Hoe kan je als student lessen voorbereiden?

Hoe kan je als student lessen voorbereiden? Docenten zijn niet de enige die lessen voor moeten bereiden. Als student kan het heel voordelig zijn om, voordat je naar de les of het college gaat, de stof even door te nemen. Maar hoe kan je dat nou het beste doen?

Doorlezen

De simpelste manier van voorbereiden is de stof doorlezen. Het is erg snel en handig als je niet veel tijd hebt, maar het is niet altijd even effectief. Zorg ervoor dat terwijl je aan het lezen bent, je ook echt begrijpt wat je leest. Dat kan je het beste bereiken door er in je hoofd beelden bij te bedenken. Als er bijvoorbeeld staat: "Bergen en vulkanen ontstaan door het tegen elkaar botsen van aardplaten", dan moet je je voorstellen hoe die aardplaten tegen elkaar botsen en dan omhoog gaan.

Ook kan het effectief zijn om de belangrijke dingen in de tekst te highlighten. Als je het boek te leen hebt, kun je dit nog steeds doen als je de betreffende pagina's kopieert. Dit kost alleen wel veel papier als je dit het hele jaar door moet doen. Zorg ervoor dat je echt alleen de belangrijke dingen highlight, en niet hele lappen tekst achter elkaar markeert. Door minder te highlighten ziet de tekst er wat rustiger uit en kijk je er in het vervolg minder tegenop om de tekst te leren.

Flashcards maken

Moet je veel feiten of woordjes uit je hoofd leren? Dan kan je je goed voorbereiden door flashcards te maken. Het duurt een tijdje voordat je alles hebt gemaakt, maar daarna gaat het leren een stuk makkelijker. Doordat je de woorden of feiten op een kaartje schrijft, blijven ze ook beter in je geheugen hangen. Je kunt ervoor kiezen om voor elk vak een andere kleur te kiezen, of zelfs tekeningen op de flashcards te maken om de informatie die erop staat zo beter te kunnen onthouden.

Samenvattingen maken

De meeste studenten maken een samenvatting als er een toets of examen aan zit te komen, maar je kunt ook als voorbereiding een samenvatting maken. Je kunt een Word-document aanmaken, en elke keer als je een les of college over een nieuwe paragraaf hebt, maak je van die paragraaf een samenvatting. Zo is het maken van de samenvatting opgebroken in meer stukjes en heb je dus minder werk voor de toets of het examen, omdat je de samenvatting dan al af hebt.

Je kunt ook samenvattingen maken op papier. Met de hand een samenvatting maken zorgt ervoor dat de informatie beter in de hersenen wordt opgenomen, maar het kan ook onhandig zijn omdat het er snel rommelig uit gaat zien als je een foutje maakt of niet zo'n netjes handschrift hebt. In Word kan je immers als je een foutje maakt het gewoon verwijderen en je ziet er niks meer van. Op papier blijft het zichtbaar dat er iets fout is gegaan. Zelfs als je tipex gebruikt is het nog te zien. Ook is typen meestal sneller dan schrijven.

Welke manier jij gebruikt ligt vooral aan je persoonlijke behoeften, en hoe goed jij met een computer overweg kunt. Het is handig om beiden manieren te proberen om erachter te komen wat het beste bij jou past.

Opzoeken op internet

Is het al bekent waar de les of het college over gaat, maar weet je nog helemaal niks van het onderwerp? Misschien is het dan handig om het even op te zoeken op internet. Zo heb je al een beetje een basis voordat je naar de les of het college gaat. Als je dan in de les of het college zit, en de docent heeft het over iets dat jij al op internet gelezen had, geeft dat je zelfvertrouwen waardoor je gemotiveerder wordt en je hoofd beter bij de les kunt houden. Ook is het efficiënt om een beetje achtergrondinformatie te hebben. Hierdoor heb je kans dat je beter begrijpt waarom bepaalde dingen zo zijn, waardoor het beter in je hoofd blijft hangen.

Powerpoints uitprinten

Als je docent de powerpoints voor de les op internet zet, kan je hier erg veel voordeel uit halen. Print de powerpoints uit om mee te nemen naar de les. Zo kun je er tijdens de les aantekeningen bij schrijven. Zorg ervoor dat je ze voor de les doorleest om te weten te komen wat er in de les behandeld wordt. Kijk ook of er woorden of begrippen in voorkomen die je niet kent, en zoek de betekenis daarvan op. Het kan ook erg nuttig zijn om alvast wat vragen op te schrijven die in je opkomen als je de powerpoints doorleest. Zo heb je niet het probleem dat je pas vragen hebt als je na de les thuis zit.
© 2014 - 2024 Jvannunen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar de brugklasVan de basisschool naar de middelbare school gaan is best spannend. Je weet niet wat je gaat verwachten. Wat is er allem…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Tips om te slagen in hogere studiesTips om te slagen in hogere studiesDe overgang van de middelbare school naar een hogere onderwijsinstelling, zoals een hogeschool of universiteit, is voor…
Van hbo naar de universiteitVan hbo naar de universiteitVele hbo-studenten maken de stap naar de universiteit met een bachelor of een propedeuse, maar de vraag die veel hbo-stu…

Het geheugen en tips bij het studerenHet geheugen en tips bij het studerenVoor het onthouden van je leerstof gebruik je je geheugen. Je hebt een kortetermijngeheugen en een langetermijngeheugen.…
Leren leren: hoe studeer je voor een tentamen/examen?Leren leren: hoe studeer je voor een tentamen/examen?Als student word je vaak geconfronteerd met grote hoeveelheden studiestof. Om dit in te studeren is een efficiënte studi…
Jvannunen (3 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.