Tweetalig opvoeden, hoe doe je dat?
Om verschillende redenen voeden ouders hun kinderen twee- of meertalig op. Wellicht hebben beide ouders een andere moedertaal, soms is er sprake van een emigratie of willen ouders gewoon de taalkennis van het kind zo breed mogelijk maken. Wat de reden ook is, bij veel ouders blijft de vraag: “hoe voed ik mijn kind tweetalig op”? Het is van belang te weten dat een kind vooral in zijn eerste levensjaren erg gemakkelijk en snel leert. Kinderen zijn erg nieuwsgierig, hun hersenen zijn nog flexibel en ze maken veel gebruik van imitatie. Het beste kun je er dus zo vroeg mogelijk mee beginnen.
Ieder zijn taal
Wanneer kinderen door ouders worden opgevoed die beide een andere moedertaal hebben en waarbij ze de taal van de partner niet feilloos spreken, is het belangrijk dat iedere ouder in zijn of haar moedertaal tegen het kind spreekt. Zoals vermeld maakt een kind veel gebruik van imitatie, waarbij het dus ook kleine foutjes, accenten en andere gebreken zal overnemen.
Daarbij kan een kind goed onderscheid maken tussen de talen en zal het zeker vanaf zijn vierde jaar antwoorden in de moedertaal van de ouder die hem iets vraagt.
Emigreren
Emigreren is een grote verandering in het leven van zowel ouders als kinderen. Een nieuw land met nieuwe gebruiken, waarden en normen, regels en vooral een nieuwe taal. Kinderen zijn flexibel en passen zich vrij snel aan, echter verschilt het tempo per kind. In het begin zullen kinderen in hun eigen taal tegen hun juffrouw en leeftijdsgenootjes praten. Echter merken ze al snel dat ze zo niet begrepen worden en komen ze dan vaak in de zogeheten stille fase, welke bij de één langer zal duren dan bij de ander. In deze fase nemen de kinderen de vreemde taal op. Deze fase duurt over het algemeen niet langer dan zes maanden. Nadat ze de taal eenmaal onder de knie hebben, komt hun oude spreekkarakter snel weer om de hoek kijken.
The underdog
Meestal is er sprake van een taal die toch minder naar voren komt dan de andere taal. Vooral wanneer kinderen naar school gaan. Op school wordt immers in de landstaal gesproken waar het kind woont. Dit is niet erg, maar om de ‘vreemde’ taal niet helemaal onder te laten sneeuwen kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld meer boekjes, muziek en dvd’s van die taal te laten horen.
Spelenderwijs
Kinderen leren het best als ze voor hun gevoel niet moeten leren. Spelenderwijs leren is dan ook erg belangrijk. Naast het feit dat het leuk blijft, onthouden kinderen woorden beter wanneer het in combinatie met activiteiten, afbeeldingen en sfeer gepaard gaat.
Bedenk spelletjes, zing samen liedjes en benoem dingen in het dagelijks leven met de vreemde taal. Bijvoorbeeld: Je bouwt samen met je kind een grote blokkentoren. Vraag hem om het blauwe blokje, het rode blokje, het driehoek.... Of zet een cd op en zing lekker mee, jonge kinderen zullen vanzelf mee gaan doen en de klanken proberen te imiteren.
Complimenteer
Laat je kind merken dat je het knap vindt dat hij twee talen kan spreken. Positieve feedback zorgt voor nog extra stimulans en aandacht voor de taal. Wanneer een kind trots kan zijn op tweetaligheid zal deze het ook eerder leren en durven spreken.
Complimentjes kun je doen door het te benoemen, maar je kan het kind natuurlijk ook belonen. Een extra verhaaltje, lekker naar het park, het mogen kiezen van een dessertje, een stickerkaart...
Extra tips
- Dwing je kind niet om in de vreemde taal te spreken. Dwingen kan ervoor zorgen dat je kind er een hekel aan krijgt om te praten in een andere taal.
- Voorlezen in beide talen. Zorg dat je boeken met leuke afbeeldingen hebt in meerdere talen. Afbeeldingen maakt lezen immers leuk, waardoor verhalen en dus ook woorden beter onthouden worden.
- Laat niet te snel merken dat je begrijpt wat hij in één van zijn talen zegt. Door gebaren en herkenning van handelingen willen ouders snel toegeven aan het geen ze gezien hebben. Stimuleer je kinderen juist door nog eens te vragen wat ze bedoelen, zodat het kind nog eens moet proberen alles goed uit te spreken.
- Praat niet te snel. Duidelijk praten en korte zinnen zijn belangrijk.
- Wees niet ongerust wanneer je merkt dat jouw kind nog iets achterloopt met spreken. Bij een meertalige opvoeding is het normaal dat kinderen soms later beginnen met praten. Dit is niet zo gek, deze kinderen moeten immers een dubbele woordenschat ontwikkelen ten opzichte van hun leeftijdsgenootjes.
- Geef niet op. Ga vooral door met het aanleren van meer talen. Het zou immers zonde zijn wanneer kinderen een tweede taal zouden vergeten waarvan ze bewust en onbewust toch al veel hadden geleerd.