Stage lopen in het buitenland

Stage lopen in het buitenland Stage lopen in het buitenland is een manier om te leven en te werken in een nieuwe omgeving en een andere cultuur te leren kennen. Je ontmoet nieuwe mensen en leert een andere taal! Het voelt een beetje als vakantie en tegelijkertijd werk aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Het regelen van een buitenlandse stage is tegenwoordig al veel makkelijker geworden, maar hoe pak je dat aan?

Meerwaarde van een buitenlandse stage

Bron: Hiljon, PixabayBron: Hiljon, Pixabay
Wil je meer halen uit je stage? Dan is een buitenlandse stage een mooie gelegenheid hiervoor. De meerwaarde van een stage in het buitenland ligt met name op het vlak van de persoonlijke ontwikkeling. Het moeten handhaven in een andere cultuur, zonder ouders of vrienden in de buurt, heeft vrijwel automatisch tot gevolg dat je veel zelfstandiger wordt en een meer volwassen kijk op het leven ontwikkelt. Dit is zowel persoonlijk als professioneel waardevol. Het leren functioneren in een andere bedrijfscultuur, het hanteren van andere omgangsnormen, het wennen aan ander voedsel, het communiceren in een andere taal, dit alles vraagt nogal wat inspanning.

Zoeken naar een stageplek

Voordat je gaat beginnen met zoeken, is het verstandig om voor je zelf na te gaan waarom je graag naar het buitenland wilt. Denk hier goed over na. Wat wil je precies doen en in welk land wil je stage lopen? Wil je met een hele andere mentaliteit en werkwijze leven, of moet het wel wat op Nederland lijken? Zoek ook goed uit wat school van je verlangt. Gelukkig zijn er scholen waar een stagecoördinator aanwezig is, die je hierbij kan helpen.
Een buitenlandse stage is natuurlijk spannend en leerzaam, maar je moet hier wel geschikt voor zijn. Ik zie vaak dat studenten heimwee krijgen of zon cultuurschok ervaren dat de stage niet meer door kan gaan.

Wat kunnen doelen zijn voor een buitenlandse stage:
 • Andere culturen leren kennen.
 • Hoe leven ze? Wat is het verschil met ons? Waar kunnen wij nog wat van leren?
 • Voorlichting geven aan mensen en omgeving.
 • Inzetten voor kansarmen.
 • Leiding geven.
 • Nieuwe ideeën en inspiraties opdoen over verschillende werkwijzen

Waar wil je heen?

Tegenwoordig gaan veel studenten naar het buitenland, dus begin op tijd met zoeken! Er zijn verschillende organisaties en stagebemiddelingsbureaus die je hierbij kunnen helpen. Je kunt er natuurlijk ook zelf een regelen. Sommige internationale bedrijven hebben al afstudeeropdrachten klaar liggen of zijn op zoek naar studenten. Je kunt natuurlijk ook een open sollicitatie sturen naar een bedrijf.

Top 10 bestemmingen voor studeren in het buitenland:

 1. Verenigde Staten
 2. Verenigd Koninkrijk
 3. Frankrijk
 4. Duitsland
 5. Australië
 6. Canada
 7. China
 8. Japan
 9. Zweden
 10. Spanje

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Het liefst een jaar van te voren. Dit lijkt lang maar zo kom je niet voor verrassingen te staan! Je moet natuurlijk veel meer voorbereiden dan een gewone stage.De begeleiding is anders tijdens je stage, dus bereid zoveel mogelijk voor en maak een stappenplan.Leg ook contact met buitenlandse studenten in Nederland, zij kunnen je van waardevolle informatie voorzien.

Probeer informatie te verkrijgen over het land en het bedrijf of universiteit van jouw keuze. Vraag school of het bedrijf ook of ze je willen bijstaan in het regelen van de praktische zaken. Het is mogelijk om je studiefinanciering mee te nemen als je in het buitenland gaat studeren, heb je geen studiefinanciering dan kunnen je ouders de kosten vaak aftrekken.

