Geschiedenis voor kinderen: Tweede Wereldoorlog in stappen

Geschiedenis voor kinderen: Tweede Wereldoorlog in stappen Adolf Hitler had een duidelijk plan in zijn hoofd tijdens de Tweede Wereldoorlog; hij wilde veel landen veroveren en het 'echte' Duitse volk groot en machtig maken. Lees verder om te zien hoe de Tweede Wereldoorlog kon ontstaan en welke landen veroverd werden. De tekst is speciaal voor kinderen geschreven.

Hoe de Tweede Wereldoorlog ontstond

Na de Eerste Wereldoorlog ging het slecht met Duitsland. Zij moesten veel geld betalen aan Frankrijk, wel 132 miljard gulden. De regering van Duitsland kon dit geld niet zomaar betalen, en daarom werd het geld in Duitsland veel minder waard en schoten de prijzen van allerlei producten omhoog. Veel mensen in Duitsland leefden daardoor in armoede en verloren hun baan. In het jaar 1929 werd de armoede in Duitsland nog groter vanwege een economische crisis. Mensen die werkloos waren werden erg boos; zij wilden graag geld verdienen. Hitler speelde hier op in; hij bouwde grote wapenfabrieken, met geld van buitenlandse banken, en liet veel werklozen in de fabrieken werken. De mensen waren blij dat Hitler voor het Duitse volk voor werk zorgde.

Hitler en de nazi's

Tijdens de Eerste Wereldoorlog had Adolf Hitler meegevochten voor Duitsland. Toen hij hoorde dat Duitsland de oorlog verloren had, en ook nog eens veel geld aan Frankrijk moest betalen, werd hij erg kwaad. Hitler besloot zichzelf aan te sluiten bij een politieke partij om het Duitse volk te 'vertellen' dat hij het niet eens was met de gang van zaken in Duitsland. De politieke partij had de naam NSDAP, wat staat voor de 'Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij'. Hitler wordt steeds bekender in Duitsland en houdt lange toespraken die grote indruk maken op veel Duitsers. In zijn toespraken vertelt Hitler dat Duitsland een zeer belangrijk lans is en ook belooft hij dat hij voor werk zal zorgen. De NSDAP krijgt veel leden in Duitsland; die leden worden 'nazi's' genoemd (nationaal socialisten).

Het begin van de oorlog: 1936-1940

In 1936 probeerde Hitler een klein stukje land (Rijnland) tussen Duitsland en Nederland te veroveren. Geen enkel land greep in; ze lieten Hitler begaan. Daarna begon Hitler 'vriendschap' te sluiten met andere landen. De leiders van Italië en Spanje wilden wel met Hitler samenwerken en werden bondgenoten van elkaar. Dit betekende dat ze elkaar zouden helpen. In maart van 1938 kreeg Hitler Oostenrijk in handen, zonder erom te vechten! Veel Oostenrijkers hadden hier geen problemen mee; zij vonden de plannen van Hitler alleen maar goed. Hitler besloot toen om Tsjechoslowakije aan te vallen en het duurde niet lang voordat het land veroverd was. Hitler wilde daarna Polen veroveren, maar dit leek hem een moeilijke klus. Daarom sprak hij met de leider van Rusland af samen Polen te veroveren. In 1939 vielen Rusland en Duitsland daarom samen Polen aan en veroverden elk de helft. Daarna volgden ook de landen Finland, Denemarken en Noorwegen; zij waren in korte tijd overmeesterd door Rusland en Duitsland samen.

Bron: WikipediaBron: Wikipedia

Aanval op Nederland

Nederland wilde eigenlijk niets met de oorlog te maken hebben en wilde het liefst 'neutraal' zijn. Toch viel het leger van Hitler Nederland op 10 mei 1940 aan. Het leek Hitler goed om Nederland in handen te hebben, zodat hij makkelijker landen als Engeland en Frankrijk kon veroveren. Het Nederlandse leger was veel te zwak voor het Duitse leger, en op 15 mei 1940 moest Nederland zich al overgeven aan Duitsland. Het lukte België iets langer om de Duitsers tegen te houden, zo'n achttien dagen langer dan de Nederlanders. Maar op 28 mei 1940 moesten ook zij zich overgeven.

