Australië: Een inspirerend land en continent

Australië is een groot en inspirerend land. Het is dan ook niet vreemd dat Australië een zeer populaire reisbestemming is. Het australische continent kent een enorme natuurschoon. Ook op economisch gebied gaat het australie voor de wind. Austalie behoort in de top drie rijkste landen van de wereld! Lees verder voor meer informatie over Australië!

Locationele kenmerken

Australië ligt in het continent Oceanië. Buurlanden zijn Nieuw-Guinea, Nieuw-Zeeland en Indonesië. De oppervlakte van Australië bedraagt 7.741.220 km2, daarmee is Australië in oppervlakte het 6e grootste land van de wereld.

Gebiedskenmerken

Satelliet foto van Australie. / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Satelliet foto van Australie. / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Fysische kenmerken
Het grootste deel (de binnenlanden) van Australië bestaat uit woestijn. Een aantal van de woestijnen zijn: de Simpson, Victoria en Gibson Dessert. Australië wordt ook wel het meest vlakke continent genoemd, omdat Australië in vergelijking tot de andere werelddelen weinig gebergte heeft. Toch heeft Australië een aantal flinke gebergtes: de Great Dividing Range en de MacDonnell Ranges. De hoogste berg, Mount Kosciusko, is 2228 meter hoog. Een aantal bekende Australische rivieren zijn: Murray en Darling. De Australische bodem is zeer grondstofrijk en zorgt daarom voor bijna de helft van het nationale inkomen. Een aantal grondstoffen die in Australië voorkomen zijn: steenkool, aardolie aardgas, maar ook: ijzererts, goud, zilver, koper, diamant, enz.

Het klimaat van Australië loopt zeer uiteen. Het noorden van Australië kent zeer hoge temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 60º C. In Tasmanië, het zuiden van Australië, komt in de winter de temperatuur tot onder het vriespunt. Ook ligt er in de winter op de hogere bergen een laag sneeuw waarop door de Australiërs wordt geskied, daar kan de temperatuur dus ook redelijk afkoelen.

De Australische bodem is, vooral aan de oostkust en in de buurt van het tropische regenwoud er vruchtbaar. Echter het binnenland van Australië bestaat op een aantal plaatsen uit een uitgestrekte vlakte van honderden kilometers waarop geen plantje groeit, en waar het soms lange tijd niet regent. Deze bodem bestaat slechts uit door de miljoenenjaren tijd verroeste ijzerhoudende grond, die uiterst onvruchtbaar is.

De Australische flora en fauna is zeer divers. Je vind hier klimaatzones van naaldbossen, tot tropisch regenwoud en alles ertussenin. Als symbool voor Australië staat de kangoeroe en koala, dit zijn echter twee van de 300 soorten buideldieren die enkel en alleen op het Australische continent voorkomen (sommige ook op Nieuw-Guinea). Ook staat de Emoe (grote loopvogel) op het symbool van Australië. Ook komen een aantal van de mooiste vogels van de wereld op het Australische continent voor, bijvoorbeeld de grasparkiet en de geelkuifkaketoe, maar ook een aantal soorten pinguïns. Daarnaast staat Australië bekent om de vele soorten dodelijke slangen, namelijk acht van de top 10 giftigste slangen van de wereld komt hier voor. Ook de zoutwaterkrokodil en de grote witte haai zijn een zeer bekend symbool van Australië. Kortom, op het gebied van flora en fauna is Australië een van de beste plaatsen om op aarde te zijn.
Skyline Sydney. Te zien zijn Harbour Bridge en Opera House (links). / Bron: Rodney Haywood, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Skyline Sydney. Te zien zijn Harbour Bridge en Opera House (links). / Bron: Rodney Haywood, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
Inrichtingskenmerken
Australië doet aan landbouw, akkerbouw vind je alleen in Zuid-Australië. Suikerrietplantages vind je alleen in het noorden aan de vruchtbare oostkust. De bevolkingsdichtheid in Australië is een van de laagste van de wereld, namelijk 2 inwoners per km2, en 96% van de bevolking woont in steden (in Nederland ongeveer 68%). Vrijwel alle inwoners van Australië bevinden zich binnen Die bevinden zich binnen een uur rijden aan de zee. De infrastructuur van Australië zit ook heel goed in elkaar, wat natuurlijk erg cruciaal is in een land zo groot als Europa met maar 20.000.000 inwoners.

Bevolkingskenmerken

Demografie

Australië heeft een geboortecijfer van 13/1.000 inwoners, en een sterftecijfer van 7/1.000 inwoners. De levensverwachting van een Australiër geboren in 2002 is 80 jaar, ter vergelijk, dat is de één naar hoogste van de wereld.