Wat moet je regelen en waar moet je rekening mee houden?

Zorg dat je alle zaken op tijd hebt geregeld!

Reisdocumenten
Bron: Webandi, PixabayBron: Webandi, Pixabay
Maak kopieën van je paspoort en schrijf je pasnummers op. Je hebt kans dat je ze verliest.
Zorg dat je paspoort geldig is voor de gehele duur van je stage. Hij moet ook nog geldig zijn als je terug gaat.

Huisvesting ( bijv.: gastgezin, hostel, accommodatie speciaal voor stagiaires)
Je moet een woonruimte zien te vinden in het land van je stagebedrijf. In veel gevallen regelt school of je stagebedrijf dit maar zo niet, laat je dan goed informeren.

Reisadvies en vaccinaties

Met een reisadvies kunnen Nederlandse reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico's tijdens een buitenlands verblijf. Je kunt de reisadviezen per land vinden op de website van de Rijksoverheid. Ga naar de GGD en informeer of je inentingen nodig hebt in het land waar je naar toe gaat.

Verzekeringen

Een stage is geen vakantie, zorg dat je goed verzekerd naar het buitenland vertrekt. Informeer naar de dekking, voorwaarden en vergoedingen van je verzekeringsmaatschappij. Het kan zijn dat je onder de verzekeringsdekking van het bedrijf valt. Regel een verzekeringspasje waar het nummer van de alarmcentrale op staat zodat je die kan bellen in geval van nood.

Werkvergunningen ( visum, verblijf )
Ga na of je een visum of verblijfsvergunning nodig hebt in het desbetreffende land. Neem bij geval van twijfel contact op met het consulaat van het desbetreffende land. Houd er wel rekening mee dat het regelen van een visum best een lange tijd kan duren.

Financiën

Om studiefinanciering te ontvangen in het buitenland moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet bijv. nog bij een Nederlandse school staan ingeschreven en je stage moet daarmee te maken hebben. Soms kun je bij je school zelfs een beurs aanvragen voor je stage! Je kan je OV-jaarkaart inruilen tegen een maandelijkse vergoeding tijdens je verblijf in het buitenland. Dit moet je echter wel twee weken van tevoren aangeven

Taalkennis

Veel mensen kiezen ervoor om tijdens hun studie een taalcursus te volgen. Je kunt een dergelijk cursus in Nederland volgen als je de taal helemaal nog niet spreekt. Een taalcursus op je stageplek levert meestal wel sneller resultaat op omdat je in het land zelf volop de mogelijkheid krijgt je taal te oefenen. Het aanbod van taalcursussen is groot, daarom is het handig om je van te voren goed te oriënteren.

Stageovereenkomst

Zorg ervoor dat alle partijen de stageovereenkomst tekent! Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
© 2012 - 2024 Heleen86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een stage vinden in Suriname: tipsEen stage vinden in Suriname: tipsVolg je een mbo-, hbo- of wo-opleiding dan en moet je voor je studie stage lopen of bestaat de mogelijkheid omdat vrijwi…
Studeren in het buitenland - Waar moet je aan denken?Veel studenten willen tegenwoordig hun studie een extra dimensie geven door te kiezen voor een tijdelijke studie of stag…
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…
Waar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankWaar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankGoed nieuws voor wie een stageplek zoekt: in lastigere economische tijden wordt het vinden van een stage... minder lasti…

Omzettingstabel van verschillende matenOmzettingstabel van verschillende matenAls je in het buitenland bent, sta je soms voor een raadsel wanneer je in aanraking komt met vreemde temperaturen, gewic…
Van stereoluchtfoto naar topografische kaartHoe wordt een landkaart of topografische kaart nu eigenlijk gemaakt? We leggen het allemaal uit, vanaf het vliegtuig tot…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://www.stagelopeninhetbuitenland.nl
 • Afbeelding bron 1: Hiljon, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Webandi, Pixabay
Heleen86 (56 artikelen)
Laatste update: 20-02-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Wereldorientatie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.