Vreemde plaatsnamen die voorkomen in Nederland

Vreemde plaatsnamen die voorkomen in Nederland In elke Nederlandse provincie vinden we opvallende plaatsnamen. Iedereen kent wel de plaats Sexbierum in Friesland. Vaak wordt er besmuikt gelachen als deze plaatsnaam langskomt. Sexbierum is echter niet de enige opvallende Nederlandse plaatsnaam. Er zijn er nog veel meer. Waar komen deze namen vandaan? Namen als Hulk, Monster en Engel spreken tot de verbeelding. Welke bijzondere plaatsnamen vinden we in de verschillende Nederlandse provincies?

Plaatsnamen per provincie

Iedere provincie in Nederland kent wel een aantal plaatsnamen met een opmerkelijke naam. Sommige zijn herkenbaar andere zeer verrassend.

Noord-Holland

In Noord-Holland vinden we de plaatsen Bangert en De Hulk.

Bangert

Dit is een buurtschap, gelegen nabij Hoorn. Omdat De Bangert een fruitteeltgebied is, heeft het de Westfriese naam voor boomgaarden gekregen.

De Hulk

Ook De Hulk ligt in de buurt van Hoorn. De naam Hulk was oorspronkelijk die van een groot zeilschip. Op de plek waar nu de plaats De Hulk ligt stond ooit een herberg waaromheen zich een bebouwing vormde. Op het uithangbord was een schip afgebeeld met deze naam.

Zuid-Holland

Zowel De Engel als Monster vinden we in Zuid-Holland.

Monster

Waarschijnlijk is deze naam uit het Latijn afkomstig. Het Latijnse Monasterium betekent klooster.

De Engel

Dit is een buurtschap in de gemeente Lisse. Aan het begin van de zeventiende eeuw stond hier een herberg met de naam De Witte Engel. In deze gemeente vinden we een kerk met de naam Engelbewaarderskerk.

Groningen

De provincie Groningen schrijft geschiedenis met Gaarkeuken en Abeltjeshuis

Gaarkeuken

Deze plaats heeft zijn naam te danken aan een restaurant annex café dat gelegen was nabij de vaarverbinding tussen Groningen en Friesland. Ook de plaatsnaam Oude Gaarkeuken komt voor. Deze oude gaarkeuken is de voorloper van de gaarkeuken waarnaar Gaarkeuken is vernoemd en bevond zich in dezelfde regio.

Abeltjeshuis

Dit is een streek in de Groningse gemeente Vlagtwedde. Ook deze streek is vernoemd naar een herberg annex boederij. De naam komt al voor in 1794 (Abeldjes huis). Abeltjeshuis omvat slechts 1 huis en kan dus ook voorkomen in lijstjes met 'kleinste plaatsen van Nederland'.

Friesland

In Friesland vinden we zowel De Hel als Nieuw Amerika

Nieuw Amerika

Dit is een buurtschap in De Friese Meeren in Friesland. Deze plaats is simpelweg vernoemd naar het werelddeel met deze naam.

De Hel

Deze plaats werd ook wel Grote Hel of Rode Hel genoemd. Er bestond ook een Kleine Hel, maar het laatste huis daar is inmiddels met de grond gelijk gemaakt. De oorsprong van de naam is niet helemaal duidelijk. Een verklaring zou kunnen zijn dat de naam afkomstig is van het woord 'hil' dat duidt op hoger gelegen gebied. Ook is het mogelijk dat de naam afkomstig is van het woord 'hellen' dat staat voor een plek waar turf werd gedroogd.

Noord-Brabant

Borneo blijkt nog steeds Nederlands grondgebied te zijn. Ook Waspik vinden we in Noord-Brabant.

Borneo

Deze plek valt onder de gemeente Mill. Het heeft geen plaatsnaambordje. De buurtschap bestaat uit een weg: de Borneoweg waarlangs zich tien huizen bevinden. Vermoedelijk is de naam afkomstig van het gelijknamige eiland Borneo in Indonesië en is de buurtschap genoemd naar de enige weg die er liep, de Borneoweg.

Waspik (voorheen Waspik Boven en Waspik Beneden)

De naam was ooit samengesteld uit Waes en Pik. Waes betekende moerassig land en Pik betekende vooruitstekend stuk land.

Gelderland

Het is echt waar. Trutjeshoek ligt in Gelderland. Dat geldt ook voor de Heilig Land Stichting.

Heilig Landstichting

Deze plaats ligt tegen Nijmegen aan. In het dorp ligt Museumpark Orientalis, voorheen de Heilig Land Stichting. Nog eerder heette het museum (Bijbels) Openluchtmuseum. Dit was de woonplaats van de voormalige premier van Nederland, Dries van Agt.

