Zo maak je een theaterverslag (ckv)

Inhoud van een theaterverslag
Aan een theaterverslag zitten een aantal vaste eisen, maar ook een aantal eisen die kunnen verschillen. Zorg er dus altijd voor dat je weet wat je docent in het verslag wil, pas dan kun je dit als extra handvat gebruiken.Het begin van het verslag
Het gedeelte over het genre kun je samen met de algemene informatie onder het kopje ''Algemene informatie'' in je verslag zetten.De voorkant
Zorg voor een voorkant waarop je in één opslag kunt zien waarover het verslag gaat en over wie/wat het is geschreven. Zorg dus voor een plaatje op de voorkant van de artiesten of van de show, maar let er wel op dat je je eigen gegevens er ook bij zet.
Genre
Als eerste geef je aan onder welke genre de theatershow valt, onderbouw dit nauwkeurig zodat de docent jouw oordeel niet in twijfel kan nemen.
Algemene gegevens en theatrale middelen
De algemene gegevens kun je onder een toepasselijk kopje ''Algemene informatie'' in je verslag zetten. De ambiance, de omgeving, kun je net als het genre scharen onder het kopje ''Algemene informatie''. De theatrale middelen, alle verschillende punten die samen de voorstelling tot een geheel maken, kun je onder kopje 'Waarnemingen'' plaatsen, omdat je noteert onder theatrale middelen wat je hebt waargenomen.Algemene gegevens
Hier zet je neer wanneer je de voorstelling hebt gezien, om te voorkomen dat als er mogelijke wijzigingen in de voorstelling worden doorgevoerd dat daardoor jouw verslag niet meer klopt. Hier noteer je ook waar je de show hebt gezien, want de locatie kan het soort podium bepalen. Verder moet je ook informatie over de makers opzoeken: wie zijn bijvoorbeeld de regisseur en de geluidsman?
De ambiance
Hiermee wordt de ruimte bedoeld waarin het toneelstuk zich afspeelt. Hierbij kun je kijken naar het soort podium, is het een vlakke vloer-theater, het publiek kijkt neer op de artiesten, of is het lijsttoneel, een verhoogd podium met achtergronddecor? Dit alles moet je wel beargumenteren of uitleggen waarom het zo was, je onderbouwt dus alles met een reden of achterliggende informatie.
Theatrale middelen
Onder theatrale middelen vallen zes punten die je allemaal moet behandelen, want bij elkaar vormen ze de voorstelling.
De inhoud van de voorstelling
Het plot kun je onder een toepasselijk kopje ''Plot'' noteren in je verslag, ditzelfde kun je doen met: de personages, het thema en de toelichting.Het plot
Het plot is eigenlijk gewoon een samenvatting van de voorstelling, alleen is het bij ckv belangrijk om ook aan te geven of het één doorlopend verhaal is of dat het bestaat uit allerlei verschillende sketches (bv. Cabaret).
Personages
Het is belangrijk om een korte beschrijving te geven van de karakters, dit zorgt ervoor dat mensen die jouw verslag lezen zich beter in kunnen leven in het verhaal en ze gemotiveerd raken om zelf ook naar de voorstelling te gaan.
Thema
Het thema is niet het makkelijkste onderdeel van het verslag, omdat het nog niet zo gemakkelijk is om de belangrijkste onderwerpen uit de voorstelling te halen en die dan te onderbouwen. Het is namelijk belangrijk dat je achter het thema, bestaand uit 1 of 2 woorden, een goed voorbeeld geeft van dit thema, dit is tevens de onderbouwing van je gekozen thema. Let op dat er meer dan 1 thema kan zijn in één voorstelling, zeker in het geval van allerlei verschillende sketches.
Toelichting
Onder het kopje toelichting moet je extra informatie neerzetten die je op het internet of in boeken hebt gevonden over de voorstelling of over de afkomst van de voorstelling. Zo zijn sommige voorstellingen oorspronkelijk bedacht door Shakespeare en kun je dus wat extra informatie opzoeken over Shakespeare.