Welke factoren hebben invloed op het leren?

Welke factoren hebben invloed op het leren? In de loop van ons leven vergaren we veel kennis. De één meer dan de andere en de één lijkt het ook wat makkelijker af te gaan dan de andere. Op welke manier en volgens welke fases (volgens Kolb) doen we dat nu, leren? En hoe kunnen we de manier waarop we kennis tot ons nemen veranderen en verbeteren? Leren studeren.

Leren door imitatie

De eerste manier waarop een kind leert is door imitatie. Wij doen iets voor en het kind probeert dit na te doen. Dit wordt net zo lang herhaald tot het lukt. We leren dus met vallen en opstaan. Soms lukt het en soms niet. Doorzetten is dus belangrijk om iets te kunnen leren.

Leren door onderdompeling

Een kind leert zijn moedertaal omdat dat hetgeen is wat hij om zich heen hoort. Wil je een vreemde taal leren dan is het ook een goede manier om naar het land te gaan waar deze taal gesproken wordt. Ga een paar jaar naar Frankrijk wanneer je goed Frans wil leren spreken. Je zal het heel snel leren omdat je wel zal moeten.

Leren door uitleg en herhalingen

Hier maken we in het onderwijs dagelijks gebruik van. Er wordt verteld hoe je iets moet doen, je gaat hiermee oefenen en de aangeboden stof komt geregeld terug.

Basis om tot leren te komen

Om tot leren te komen moet eerst onze belangstelling opgewekt worden en door een prettige leeromgeving moet onze nieuwsgierigheid geprikkeld worden met behulp van taken. Er moeten vragen ontstaan. Vragen moeten daarna beantwoord worden door lessen, liefst ondersteunt met visuele hulpmiddelen. Er moet een interactief contact tussen leraar en leerling ontstaan. Wanneer we genoeg kennis hebben moeten we leren dit toe te passen. We moeten de leerstof oefenen. Wat nu nodig is, is een coach die je begeleidt en waarmee je daarna samen de prestaties evalueert. Hierna is het tijd voor zelfreflectie, herhalingen en diepte-oefeningen.

Leren volgens Kolb

Volgens David Kolb is leren een proces waarbij wij steeds weer dezelfde vier stadia doorlopen:
  • Fase 1: ervaren
  • Fase 2: waarnemen en overdenken (reflectie)
  • Fase 3: abstracte begripsvorming; het leren van de ervaring
  • Fase 4: actief experimenteren; uitproberen van wat je geleerd hebt.

David Kolb was een psycholoog en pedagoog, die bekend is geworden door zijn theorieën over ervaringsgericht leren. Volgens hem zijn er vier verschillende persoonlijkheden (de denker, de dromer, de doener en de beslisser) en deze persoonlijkheden verwerven alle vier op een andere manier kennis. Door hier gebruik van te maken kunnen de vier verschillende persoonlijkheden helpen om kennis op te nemen op een manier die bij iemand past, waardoor er sneller en makkelijker wordt geleerd. Er is tegenwoordig door wetenschappers veel kritiek op zijn ideeën, omdat ze onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd zouden zijn.

Leren is saai

Leren is een kwestie van heel veel herhalen en wordt dus door veel mensen al snel als saai gezien. Vooral wanneer het onderwerp je niet interesseert zullen je gedachten al snel afdwalen naar voor jou boeiendere onderwerpen. Het beste is dus om niet allen te luisteren naar de stof maar om het ook voor je te zien met behulp van plaatjes en filmpjes. Hierna zou je ermee aan de slag moeten gaan in de vorm van een presentatie, collage of een werkstuk. Hierdoor ben je meer betrokken bij de geboden leerstof en blijft het makkelijker hangen.

Leren en voeding

Om goed te kunnen leren moet je goed ontbijten. Zonder een fatsoenlijk ontbijt is het moeilijk om je te concentreren. Verder is het belangrijk om voor hartig te kiezen. Hier zitten de juiste voedingsstoffen in en het vult. Zoetigheid maakt hongeriger en daardoor zal je na een paar uur opnieuw trek krijgen. Verder zijn je hersenen altijd blij met gezonde vetten zoals in vette vis en in avocado zitten de zogenaamde Omega 3-vetzuren. Deze vetzuren houden je hersenen gezond en hebben tevens invloed op je gemoedstoestand. Het is een natuurlijke antidepressivum.

Algemene tips om studeren makkelijk te maken

Verdeel de lesstof in blokken en probeer de stof blok voor blok te leren. Zo zijn de leersessies korter en blijft de stof beter hangen. Na twintig minuten leren wordt het vaak moeilijk om nog iets op te nemen, dus kan je dan beter even wat anders gaan doen. Even naar beneden om wat te drinken te halen bijvoorbeeld of iets anders waarbij je even in beweging komt. Door de beweging verbeter je de bloedsomloop en stroomt er meer zuurstofrijk bloed naar je hersenen. Zo kan je je daarna weer beter concentreren op je huiswerk.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leerstijlentest volgens psycholoog David KolbLeerstijlentest volgens psycholoog David KolbTest je leerstijl met de leerstijlentest van David Kolb. Kolb onderscheidt vier verschillende leerstijlen. Zo is de ene…
Concentratietips voor bij je huiswerkConcentratietips voor bij je huiswerkOmdat huiswerk maken tegenwoordig niet meer als stoer wordt gezien, laten veel scholieren het achter zich liggen. Wannee…
Leerstijlen - De leercyclus van KolbIeder mens leert op zijn of haar eigen manier. Leren is een proces dat uiteindelijk leidt tot gedragsverandering. De psy…

Uitleg productregelUitleg productregelDe productregel is een regel voor het differentiëren van een formule waarin twee termen worden vermenigvuldigd. Met deze…
Schrijven van een wetenschappelijk paper/essaySchrijven van een wetenschappelijk paper/essayElke student aan een hogeschool of universiteit zal tijdens zijn of haar studietraject een aantal papers moeten schrijve…
Bronnen en referenties
  • http://www.cop.hva.nl/download.php?id=5471
  • http://www.brianmac.co.uk/tech.htm
  • http://www.seminar-shop.com/seminarshop/generator.php?MAIN_MODULE=viewpressrelease&LEVEL=0&articleID=3136021
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/David_Kolb
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 20-12-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.