Trutjeshoek

De herkomst van deze naam is niet bekend. Frappant detail is wel dat de inwoners van het gehucht 'De Trutten' worden genoemd.

Overijssel

In Overijssel vinden we Doosje en Nederland. Overijssel ligt dus niet alleen in Nederland. Nederland ligt ook in Overijssel.

Doosje

De buurtschap ligt op de plek waar vroeger een sluis lag. Het geld voor het gebruik hiervan werd opgehaald in een kartonnen doos. Dat zou de plaatsnaam kunnen verklaren. Mogelijk was 'doos' ook een ander woord voor sluis.

Nederland

Deze plaats telt ongeveer 26 inwoners. Regelmatig worden hier plaatsnaamborden gestolen. Waar de naam vandaan komt is niet duidelijk.

Limburg

Limburg verrast met Kuttingen en Bommerig.

Kuttingen

Oorspronkelijk heette dit dorp Cottingen. Het is de meest zuidelijk gelegen woonplaats van Nederland.

Bommerig

Deze ze plaats heette oorspronkelijk Bamberg. De naam Bamberg is weer een verbastering van de naam Banberg. Het ging hier om een heuvel die bij een ban was gelegen. Een ban was een gebied waarbinnen rechtgesproken werd.

Flevoland

In de jongste provincie van Nederland vinden we Swifterband en Schokland.

Swifterband

De naam van dit dorp verwijst naar een gouw of gebied dat in vroeger tijden ten noorden van de Veluwe gelegen was.

Schokland

De naam van dit voormalige Zuiderzee-eiland is waarschijnlijk afgeleid van 'Schokke'. Een Schokke is een rietplag of gedroogd stuk koemest dat als brandstof werd gebruikt door de armen. Het was dan ook geen vriendelijk bedoelde naam.

Utrecht

In Utrecht vinden we Papekop en Kanis.

Papekop

De naam van deze plaats zit het woord paap. Hier verraadt zich een katholieke herkomst. Immers, het woord paap was een minder vriendelijke aanduiding voor een katholiek. Kop is afkomstig van het woord cope. Dit is een overeenkomst die betrekking heeft op het ontginnen van een stuk land. In dit geval was het betreffende stuk land in handen van het kerkelijke gezag, de bisschop van Utrecht.

Kanis

Deze plaats in Utrecht, nabij Woerden, is afkomstig van een herberg die de naam 'De gekeerde kanis' had. Een kanis was een mand waarin vis werd bewaard. De herberg heette dus eigenlijk de omgekeerde vismand.

Drenthe

Haantje en Aa in Drenthe liggen in Drenthe.

Haantje

De naam van deze plaats komt vermoedelijk van een café met deze naam. Het schijnt dat de herbergier een in de vorm van een haan geknipte struik bij de herberg had staan.

Aa

Deze plaats ontleent zijn naam aan de Drentsche Aa, een rivier die door de gemeente Aa stroomt.

Zeeland

De provincie Zeeland kent Hoedenskerke en Baalhoek.

Hoedekenskerke

Deze plaatsnaam is afkomstig van Heer Odekijn. Deze Heer stichtte in het begin van de vijftiende eeuw een kerk in het dorp. De kerk bestaat niet meer. Het schept enige verwarring dat in het wapen van deze plaats bolhoeden zijn afgebeeld. Die hebben echter niets te maken met de naam van de plaats.

Baalhoek

Deze naam is afkomstig van een pier met de naam Ten Ballen.
© 2014 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opvallende plaatsnamenNederland kent veel grappige, bijzondere en daarmee opvallende plaatsnamen. Soms vraag je je af hoe ze de naam hebben ku…
Puzzelen met plaatsnamenTaalspelletjes zijn er voor jong en oud en kunnen makkelijk op niveau en naar thema aangepast worden. Eén van de mogelij…
Waarom hulpdiensten soms naar de verkeerde plaats gaanWaarom hulpdiensten soms naar de verkeerde plaats gaanIn januari 2012 werd een C1000 supermarkt overvallen in Schoonebeek. De daders gingen er met 15000 euro vandaan, de mede…
De geschiedenis van plaatsnamenPlaatsnamen zijn soms veelzeggend, maar kunnen ook een kleine mysterie hebben. Hoe komen ze aan die naam? De geschiedeni…

Geschiedenis: de gouden eeuwIn de tijd van de regenten en vorsten was de Republiek één van de welvarendste landen ter wereld. Dit kwam vooral door d…
Geschiedenis: de reformatie van de kerkGeschiedenis: de reformatie van de kerkDe reformatie in de kerk een paar honderd jaar geleden heeft erg veel invloed gehad. Door deze reformatie kennen we tege…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ziko Van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
  • http://www.ernieramaker.nl/raar.php?t=plaatsnamen
  • Wikipedia
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 17-06-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Wereldorientatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.