 10.000,- Euro aan collegegeld kwijt bent. Geen aanrader dus.

De Australische universiteiten

Hieronder zal ik alle Australische universiteiten op een rij zetten. Onthoud ook nu dat je in principe alleen naar een universiteit kunt waar jouw school een uitwisselingscontract mee heeft.

Naam UniversiteitStaat
Australian Catholic University New South Wales / Queensland
Australian National University ACT
Bond University Queensland
Central Queensland University Queensland
Charles Darwin UniversityNorthern Territory
Charles Sturt University New South Wales, Victoria en ACT
Curtin University of Technology Western Australia
Deakin University Victoria
Edith Cowan University Western Australia
Flinders University South Australia
Griffith University Queensland
James Cook University Queensland
La Trobe University Victoria
Macquarie University New South Wales
Monash University Victoria
Murdoch University Western Australia
Southern Cross University New South Wales
Swinburne University of Technology Victoria
University of AdelaideSouth Australia
University of Ballarat Victoria
University of Canberra ACT
University of Melbourne Victoria
University of New England New South Wales
University of New South Wales New South Wales
University of Newcastle Wew South Wales
University of Notre Dame Western Australia
University of Sydney New South Wales
University of Tasmania Tasmania
University of the Sunshine CoastQueensland
University of Western Australia Western Australia
University of Western Sydney New South Wales
University of Wollongong New South Wales
Victoria UniversityVictoria

Deze lijst is bedoeld om je te laten zien welke universiteiten er allemaal zijn. Als je al een staat hebt waar je graag naar toe wilt geeft dit een goed overzicht. Het is echter verstandig om de website van de universiteit pas te bezoeken nadat je weet of je universiteit er een uitwisselingsverband mee heeft.

Vakken

Als je een semester in het buitenland gaat studeren is het de bedoeling dat je minimaal 30 EC behaald, net zoals je dat in Nederland zou doen. De universiteiten in Australië werken echter met een ander puntensysteem. Punten die je aan een buitenlandse universiteit behaalt, zullen bij thuiskomst omgerekend worden naar Nederlandse maatstaven.

Op de website van jouw universiteit kun je zien hoeveel punten je op een bepaalde buitenlandse universiteit moet halen om aan de norm te voldoen. Het aantal te behalen punten verschilt per instelling en is afhankelijk van het systeem waarmee de buitenlandse universiteit werkt. Indien je de eisen niet kunt vinden is het verstandig om je studieadviseur te contacteren.

In de meeste gevallen mag je pas naar het buitenland als je op je eigen universiteit 120 EC hebt behaald. Dit betekent dat je in je derde studiejaar een buitenlandervaring opdoet. Jouw eigen universiteit stelt hoogstwaarschijnlijk een eis wat betreft het niveau van de vakken die je gaat volgen. Net zoals in Nederland heb je eerste-, tweede- en derdejaars vakken. De meest Australische universiteiten werken net als de Nederlandse universiteiten met vakcodes:
  • VAK100 - 100 codes staan voor eerstejaars vakken
  • VAK200 - 200 codes staan voor tweedejaars vakken
  • VAK300 - 300 codes staan voor derdejaars vakken

Jij moet je zelf voorbereiden en zelf de vakken uitkiezen die je wilt volgen. Het is verstandig om rekening te houden met de vakcodes, zodat je niet achteraf te horen krijgt dat het niveau van de gevolgde vakken te laag was. Verder is het bij het uitkiezen van de vakken ook belangrijk om naar het rooster te kijken. Soms worden bepaalde vakken op dezelfde tijd gegeven, waardoor je ze niet alletwee kunt volgen. Houdt altijd een paar extra opties achter de hand, voor het geval je een bepaald vak om de een of andere rede niet kunt volgen.

Kamer

De meeste Australische universiteiten hebben een campus. Dit betekent dat je via de universiteit een kamer kunt regelen. Meestal heb je op de campus je eigen slaapkamer en deel je de keuken en badkamer met een stuk of vijf andere studenten. Reken op een huur van tussen de 800,- en 1.000,- per maand, inclusief gas, water, licht en gebruik van een wasmachine. Het is overigens ook mogelijk om een kamer in de stad te vinden. De prijzen van een kamer in de stad of in een suburb liggen tussen de 500,- en 800,- Euro per maand.

Overige kosten

  • Australië ligt letterlijk aan de andere kant van de wereld. Vliegtickets zijn vaak duur, reken op minimaal 1.000,- voor een ticket. Via Kilroy.nl kun je tickets kopen speciaal voor studenten. Hierdoor kun je profiteren van bepaalde acties, kortingen en extra flexibele tickets.
  • Verder moet je een studentenvisum aanvragen. Dit doe je nadat je bent geaccepteerd bij de Australische universiteit. De kosten bedragen ongeveer 415,-.
  • De meeste Australische universiteiten vragen om een IELTS of TOEFL test (een Engels test). Bij sommige universiteiten kun je gratis een test afleggen. Zo niet, reken dan op enkele honderden Euro's.
  • Australië is een duur land. Aan eten en drinken geef je al snel meer uit dan in Nederland.
  • Reken ook op uitgaven voor gezellige avondjes en tours. Je wil natuurlijk wel wat beleven daar in Down Under!

Semester

Hou er rekening mee dat het in Australië winter is als het bij ons zomer is. Dit betekent dat de semesters in Australië anders lopen. Het eerste semester loopt in Australië van Februari tot juli. Het tweede loopt van juli tot en met november.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in het buitenland - Waar moet je aan denken?Veel studenten willen tegenwoordig hun studie een extra dimensie geven door te kiezen voor een tijdelijke studie of stag…
Studeren in SpanjeSpanje is een erg populair land bij Nederlandse uitwisselingsstudenten. Het land is vooral populair door het goede weer,…
Een semester studeren in het buitenland - de voorbereidingEen semester studeren in het buitenland - de voorbereidingVan je studententijd moet je natuurlijk zo veel mogelijk genieten, en waarom zou je je dan beperken tot feesten en ander…
Studeren in IJslandIJsland is niet alleen een prachtig land maar je kunt er ook nog eens heel goed studeren. IJsland biedt namelijk veel op…

Gratis studie Denemarken: studeren in DenemarkenGratis studie Denemarken: studeren in DenemarkenGratis studie in Denemarken. Meer en meer mensen overwegen om in Denemarken te gaan studeren. Waar in Nederland zwaar be…
Studiepunten (ECTS) omzetten in het BuitenlandStudiepunten (ECTS) omzetten in het BuitenlandHet omzetten van studiepunten (ECTS) in het buitenland. Op universiteiten in het buitenland is er vaak sprake van versch…
Bronnen en referenties
  • http://www.leerwiki.nl/Studeren_in_Australi%C3%AB
  • http://www.student.uva.nl/a-z/buitenland/mogelijkheden.cfm/AB9FBD84-1321-B0BE-A41460776F816944
M_ichje (113 artikelen)
Laatste update: 21-07-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.