Heinrich Himmler; de man achter Adolf Hitler

Adolf Hitler had bij het besturen van zijn rijk een aantal machtige mensen achter zich staan die hem hielpen. Zo had je onder andere: Goebbels, Göring en Heydrich. Maar ook Heinrich Himmler, hij was de leider van de SS en een van de mannen achter Adolf Hitler. Hoe is Himmler de leider van de SS geworden? En hoe is Himmler uitgegroeid tot wat Hitler zag als "zijn grootste verrader".

Himmler's jeugd:

Heinrich Luitpold Himmler werd geboren op 7 oktober 1900 in München. Himmler’s vader; Gebhard Himmler was directeur van het gymnasium, over Heinrich's moeder is niet veel bekend. Gebhard voedde zijn kinderen zeer streng en zeer gelovig op, het Beiers regionaal-nationalisme en het katholieke geloof waren zeer belangrijk in het gezin. In 1922 studeerde Himmler af en kreeg hij verschillende baantjes. In 1923 werd hij lid van de NSDAP, Hitler was hier destijds al de baas van. Door een mislukte staatsgreep belandde Hitler achter de tralies, maar hij kwam al vervroegd vrij in 1924.

Himmler's nationaalsocialistische carrière:

Himmler klom langzamerhand steeds hogerop in de NSDAP;
  • 1926: Plaatsvervangend gouwleider van Neder-Beieren.
  • 1926: Plaatsvervangend propagandaleider.
  • 1927: Plaatsvervangend SS-Reichsfuhrer.
  • Vanaf 1930: Heinrich ging in de rijksdag als lid van de NSDAP.

Bevelhebber van de SS:

Himmler had het idee om een militaire organisatie op te richtte die trouw zou zijn en steun zou bieden aan Adolf Hitler. Hitler steunde dit idee, en tegelijkertijd vond Hitler dat de SA hem minder gehoorzaamde dan vroeger. Dus toen Hitler in 1925 vrijkwam verminderde hij de macht van de SA en richtte hij in 1925 samen met Julius Schreck, Hermann Göring en natuurlijk Heinrich Himmler de SS op. Op 6 januari 1929 viel de SS onder het bevel van Himmler, de SS had toen maar 100 leden maar de partij groeide enorm; in 1934 waren er al zo’n 50.000 leden. Himmler zag de SS als een veiligheidsdienst en nam daarom Reinhard Heydrich in dienst, Reinhard richtte de SD (Sicherheitsdienst) op als inlichtingen- en spionagedienst binnen de SS.

Op 20 april 1934 namen Heydrich en Himmler de Gestapo (geheime staatspolitie) over van Göring, met behulp van deze Gestapo konden Heydrich en Himmler gemakkelijker de SA overnemen. Dat gebeurde ook, op 29 juni 1934 tijdens de Nacht van de Lange Messen. Nu was de weg vrij voor Himmler om Hitlers machtsapparaat te worden, maar Himmler vond het nog niet genoeg, hij wilde het hele staatspolitie-apparaat opnemen in de SS, en dat gebeurde ook. Op 26 juni 1936 besloten Heydrich en Himmler om de Gestapo en Kripo (kriminalpolizei) samen te voegen tot de Sipo (sicherheitspolizei). In 1939 werden de SD en de Sipo samengevoegd tot de RSHA(reichssicherheitshauptamt), de RSHA werd toegevoegd aan de SS.

Op 20 maart 1933 werd het eerste Duitse concentratiekamp in gebruik genomen, Theodor Eicke werd legercommandant in dat kamp, Eicke was een man die verschrikkelijke moorden had gepleegd met bijlen en knuppels om zo zijn politieke ideeën te verspreiden. Dit trok Himmler wel aan en daarom haalde hij hem uit de psychiatrische inrichting waar hij zat opgesloten. Himmler stelde hem aan als legercommandant in het concentratiekamp. Eicke was ook de man die Rohm had vermoord (het hoofd van de SA). In 1934 richtten Himmler en Eicke de SS-Totenkopfverbande op, deze afdeling zorgde voor de bewaking en martelingen in de concentratiekampen. Op 10 december 1934 stelde Himmler Eicke aan als hoofd van alle concentratiekampen. Tijdens de oorlog heeft de SS vele misdaden gepleegd, de bekendste daarvan zijn het bloedbad van Malmedy en dat van Oradour-Sur-Glane. Ook is de SS hoofdverantwoordelijk van de Holocaust, dit wordt gezien als een ‘’misdaad tegen de mensheid’’.

