Spanje: politieke indeling: de gemeenten

Spanje kent zowel miljoenensteden als gemeenten waar minder dan 100 inwoners wonen. Hoe is het gemeentebestuur geregeld in Spanje? Hoe wordt de burgemeester en de raadsleden gekozen? Wat zijn de dagelijkse taken van een Spaanse burgemeester? Heeft het gemeentebestuur enige zeggenschap of is de burgemeester oppermachtig? Wie stelt de wethouders aan? Woont de gemiddelde Spanjaard in grote steden? Een overzicht:

Gemeenten in Spanje, municipios

In 1998 telde Spanje 8097 gemeenten, de municipios.

Gemeentebestuur in Spanje, ayuntamiento

Het gemeentebestuur van de gemeenten heet in het Spaans: ayuntamiento. Het gemeentebestuur heeft 5 tot 25 raadsleden, afhankelijk van de grootte van de gemeente.

Raadsleden, consejales

Bij een gemeente tussen de 250 en 100.000 inwoners, kent het gemeentebestuur tussen de 5 tot 25 raadsleden. Bij elke volgende 100.000 inwoners krijgt het gemeentebestuur in Spanje een raadslid extra.

Iedere Spaanse gemeentebestuur bestaat uit:

  • Burgemeester (alcalde)
  • Enkele locoburgemeesters (tenientes de alcalde)
  • Raadsleden (consejales)

Verkiezing van de raadsleden.

Hoe worden de Spaanse raadsleden voor het gemeentebestuur gekozen?

De raadsleden in het gemeentebestuur worden gekozen door de inwoners van de gemeente.

Verkiezing van een Spaanse burgemeester

Hoe wordt en Spaanse burgemeester gekozen?

De burgemeester van een Spaanse gemeente kan zowel door de raadsleden van de gemeente als wel door de inwoners van de gemeente gekozen worden. Dit is afhankelijk van hoe groot de gemeente is. Bij een kleinere gemeente wordt de Spaanse burgemeester direct door het volk gekozen, bij een grotere gemeente door de raadsleden van het gemeentebestuur.

De Spaanse burgemeester

Vaak is de Spaanse burgemeester een man, alhoewel er ook vrouwelijke burgemeesters bestaan. Een Spaanse burgemeester wordt aangesteld voor 4 jaar. Door de Spaanse identificatiegedachte onder de inwoners, ziet een burgemeester zichzelf als een echte ambassadeur van zijn gemeente. De Spaanse burgemeester stelt zijn eigen wethouders aan. Een Spaanse burgemeester heeft een zeer beperkte invloed op veiligheid en orde. Dit wordt mede veroorzaakt dat Spanje het systeem kent van 4 verschillende politiediensten. Onderaan deze politiediensten staan de lokale politie. Alleen over deze lokale politiedienst heeft een Spaanse burgemeester macht door leiding te geven. Deze lokale politiedienst bestaat overwegend uit een verkeers politiedienst.

Dagelijkse taken van een Spaanse burgemeester

  • Vervullen een dagelijkse technische voorzittersrol,
  • Verantwoordelijk voor de dagelijkse voorbereiding en uitvoering van het gemeentelijk beleid,
  • Plaatselijke vertegenwoordiger van het staatsgezag,
  • Hoofd van de lokale politie,
  • De burgemeester bepaalt, er is geen sprake van een collegiaal bestuur in het Spaanse gemeentebestuur,
  • Benoemt en ontslaat wethouders,
  • Benoemde Spaanse burgemeesters zijn zeer moeilijk te ontslaan door het dagelijkse gemeentebestuur.

Dagelijks bestuur Spaanse gemeente groter dan 5000 inwoners

Het dagelijks bestuur van een Spaanse gemeente groter dan 5000 inwoners, bestaat uit een “Comision de Gobierno”.

Allerkleinste Spaanse gemeente, buurtvertegenwoordiger

In enkele delen van de Spaanse staat kennen nog steeds bijzonder kleine tot zeer kleine Spaanse gemeente. Hier neemt een buurtvertegenwoordiger de plaatselijke beslissingen op zich.

Erg kleine Spaanse gemeente

In 1998 telde Spanje 854 gemeenten met minder dan 100 inwoners! 86% van alle gemeenten in Spanje kent minder dan 500 inwoners. De helft van alle Spanjaarden woont in steden van meer dan 100.000 inwoners.

Miljoenen steden in Spanje

Alleen de Spaanse steden Madrid en Barcelona zijn echte grote miljoenensteden. Sevilla, Bilbao en Valencia zijn behoorlijk grote steden en hebben alle drie ongeveer driekwart miljoen inwoners.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taken en inkomsten van een burgemeesterDe burgemeester is de hoogste ambtenaar binnen een gemeente. Hij of zij is onder andere voorzitter van het college van b…
Het gemeentebestuurNederland telt 415 gemeentes. De gemeente is de kleinste zelfstandige bestuurseenheid in het Nederlands staatsbestel. Me…
Hoogte van het salaris in overheidsdienstHoogte van het salaris in overheidsdienstHet salaris van de minister-president is het meest besproken salaris van Nederland. Mensen die werkzaam zijn in de publi…
Wat verdient een raadslid?Een raadslid zijn is geen volledige baan. De verdiensten zijn gebaseerd op het aantal uren dat het werk waarschijnlijk z…

Spanje: politieke indeling: emigratie en immigratieSpanje: politieke indeling: emigratie en immigratieSpanje is zowel een emigratieland als een immigratieland. Velen Spanjaarden hebben als gastarbeiders in Europa gewerkt.…
Malcolm X - zijn brief aan ons en zijn inkeerMalcolm X - zijn brief aan ons en zijn inkeerMalcolm X was een man die zich aansloot bij een sekte (Nation of islam) om zijn haat jegens de blanken, voortkomend uit…
Bronnen en referenties
  • Spanje, handboek over land, cultuur en bevolking – Kees van Dooren Trouw: Gekozen gemeentehoofd/ Status van de burgemeester http://www.bestuurskunde.nl/bestuurskunde/jg13/nr2/2004,3,13,2,1.php
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Wereldorientatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.