Skyline Brisbane / Bron: Diliff, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Skyline Brisbane / Bron: Diliff, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Economische kenmerken
Van de Australische bevolking werkt er 72,4% in de dienstensector, 22,9% in de industrie en 4,7% in de landbouw. De koopkracht van de modale Australiër bedraagt 18.744 Euro (in 1998) met een jaarlijkse groei van 2,8%. De economie van Australië is ook zeer stabiel.
Ecologische kenmerken
Australië kent een zeer grote variëteit in landschappen. In het zuiden, Tasmanië, vind je naaldbossen. Echter in het noorden vindt je tropisch regenwoud en in het binnenland bevinden zich immens groot uitgestrekte steppen en woestijnen. De bebossing bedraagt er 21% van het totale landoppervlak. De herbebossing bedraagt 0,1 % van het bosoppervlak. De jaarlijkse houtproductie bedraagt 22,9 miljoen m3, waarvan 12% wordt gebruikt als brandhout.
Culturele kenmerken
De taal die in Australië wordt gesproken is engels. De grootste godsdienst in Australië is het protestantisme. Aangezien in Australië mensen wonen uit 200 verschillende landen, zul je begrijpen dat dit niet de enige godsdienst is die daar wordt uitgeoefend. De culturele waarden van Australië komen op veel punten overeenkomen met die van Amerika, Engeland en West-Europa. Maar omdat Australië, net als Amerika, een land is dat volledig is opgebouwd door immigranten uit de hele wereld, verschillen de culturele waarden per gebied en per huishouden ook nog eens. Australië staat wel bekend als land waar de mensen zeer gastvrij zijn, en levensstijl is er ook veel relaxeter dan dat in West-Europa. De aboriginals (de oorspronkelijke bewoners van Australië) kunnen als minderheid beschouwd worden.

Politieke kenmerken

Australië is een politiek stabiel, en democratische maatschappij. Een aantal belangrijke politieke partijen is Australië zijn: Liberal Party of Australië (partij die ook de Prime Minister leverde, Howard), Nationals en de Republican Party of Australia.

Relationele kenmerken

Handel vorm voor Australië ook een grote bron van inkomsten. Zo wordt de stroom die wij hier in Noord-Brabant van de Amercentrale afnemen voor een groot deel opgewekt uit Australische steenkool. Als je kijkt naar de ruilvoetverandering van 1997, dan is die 103, ten opzichte van de 100 in 1995.

Bron: Gary Curtis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Gary Curtis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Australië krijgt ieder jaar weer meer toeristen. Dat kan omdat je met het vliegtuig snel grote afstanden kan afleggen, de vliegprijzen steeds goedkoper worden en niet te vergeten omdat meer en meer mensen ervan doordrongen raken hoe mooi Australië is. Vrijwel iedereen die naar Australië gaat komt wel terug met een of meer aboriginal souvenirs. Voor veel Aboriginal stammen zijn toerisme en het maken van souvenirs de enige bron van inkomsten.

Australië zit in geen enkele politieke bondgenootschap. Dat zal grotendeel te verklaren zijn door de geïsoleerde positie die Australië inneemt ten opzichte van de andere welvarende landen. Elk jaar emigreren er ongeveer 100.000 mensen naar Australië. De meeste daarvan komen uit Groot-Brittannië, Hongkong en Nieuw-Zeeland. Tussen 1947 en 1961 zijn er ongeveer 120.000 Nederlanders naar Australië geëmigreerd.
© 2009 - 2024 Robert-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australië, een mooi en divers landAustralië, een mooi en divers landAustralië een continent en land. Het staat bekend als één van de meest diverse landen, met diersoorten die alleen daar l…
Australië: Australië is 185 keer groter dan NederlandAustralië is maar liefst 185 keer groter dan Nederland. Australië is dan ook een enorm continent. Overigens heet Austral…
Alles over AustraliëAustralië is een groot land op het zuidelijk halfrond met een groot aantal eilanden. Het grootste deel bestaat uit woest…
De strijd van de aboriginalsJe kunt de aboriginals vergelijken met de jager verzamelaars. De vrouwen en kinderen zochten bessen en de mannen joegen…

Constantinopel, van het begin, tot de valHet Rome van de Middeleeuwen. Lees nu de geschiedenis ervan. Hoe begon het? Constantinopel is heel vroeger ontstaan. Het…
Migranten die naar Nederland kwamen na WO IIHier vind u een beeld van hoe de migratie na de tweede wereldoorlog verliep. Het wordt verteldt in de volgorde van vroeg…
Bronnen en referenties
Robert-jan (5 artikelen)
Laatste update: 27-06-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Wereldorientatie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.