Spanje: politieke indeling: de gemeenten
Spanje kent zowel miljoenensteden als gemeenten waar minder dan 100 inwoners wonen. Hoe is het gemeentebestuur geregeld in Spanje? Hoe wordt de burgemeester en de raadsleden gekozen? Wat zijn de dagelijkse taken van een Spaanse burgemeester? Heeft het gemeentebestuur enige zeggenschap of is de burgemeester oppermachtig? Wie stelt de wethouders aan? Woont de gemiddelde Spanjaard in grote steden? Een overzicht:
Gemeenten in Spanje, municipios
In 1998 telde Spanje 8097 gemeenten, de municipios.
Gemeentebestuur in Spanje, ayuntamiento
Het gemeentebestuur van de gemeenten heet in het Spaans: ayuntamiento. Het gemeentebestuur heeft 5 tot 25 raadsleden, afhankelijk van de grootte van de gemeente.
Raadsleden, consejales
Bij een gemeente tussen de 250 en 100.000 inwoners, kent het gemeentebestuur tussen de 5 tot 25 raadsleden. Bij elke volgende 100.000 inwoners krijgt het gemeentebestuur in Spanje een raadslid extra.
Iedere Spaanse gemeentebestuur bestaat uit:
- Burgemeester (alcalde)
- Enkele locoburgemeesters (tenientes de alcalde)
- Raadsleden (consejales)
Verkiezing van de raadsleden.
Hoe worden de Spaanse raadsleden voor het gemeentebestuur gekozen?
De raadsleden in het gemeentebestuur worden gekozen door de inwoners van de gemeente.
Verkiezing van een Spaanse burgemeester
Hoe wordt en Spaanse burgemeester gekozen?
De burgemeester van een Spaanse gemeente kan zowel door de raadsleden van de gemeente als wel door de inwoners van de gemeente gekozen worden. Dit is afhankelijk van hoe groot de gemeente is. Bij een kleinere gemeente wordt de Spaanse burgemeester direct door het volk gekozen, bij een grotere gemeente door de raadsleden van het gemeentebestuur.
De Spaanse burgemeester
Vaak is de Spaanse burgemeester een man, alhoewel er ook vrouwelijke burgemeesters bestaan. Een Spaanse burgemeester wordt aangesteld voor 4 jaar. Door de Spaanse identificatiegedachte onder de inwoners, ziet een burgemeester zichzelf als een echte ambassadeur van zijn gemeente. De Spaanse burgemeester stelt zijn eigen wethouders aan. Een Spaanse burgemeester heeft een zeer beperkte invloed op veiligheid en orde. Dit wordt mede veroorzaakt dat Spanje het systeem kent van 4 verschillende politiediensten. Onderaan deze politiediensten staan de lokale politie. Alleen over deze lokale politiedienst heeft een Spaanse burgemeester macht door leiding te geven. Deze lokale politiedienst bestaat overwegend uit een verkeers politiedienst.
Dagelijkse taken van een Spaanse burgemeester
- Vervullen een dagelijkse technische voorzittersrol,
- Verantwoordelijk voor de dagelijkse voorbereiding en uitvoering van het gemeentelijk beleid,
- Plaatselijke vertegenwoordiger van het staatsgezag,
- Hoofd van de lokale politie,
- De burgemeester bepaalt, er is geen sprake van een collegiaal bestuur in het Spaanse gemeentebestuur,
- Benoemt en ontslaat wethouders,
- Benoemde Spaanse burgemeesters zijn zeer moeilijk te ontslaan door het dagelijkse gemeentebestuur.
Dagelijks bestuur Spaanse gemeente groter dan 5000 inwoners
Het dagelijks bestuur van een Spaanse gemeente groter dan 5000 inwoners, bestaat uit een “Comision de Gobierno”.
Allerkleinste Spaanse gemeente, buurtvertegenwoordiger
In enkele delen van de Spaanse staat kennen nog steeds bijzonder kleine tot zeer kleine Spaanse gemeente. Hier neemt een buurtvertegenwoordiger de plaatselijke beslissingen op zich.
Erg kleine Spaanse gemeente
In 1998 telde Spanje 854 gemeenten met minder dan 100 inwoners! 86% van alle gemeenten in Spanje kent minder dan 500 inwoners. De helft van alle Spanjaarden woont in steden van meer dan 100.000 inwoners.
Miljoenen steden in Spanje
Alleen de Spaanse steden Madrid en Barcelona zijn echte grote miljoenensteden. Sevilla, Bilbao en Valencia zijn behoorlijk grote steden en hebben alle drie ongeveer driekwart miljoen inwoners.