De NAVO: Noord-Atlantische Verdragsorganisatie

De NAVO: Noord-Atlantische Verdragsorganisatie De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, afgekort tot NAVO, is een militair verband tussen 28 landen van Noord-Amerika en Europa. De organisatie werd in 1949 opgericht met als doel door samenwerking de veiligheid van niet-communistische landen te waarborgen. Inmiddels is de samenwerking niet meer gericht hierop, maar op modernere dreigingen zoals terrorisme. Een voorbeeld waar de NAVO op dit moment aan werkt is om de stabiliteit in Afghanistan te bevorderen.

Deelnemende landen

In eerste instantie hadden maar weinig landen interesse in het Verdrag. Daar kwam echter een verandering in na de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Bijna alle Europese landen sloten zich aan. Hieronder staan een lijst in chronologische volgorde van deelname.
  1. België
  2. Canada
  3. Denemarken
  4. Frankrijk
  5. Ijsland
  6. Italië
  7. Luxemburg
  8. Nederland
  9. Noorwegen
  10. Portugal
  11. Verenigd Koninkrijk
  12. Verenigde Staten
  13. Turkije
  14. Griekenland
  15. Duitsland
  16. Spanje
  17. Tsjechië
  18. Polen
  19. Hongarije
  20. Estland
  21. Letland
  22. Litouwen
  23. Slowakije
  24. Slovenië
  25. Romenië
  26. Bulgarije
  27. Kroatië
  28. Albanië

Kern van het Verdrag

Zoals eerder vermeld was het Verdrag bedoeld om de veiligheid van niet-communistische landen te waarborgen, met name vanwege de vele aanvallen vanuit Sovjet-Unie. Deze landen vormden uiteindelijk het Warschaupact. Uiteindelijk groeide hieruit de NAVO. De kern van het verdrag, dat terug te vinden is in artikel 5, stelt dat wanneer er een aanval plaats vindt op één van de deelnemende landen dit meteen als een aanval wordt gezien op alle deelnemende landen. Dit artikel is tot op heden nog maar één keer van toepassing geweest: 11 september 2001, toen Amerika werd aangevallen.

Organisatie

Sinds 2009 is de Deen Anders Fogh Rasmussen de secretaris-generaal. Dit is de hoogste burgerfunctie van de NAVO. Het hoofdkwartier bevindt zich in Brussel. Dit hoofdkantoor heeft zich eerder plaatsgevonden op locaties als Londen en Parijs. Het hoofdkwartier biedt onderdak aan ongeveer 4500 werknemers.

Het hoofdkwartier in Brussel dient als politiek centrum van de NAVO. Het militaire centrum is gevestigd in Casteau in de Belgische Bergen.

1949 tot heden

  • 1949: De NAVO wordt opgericht. Belangrijkste ondertekenaars zijn Canada, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika.
  • 1952: Griekenland en Turkije treden toe
  • 1955: Het Warschaupact wordt opgericht. Duitsland sluit zich aan bij de NAVO
  • 1961: De Berlijnse Muur wordt gebouwd. Het Ijzeren gordijn maakt een verdeling tussen Oost en West-Europa
  • 1966: Frankrijk trekt zich terug uit de militaire organisatie van de NAVO. Op politiek gebied blijft het actief
  • 1974: Een Turkse invasie in Cyprus zorgt voor terugtreding van Griekenland.
  • 1980: De rust op Cyprus is terug en Griekenland sluit zich weer aan bij de NAVO
  • 1982: Door de toetreding van Spanje bestaat de NAVO nu uit 16 landen
  • 1889: De Berlijnse Muur valt
  • 1990: De hereneging van Duitsland vindt plaats. Hierdoor wordt het grondgebied van de DDR eigendom van de NAVO
  • 1991: Het Warschaupact wordt opgeheven
  • 1999: Toetreding van Polen, Hongarije en Tsjechië
  • 1999: Grote missie in Kosovo
  • 2004: Nog zeven landen treden toe
  • 2009: Toetreding van Albanië en Kroatië. Frankrijk wordt weer volledig lid.
  • 2011: Grootschalige missie in Libië
© 2013 - 2025 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De NAVO / NATO: Noord-Atlantische VerdragsorganisatieDe NAVO / NATO: Noord-Atlantische VerdragsorganisatieDe NAVO, ook wel bekend als de NATO of OTAN, is een militair bondgenootschap dat bestaat uit landen binnen het Noord-Atl…
Strategie, missie, visie en doelenDe begrippen strategie, missie en visie worden geregeld door elkaar gehaald. De missie is de opdracht, de bestaansreden…
Het nieuwe hoofdkwartier van de NAVOHet nieuwe hoofdkwartier van de NAVODe Noord-Atlantische VerdragsOrganisatie - NAVO - bouwt tegen 2015 een gigantisch nieuw hoofdkwartier in Brussel. Op één…

Praktische info over studeren in BelgiëPraktische info over studeren in BelgiëVeel Nederlandse studenten kiezen voor een studie in België. Een belangrijke reden is dat de studies goed staan aangesch…
Een stage vinden in Suriname: tipsEen stage vinden in Suriname: tipsVolg je een mbo-, hbo- of wo-opleiding dan en moet je voor je studie stage lopen of bestaat de mogelijkheid omdat vrijwi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • http://www.europa-nu.nl/id/vga3c55rxyrh/noord_atlantische_verdragsorganisatie
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 19-01-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.