Een stage vinden in Suriname: tips
Volg je een mbo-, hbo- of wo-opleiding dan en moet je voor je studie stage lopen of bestaat de mogelijkheid omdat vrijwillig te doen in ruil voor studiepunten? Dit is de uitgelezen mogelijkheid om ervaring op te doen. Maar waarom zou je in Nederland blijven als je ook internationale ervaring kan opdoen? Overweeg je een stage binnen het toerisme, horeca, marketing, techniek, commercie of communicatie dan kun je er ook voor kiezen om naar Suriname te gaan!
Stage in Suriname
Verplichte of vrijwillige stage
Wanneer je een hbo- of mbo-opleiding volgt is het vaak verplicht om in het kader van je studie een
stage te doen. Dit kan een vast onderdeel van het curriculum zijn waarvoor je studiepunten ontvangt, maar het kan ook zijn dat je een afstudeerstage moet doen. Je schrijft dan een afstudeerscriptie die gerelateerd is aan het werk dat je tijdens je stage hebt moeten doen. Soms krijg je een stagevergoeding, andere bedrijven of organisaties hebben hier de middelen niet voor waardoor een stage onbetaald is. Loop je voor langere tijd stage in het kader van een universitaire opleiding dan is het vaak mogelijk om bij je eigen universiteit een tegemoetkoming aan te vragen om de kosten die je moet maken voor een onbetaalde stage (gedeeltelijk) te compenseren.
Als je aan de universiteit studeert is een stage zelden verplicht. De meeste universiteiten bieden tegenwoordig echter wel de mogelijkheid om vrijwillig een stage in binnen- of buitenland op te nemen in de studieprogramma. Op deze manier doe je al tijdens je studie kostbare werkervaring op en heb je straks een streepje voor wanneer je na het behalen van je diploma de arbeidsmarkt gaat betreden.
Stage in het buitenland
Heb je de keuze gemaakt om stage te gaan lopen of is dit voor jou verplicht dan ben je vaak redelijk vrij in het kiezen van een stageplaats. Zelden wordt geëist dat je je stage in Nederland doet. Waarom zou je er dan niet voor kiezen om naar het
buitenland te gaan? Het nadeel van een stage in het buitenland is vaak het kostenaspect. Buitenlandse stages zijn vaker onbetaald en je maakt bovendien reiskosten en kosten voor een hostel of ander soort accommodatie. Maar bedenk wel dat je met een stage in het buitenland niet alleen relevante werkervaring kunt toevoegen aan je cv maar ook buitenland-ervaring, iets waar werkgevers tegenwoordig dol op zijn. Het toont niet alleen aan dat je ervaring hebt met het werken in een multiculturele omgeving maar ook dat je lef hebt. Tijdens je studie naar het buitenland gaan om er alles uit te halen vereist namelijk best wat pit en toont aan dat jij niet voor de makkelijkste weg kiest maar voor de meest leerzame en avontuurlijke.
Stage Suriname
Als de beslissing dan eenmaal genomen is en je gaat een stageplek zoeken, overweeg dan vooral om je
stage in Suriname te gaan doen! Suriname heeft tal van voordelen voor Nederlandse studenten waarvan de eerste natuurlijk is dat je je er makkelijk verstaanbaar kunt maken doordat men er Nederlands spreekt en verstaat. Maar dit land heeft nog veel meer voordelen.
Suriname als stage-land is voor de Nederlandse student nog vrij onontgonnen. Toch zijn er talloze stageplekken in de communicatie, techniek, logistiek, consultancy, horeca, toerisme, commercie, zorg en design. Je kunt denken aan een reguliere stage maar daarnaast kun je in Suriname ook terecht voor een afstudeerstage, meeloopstage, duale stage of zomerstage. Het is bovendien niet duur om te leven in Suriname, voor € 200 euro per maand kun je al een goede kamer huren in Paramaribo.
Stage vinden in Suriname: laat je helpen door Make a Move 2
Wanneer je vanaf de andere kant van de wereld alles rondom je reis en verblijf in orde wilt maken dan liggen gevaren op de loer. Dat is niet alleen zo in Suriname maar in alle landen waarvoor je van zo'n grote afstand alles moet regelen. Vertrouw jij het wanneer je gevraagd wordt de huur voor je appartement drie maande vooruit volledig te betalen? Kun je een werkgever vertrouwen wanneer hij je per mail laat weten dat alles wel goed zit? Wellicht is het een beter idee om voor zo'n kostbare onderneming een bureau in de arm te nemen dat je helpt met het regelen van alles ins en outs van je verblijf, inclusief de stageplek zelf.
Een organisatie die je kan helpen bij het regelen van een stage in Suriname is
MM2 (Make a Move 2). Dit is een organisatie met een kantoor in Amsterdam waar je langs kunt gaan. Tegen een vergoeding helpen zij je met het regelen van alles rondom je stage. Zo kun je je cv en motivatiebrief laten checken, doen ze aan stagebemiddeling en huisvestingsbemiddeling, houden ze introductiedagen voor nieuwe stagiairs in Suriname, kun je er workshops volgen die nuttig zijn om je aan te passen aan de cultuur, word je geholpen bij het aanvragen van je visum, word je opgepikt van het vliegveld en is de helpdesk 24 uur per dag bereikbaar voor het geval je problemen tegenkomt. Wanneer je je stage regelt via MM2 en je boekt een vliegticket bij KLM dan krijg je ook nog korting.