Wat is Europa eigenlijk?

Nederland behoort tot Europa. Maar wat is Europa nou precies en welke landen horen daarbij? Zoals de meeste mensen wel weten is Europa een werelddeel dat ten westen van Azië ligt en ten noorden van Afrika. Het wordt ook begrensd door de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan.

Het op drie na grootste continent

Onze wereld telt in totaal zeven continenten. Dit zijn Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Australië. Europa heeft meer dan 731 miljoen inwoners. Dit komt neer op ongeveer elf procent van de totale wereldbevolking. Het is het op drie na grootste continent van de wereld, na Azië, Amerika en Afrika.

Bijna het kleinste werelddeel

Wat betreft de oppervlakte is Europa het op één na kleinste werelddeel. In totaal bestaat het uit een gebied van 10.400.000 vierkante kilometer. In de oost-westelijke richting zijn de uitersten IJsland en Nova Zembla, in de noord-zuidelijke richting zijn dat Franz Jozefland en Kreta.

Drie hoofddelen

Europa wordt verdeeld in drie hoofddelen. Dit is het Russisch en Oekraïens gebied, Scandinavië en het Europese schiereiland. In dit continent vind je veel berggebieden, zoals de Alpen, de Pyreneeën, de Balkan, de Karpaten en een deel van de Kaukasus. Het hoogste punt van deze bergen is met 5642 meter de Elbroes, dat net over de grens van Rusland ligt in de Kaukasus. Het laagste punt van Europa is de kustlijn van de Kaspische Zee. Deze ligt 28 meter onder het zeeniveau. Ook heeft een groot deel van dit continent vruchtbare landbouwgrond. Europa kan in zes gebieden worden onderverdeeld. Dit zijn Centraal-Europa, Nood-Europa, Oost-Europa, Zuidoost-Europa, Zuid-Europa en West-Europa.

De meeste industrie

Europa is het continent met de meeste industrie. De grootste industriezones vind je in West- en Midden-Europa, Engeland, de Oekraïne, Noord-Italië en het Europese deel van Rusland. Verder zijn de visserij, landbouw en bosbouw belangrijke bronnen van inkomsten. Ook beschikt dit continent over heel veel verschillende mineralen, zoals steenkool, zout en ijzererts. Onder de Noordzee en in Oost-Europa worden weer olie en gas gevonden. Elektriciteit wordt opgewekt met steenkool, windkracht, zonne-energie en kernenergie.

De landen

Europa telt 51 landen, waarvan er 27 lid zijn van de Europese Unie. Verder zijn er ook een aantal Europese landen die lid willen worden van de EU. Om te bepalen of een land wel of niet tot Europa wordt gerekend, wordt er uitgegaan of die landen geografisch, institutioneel of cultuur-historisch tot Europa behoren. Als een land aan twee van deze drie criteria voldoet, dan behoort het tot Europa. 44 landen liggen zonder twijfel in het Europese continent, terwijl Azerbeidzjan, Georgië, Kazachstan, Rusland en Turkije geografisch gezien slechts voor een deel in dit continent liggen. Cyprus ligt zelfs helemaal in Azië, maar behoort toch bij Europa. Dit heeft weer te maken met cultuur-historische redenen. Dit geldt ook voor Armenië.

De bakermat van de westerse cultuur

Europa heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Het is de bakermat van de westerse cultuur. De beschavingen hebben zich duizenden jaren geleden ontwikkeld. Ze werden beïnvloed door oudere beschavingen in Mesopotamië en in Egypte. Een deel van de geschiedenis is bepaald door de Grieken en de Romeinen. Nadat het Romeinse Rijk was gevallen volgden de middeleeuwen. Hierna brak de Renaissance aan en ontwikkelde de beschaving zich snel. In de geschiedenis zijn er in Europa al veel grote en vernietigen de oorlogen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instellingen van de Europese UnieDe Europese Unie heeft zeven instellingen, waarvan vier politieke instellingen en drie niet-politieke instellingen. In d…
Verschil tussen de Europese Unie en EuropaVerschil tussen de Europese Unie en EuropaWanneer mensen in gesprek gaan over moeilijke onderwerpen, worden begrippen nogal eens door elkaar gebruikt. Zo worden '…

Hollandse sagen: De zeemeermin van Westenschouwen (Zeeland)Hollandse sagen: De zeemeermin van Westenschouwen (Zeeland)Bij het vak ‘Wereldoriëntatie’, krijgt de middenbouw (groep 3, 4 en 5) van de basisschool les in geschiedenis en aardrij…
Europese landen en hoofdsteden - Locatie en inwonersEuropese landen en hoofdsteden - Locatie en inwonersOp de lagere en middelbare school wordt er geleerd waar de verschillende Europese landen en hoofdsteden geografisch gelo…
Bronnen en referenties
  • Europese Unie
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Wereldorientatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.