Franse woordenschat: skivakanties, wintersport en sneeuwpret

Franse woordenschat: skivakanties, wintersport en sneeuwpret De droom van vele mensen: een weekje wintersport. Sneeuw, koude, ski's en natuurlijk ook après-ski. Velen kijken er een heel jaar naar uit. Terug de latten op, het gezoef van de ski's horen, genieten van de stilte van de natuur en dan een lekker borreltje en een hartige hap! En dan gaat je kroost terug naar school en wat zegt de juf of de meester van Frans? Dat je eens mag komen uitleggen wat je tijdens je skivakantie hebt gedaan! Dat is natuurlijk andere koek! Tenzij je deze woordenlijst even hebt doorgenomen!

Onderweg en aankomst

De reis en het weer

Natuurlijk moet je eerst zeggen hoe het weer was, of het geregend heeft, of er veel sneeuw was, of de zon scheen. Hoe je ter plaatse bent geraakt en hoe de wegen er bij lagen. Of er de strooidienst en de sneeuwruimer aan te pas kwam. Schets zo'n beetje het verloop van je reis en vertel hoe de situatie ter plaatse is.
les routes étaient impraticablesde wegen waren onberijdbaar
le verglasde ijzel
une visibilité réduiteverminderde zichtbaarheid
la neigede sneeuw
le chasse-neigede sneeuwruimer
les services d'épandagede strooidiensten
le brouillardde mist
la brumede nevel
la pluiede regen
le soleilde zon
des conditions hivernaleswinterse weersomstandigheden

Sneeuwpret en lawinegevaar

Eens ter plaatse heb je de verschillende skipistes. Oppassen voor lawines! Kinderen kunnen verschillende sterretjes verzamelen wanneer ze skiles volgen. Het aantal sterretjes geeft het behaalde niveau weer. Maar je hebt niet alleen skipret, er is ook nog ander sneeuwplezier. Denk maar aan sleeën of langlaufen. Kan je niet skiën, dan kan je ook pret beleven aan sneeuwmannen maken of een sneeuwballengevecht organiseren. Je kan natuurlijk ook gaan schaatsen.
la piste de skide skipiste
l'étoilede ster
le ski de fondlanglaufen
le traîneau, la lugede slee
faire du traîneau, faire de la lugesleeën
un bonhomme de neigede sneeuwman
les boules de neigesneeuwballen
une bataille de boules de neigeeen sneeuwballengevecht
une avalancheeen lawine
le patin à glacede schaats
patinerschaatsen

De sneeuw

Enkele nuttige adjectieven om details te beschrijven. Hoe is de sneeuw, is hij goed of slecht van kwaliteit? Is het smeltende sneeuw of is het een dik sneeuwtapijt? Hoe is de temperatuur? Heeft het 's nachts gevrozen?
une neige abondanteovervloedige sneeuw
une neige de qualité moyennemiddelmatige sneeuw (kwaliteit)
des conditions hivernaleswinterse weersomstandigheden
une pluie druehevige regen
de la neige fondantesmeltende sneeuw
le gel nocturnenachtvorst
un épais tapis de neigeeen dik sneeuwtapijt
la visibilité réduitebeperkt zicht
la température moyennede gemiddelde températuur
une situation chaotiqueeen chaotische situatie
les pistes de ski sont ouvertesde skipistes zijn open

Algemene indruk van de skivakantie

En dan moet je tenslotte nog zeggen hoe je je vakantie vond. Was het plezierig? Hou je van wintersport of juist helemaal niet? Was het warm of koud? Was het goed weer? Scheen de zon? Vervolledig je beschrijving aan de hand van volgende woorden en uitdrukkingen.
c'était amusanthet was plezierig
c'était marranthet was grappig
il faisait froidhet was koud
il faisait chaudhet was warm
le soleil a brilléde zon heeft geschenen
il a pluhet heeft geregend
il faisait fraishet was frisjes
il faisait grishet was grijs en grauw
il faisait beauhet was mooi weer
c'était difficile / facilehet was moeilijk / gemakkelijk
je n'ai pas aiméik vond het niet leuk
j'ai beaucoup aiméik heb er van genoten
je détesteik haat
j'adore les sports d'hiverik ben gek op wintersport

De omgeving en de natuur

Wil je wat meer kwijt over de bergen zelf en over de dieren en planten die je bent tegen gekomen? Over de plaats waar je logeerde?
la montagnede berg
le sommetde top
le flancde flank van de berg
la collinede heuvel
la valléede vallei
le chalethet chalet
le chamoisde gems
le sapinde dennenboom
la vachede koe
la marmottede marmot
la gentianehet gentiaantje

Ziezo, nu kan je zeggen waar je geweest bent, hoe het weer er was, wat je gedaan en gezien hebt en of je het er al dan niet tof vond. Veel succes met je beschrijving!
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Het skigebied van Sankt Englmar - Wintersport in DuitslandHet skigebied van Sankt Englmar - Wintersport in DuitslandSankt Englmar in Duitsland is een skigebied in het Beierse Woud. Hier vind je afdalingen door een natuurlijke omgeving.…
Goedkoop op Wintersport in Paganella, ItaliëGoedkoop op Wintersport in Paganella, ItaliëPaganella is een van de mooiste skigebieden van heel Italië. Dit is vooral te danken aan de mooie natuurlijke omgeving w…
Zell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See is een Oostenrijks skigebied, gelegen aan een prachtig meer en omringd door bergen, dat zowel in de zomer al…

Literatuur: De RomantiekIn dit artikel de Romantiek als literaire stroming in Europa. Ik verdeel het artikel in drie delen: De universele Romant…
Kerst en oudejaar: specifieke woordenschat in het FransKerst en oudejaar: specifieke woordenschat in het FransJe wilt je kerstfeest en je overgang van oud naar nieuw in het Frans uitleggen. Maar... je hebt niet genoeg woordenschat…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 09-03-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.