1940-1941

Vanuit België kon het Duitse leger makkelijk naar Frankrijk optrekken. Hun volgende doel was de verovering van Frankrijk. De Fransen gaven zich alleen niet gemakkelijk gewonnen en vochten hard tegen het Duitse leger. Op 22 juni 1940 tekenden Frankrijk en Duitsland een wapenstilstand waarbij werd bepaald dat Duitsland 60% van Frankrijk ik zijn macht kreeg. Duitsland deed nu ook pogingen om Engeland aan te vallen, en bombardeerde uiteindelijk heel Londen. Toch sloegen de Engelsen hard terug en vielen zij zelf Duitsland aan. Uiteindelijk moest Hitler zijn legers terugtrekken uit Engeland en staakten de Duitsers hun aanvallen op Engeland.

1941-1942

De Italianen hadden eerder geprobeerd (in samenwerking met Duitsland) om een deel van Griekenland te veroveren. Dit was gelukt, maar de Grieken lieten het er niet bij zitten en vielen op hun beurt de Italianen aan. De Britten schoten de Grieken te hulp en wisten samen de Italianen terug te dringen in 1941. Op 22 juni 1941 besloot Hitler de Sovjet-Unie (Rusland) aan te vallen. Een aantal legers drongen ver Rusland in; de Russen waren totaal onvoorbereid geweest op een aanval en beschikten niet over goede legerspullen. Toch kwamen veel Duitse legers in de problemen in Rusland; het was er enorm koud en hoewel Rusland geen goede spullen had lukte het hen door de vele soldaten toch om weerstand te bieden.

1942-1943

Het was de bedoeling van Hitler geweest om de hele Sovjet-Unie te veroveren. Dit mislukte vooral omdat de Duitse legers niet waren voorbereid op de weersomstandigheden en de grote aantallen soldaten aan Russische kant. In 1943 deed Duitsland nog een poging om de Russen bij Koersk te verslaan, maar dit mislukte. Het werd een lange en bloederige tankslag onder barre omstandigheden.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

1944-1945

Op 6 juni 1944 kwamen de Canadezen en Amerikanen Frankrijk (Normandië) binnen om Europa van de Duitsers te bevrijden. Deze dag wordt ook wel D-Day genoemd, en de Duitsers waren totaal verrast over de aanval van de Amerikanen en Canadezen. Nadat Frankrijk werd bevrijd van de Duitsers, werden algauw ook andere Europese landen bevrijd. Op 5 mei 1945 was Nederland officieel niet meer in oorlog met Duitsland.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten kampen in Tweede WereldoorlogDe Tweede Wereldoorlog is de grootste oorlog van de laatste 100 jaar. Door de Duitsers werden er in ons land verschillen…
Adolf Hitler: tijdens de Eerste WereldoorlogNaast dat Adolf Hitler vooral veel invloed heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij ook betrokken bij de Eers…
Messerschmitt 262 Me: vliegtuig uit de Tweede WereldoorlogMesserschmitt 262 Me: vliegtuig uit de Tweede WereldoorlogDe komst van de snelle Messerschmitt 262 Me was voor veel geallieerde vliegtuigen een verrassing. Op dat moment was het…
BMW  Tweede WereldoorlogBMW Tweede WereldoorlogOveral rijden ze tegenwoordig. De BMW. In allerlei kleuren en maten, met verschillende opties en vele extra's. Niet meer…

Geschiedenis voor kinderen: Wie was Adolf Hitler?Adolf Hitler had een moeilijke jeugd; zijn vader was erg streng en zijn broers en zus overleden op jonge leeftijd. Adolf…
Hollandse handel, aanloop naar de Gouden EeuwDe start van de Gouden Eeuw in de 17de Eeuw van de Noordelijke Nederlanden en de Republiek der Nederlanden heeft zijn oo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janeb13, Pixabay
  • www.wikipedia.nl
  • Afbeelding bron 1: Wikipedia
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Wereldorientatie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.