Uitgegroeid tot de grootste verrader van Hitler

In 1945 bestond de Waffen-SS uit 800.000 leden en de Allgemeine-SS uit bijna twee miljoen leden. Himmler dacht dat de nazi’s geen kans meer hadden om te overleven, tenzij ze vrede zouden sluiten met de Engelse en Amerikanen. Daarom onderhandelde Himmler in het geheim in Lubeck met Graaf Folke Bernadotte uit Zweden over een eventuele overgave van de Duitsers. Daarnaast onderhandelde Himmler eveneens met leden van een joodse organisatie over het vrijlaten van de Joodse gevangenen. Toen Adolf Hitler ontdekte dat Himmler aan het onderhandelen was met de vijand werd Hitler woedend. Hij noemde Himmler altijd ‘’de trouwste onder de getrouwen’’ maar noemde dit verraad het ‘’schandelijkste verraad uit de hele geschiedenis’’. Himmler was op dat moment Reichsführer-SS, Chef van de Duitse Politie, Rijkscommissaris van de Duitse natie, Rijksminister van Binnenlandse zaken, Opperbevelhebber van de Volkssturm en Opperbevelhebber van het Duits thuisleger. Maar na dit verraad nam Hitler al de titels en bevoegdheden van Himmler af.

Hoe kwamen Heinrich en de SS tot hun einde?

De onderhandelingen die Himmler was gestart faalden en Himmler vluchtte uit Berlijn, hij vertrok naar Flensburg waar admiraal Donitz op dat moment zat. Himmler werd lid van de nieuwe Flensburgregering , maar werd al snel ontslagen door Donitz. Himmler nam contact op met het hoofdkwartier van Dwight Eisenhower, hij zei dat Duitsland zich zou overgeven aan de geallieerden als hij niet werd opgepakt en vermoord. Maar Eisenhower weigerde, hij vond dat Himmler een oorlogsmisdadiger was en dat hij moest worden opgepakt. Himmler vermomde zich als een lid van de Duitse Gendarmerie om zo terug te keren naar Beieren. Hij moest daarvoor wel de rivier de Oste oversteken, hier stond een Engelse controlepost opgesteld. Himmler viel op doordat hij heel zenuwachtig was en omdat zijn vermomming niet zo goed was. Hij werd op 20 mei opgepakt door de Engelse en naar een gevangenenkamp gestuurd in Seelos-Bei-Bremervorde om te worden ondervraagt. Op 23 mei werd hij naar het 031 Interrogation Camp in Barnstedt in de buurt van Luneburg gestuurd, in dit kamp maakte hij zich bekend als Heinrich Himmler. Voor onderzoek moest Himmler zich helemaal uitkleden zodat de dokter hem kon inspecteren. Toen hij de mondholte van Himmler wilde inspecteren beet Himmler een cyanidecapsule door. Na 15 minuten was hij dood. Himmler ligt nu begraven op de Luneburger Heide.

Op 10 oktober 1945 zijn tijdens de processen van Neurenberg de NSDAP en de verschillende afdelingen van de SS verboden en opgeheven. Er werd vastgelegd dat de organisaties vanaf nu illegaal waren. Vele leden van de SS zijn na de oorlog berecht.
© 2012 - 2024 Marc66, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WO II - 23. Goebels, Göring, HimmlerWO II - 23. Goebels, Göring, HimmlerDe Tweede Wereldoorlog. De grote leider van de nazi-partij was Adolf Hitler. Maar naast hem waren er nog belangrijke per…
Hitlers kopstukken: Heinrich HimmlerZijn naam is verbonden met dood en verderf. Bij het noemen van zijn naam liepen de rillingen bij mensen al over de rug.…
Concentratiekampen in de Tweede WereldoorlogConcentratiekampen in de Tweede WereldoorlogIn Hitler Duitsland was tijdens de Tweede Wereldoorlog geen plaats voor joden, zij moesten ‘uitgeroeid’ worden. Een plan…
Jodenvervolging tijdens de Tweede WereldoorlogJodenvervolging tijdens de Tweede WereldoorlogDe Jodenvervolging is één van de meest bekende en gruwelijkste gebeurtenissen in de geschiedenis. In de Tweede Wereldoor…

Het Christendom in het Romeinse RijkHet Christendom in het Romeinse RijkHet christendom is de grootste godsdienst in de hele wereld. Iedereen kent de eniggeboren Zoon van God: Jezus Christus,…
Het leven van Leonardo Da VinciHet leven van Leonardo Da VinciLeonardo Da Vinci leefde tijdens de renaissance, tijdens zijn leven maakte hij schilderijen, beelden en nog veel meer. H…
Marc66 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.