Verschil tussen de Europese Unie en Europa

Verschil tussen de Europese Unie en Europa Wanneer mensen in gesprek gaan over moeilijke onderwerpen, worden begrippen nogal eens door elkaar gebruikt. Zo worden 'Europese Unie' en 'Europa' vaak verkeerd gebruikt en door elkaar gebruikt. Er is een verschil in de landen die behoren tot Europa en de landen die lid zijn van de Europese Unie. Ook zijn er verschillen in de wetten, regels en plichten die de leden van de EU of de landen van Europa hebben.

Europa

De wereld is verdeeld in zes werelddelen: Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en Oceanië. Europa is een continent dat onderdeel is van de wereld. De landen die liggen op het grondgebied Europa, zijn de landen die vallen onder het continent Europa. Europa ligt ten westen van Azië en ten noorden van Afrika. Via Turkije kan men het continent Afrika of Azië bereiken. Aan de kant van Spanje is alleen een boottocht over de straat van Gibraltar de mogelijkheid om in Afrika te komen. Europa wordt begrensd door de Atlantische Oceaan en Noordelijke ijszee, het is het derde grootste continent van de wereld. Azië is de grootste en Afrika komt op de tweede plaats. Europa kan worden onderverdeeld in Centraal-, Noord-, Zuid-, Oost-, West- en Zuidoost-Europa. Centraal-Europa omvat de Alpenlanden en de Visegradgroep. Noord-Europa zijn de Scandinavische landen en Balticum, Oost-Europa zijn Rusland en andere Russische landen. Zuidoost-Europa is de Balkan en de Kaukasus, Zuid-Europa zijn Siberië, het Italiaans Schiereiland en de eilanden van de Middellandse Zee. Ten slotte is West-Europa Frankrijk, de Lage landen en de Britse Eilanden.

Door de grootte van het continent is er veel variëteit te vinden in het klimaat van Europese landen. Het kan in het ene land heel koud worden en in het andere land warm zijn. Men spreekt van een subtropisch tot poolklimaat in landen van Europa. De wind van de Atlantische Oceaan heeft veel invloed op het klimaat van de westelijke en noordelijke landen van Europa. Een land heeft een eigen regering, eigen wetten, regels en een eigen taal.

Europese Unie

De Europese Unie wordt vaak Europa genoemd, maar dit is niet correct. De Europese Unie is een verbond tussen landen. De landen dienen lid te worden van de Unie, wat anders is dan wanneer de ligging van een land bepaalt tot welk continent een land behoort. Het is overigens een vereiste dat de landen die lid willen worden, op het grondgebied van Europa liggen. Een land dat lid van de Unie wordt, moet zich aan de regels en plichten houden die aan het lidmaatschap verbonden zijn. Een voordeel van het lidmaatschap is dat de landen vrije economische handel kunnen bedrijven met elkaar. Dit maakt het importeren en exporteren van producten en diensten makkelijker. Een land kan uit zijn lidmaatschap worden ontheven, wanneer een land zijn verplichtingen niet nakomt of de regels overtreedt. Er zijn open grenzen wat het makkelijker maakt om naar een buurland af te reizen, de controle en grensposten zijn grotendeels verdwenen. Het bestuurscentrum is gelegen in Brussel, Luxemburg en Straatsburg.

Instellingen

Er zijn zeven instellingen binnen de Europese Unie actief: het Europese Parlement, de Europese Raad, Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, Hof van Justitie van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en de Europese Rekenkamer.

Onderwijs

In het onderwijs speelt de Europese Unie en grote rol door het ERASMUS-project. Veel studenten gaan op uitwisseling naar een land binnen de EU. Hierdoor worden veel onderzoeken en kwaliteiten met elkaar uitgewisseld en opgedaan.

Lidstaten

De EU telt 28 (2015) lidstaten: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Koninkrijk der Nederlanden, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Een aantal lidstaten bezit gebieden overzee zoals de Canarische eilanden, de Franse Departementen overzee, Saint Martin en de Portugese Eilandengroep de Azoren en Madeira. Maar ook Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Er zijn landen die zich kandidaat hebben gesteld om lid te mogen worden. Ieder land op het continent Europa kan het lidmaatschap aanvragen, maar ieder land dat lid is, moet goedkeuring geven. Er moet een unanieme eenheid zijn over het wel toelaten laten van een land. De eisen waaraan een land aan moet voldoen om lidmaatschap aan te vragen en lid te worden, staan beschreven in de Criteria van Kopenhagen. Anno 2015 zijn er vijf landen die lid willen worden: Macedonië, Montenegro, Servië, Turkije en Albanië.

Media

Er is veel ophef in de media over het nut en of de Unie werkt. Griekenland is bijvoorbeeld failliet gegaan en kan zijn schulden niet afbetalen. Hierdoor hebben veel mensen een negatieve mening over de EU maar lopen er ook veel discussies over het beëindigen van het lidmaatschap van Griekenland. Aangezien de schulden dan in ieder geval niet afbetaald gaan worden, is de beslissing om Griekenland uit EU te zetten omstreden. In 2015 werd de Europese Unie overstroomd met vluchtelingen, de Unie had moeite met het regelen en opvangen van de vluchtelingen.

Verschil tussen de Europese Unie en Europa

Wanneer discussies worden gevoerd, is het van belang om de juiste begrippen te gebruiken. Griekenland kan niet uit Europa worden gezet, maar eventueel wel uit de Europese Unie.
© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instellingen van de Europese UnieDe Europese Unie heeft zeven instellingen, waarvan vier politieke instellingen en drie niet-politieke instellingen. In d…
Recht binnen de Europese UnieRecht binnen de Europese UnieIn dit artikel zal er een beschrijving worden gegeven van het recht dat wordt gehanteerd binnen de Europese Unie. Het ge…
EK voetbal 1960De Europese versie van het WK voetbal is natuurlijk het EK. In Europa is het een even groot feest als het WK. Ook dit to…
Het Europese rechtDe landen in de Europese Unie hebben met het 'Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU)' hun soevereini…
Concentratiekamp: Theresienstadt (Terezin)Concentratiekamp: Theresienstadt (Terezin)In de Tweede Wereldoorlog zijn veel Joodse slachtoffers gevallen mede doordat veel Joden waren afgevoerd naar een concen…
Bronnen en referenties
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/gk6h93m3
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Unie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europa_(werelddeel)
Ballerina (33 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Wereldorientatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.