Hoe schrijf je een scriptie

Hoe schrijf je een scriptie Als je een studie volgt, komt vroeg of laat het moment waarop je een scriptie moet schrijven. Voor veel studenten is een scriptie een ware nachtmerrie, maar als je weet hoe je het werk aan moet pakken en een scriptie op moet zetten, dan kan zo'n vervelende klus spontaan een stuk makkelijker uitpakken dan je had gedacht!

Wat is een scriptie?

Een scriptie is eigenlijk niet veel meer dan een groot essay waarin je informatie geeft over een bepaald onderwerp. De grootte van de scriptie hangt volledig af van de leraar of het instituut waar je de lessen volgt. Over het algemeen is de bedoeling van een scriptie dat je aantoont dat je genoeg studievaardigheden bezit om een informatief stuk te fabriceren dat voldoet aan de normen en eisen van jouw opleiding.

Hoe begin je een scriptie?

Het begin maken van een scriptie is voor veel studenten en scholieren het moeilijkste onderdeel van het hele proces. Waar haal je een onderwerp vandaan, hoe weet je of er genoeg over te vinden is en wat is de beste indeling voor de scriptie?
Een onderwerp zoeken is vaak makkelijker dan je denkt en je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Een algemene tip is informatie te zoeken in handboeken over een onderwerp dat jou aanspreekt. Studeer je bijvoorbeeld geschiedenis en ben je geïnteresseerd in Oost-Europese geschiedenis, dan zoek je een handboek (of algemeen naslagwerk) over de geschiedenis van Oost-Europa. Blader er gerust een paar keer doorheen, vaak is echt goed lezen niet eens nodig om een interessant onderwerp te vinden. Misschien kom je op de Poolse adel uit die de macht had vlak voor de opdeling van 1795 of loop je zomaar tegen de Vijfjarenplannen van Stalin aan. Als je denkt dat je een goed onderwerp te pakken hebt, ga je op zoek naar vakliteratuur over dat onderwerp. Als er niets te vinden is, kun je beter een ander onderwerp zoeken. Net als wanneer er heel erg veel te vinden is over jouw onderwerp. Als dat zo is, is jouw onderwerp namelijk al zovaak besproken dat je wel uit heel goede klei getrokken moet zijn om iets nieuws te kunnen melden. Een ideaal onderwerp is een onderwerp dat niet buitensporig veel hits oplevert in de vakliteratuur en het mooiste is dat de vakliteratuur die je vindt, elkaar tegenspreekt.

Wanneer je een onderwerp hebt, moet je een vraagstelling gaan informeren. Zorg dat de vraagstelling ruimte laat voor een analytisch essay (dat betekent dat je werkelijk verschillen en verbanden aan moet leggen om tot een uitkomst te komen). Een louter beschrijvend vertoog is namelijk absoluut niet de bedoeling van een scriptie. Nadat je de hoofdvraag hebt geformuleerd, kun je het onderwerp opdelen in verschillende, logische deelvragen die jou tot je conclusie kunnen brengen. Vaak zijn deelvragen afsplitsingen van de hoofdvraag. Denk goed over je deelvragen na; verkeerd geformuleerde deelvragen of deelonderwerpen zonder enige functie betekenen alleen maar veel extra werk waar je uiteindelijk niets mee opgeschoten blijkt te zijn.

Na het voorwerk

Na het voorwerk kun je eindelijk beginnen met schrijven. Je hebt de hoofdvraag geformuleerd, de deelvragen staan in een logische volgorde en je hebt vakliteratuur opgezocht waar je informatie uit kunt halen die je nodig hebt. Het is aan te raden om de scriptie eerst op te zetten op losse blaadjes, desnoods met veel pijltjes. Uit een chaotisch voorwerk komen vaak de beste scripties! Overhaast het schrijven niet; spelfouten halen de kracht uit je scriptie omdat ze storend en dus remmend werken. Pas ook op dat je niet teveel woordherhaling krijgt, maar ga op zoek naar synoniemen. Forceer het schrijven daarom ook nooit, maar neem er de tijd voor zodat het eindresultaat optimaal kan worden.

Is het klaar?

Wanneer je alle informatie opgeschreven hebt die je wilt gebruiken en zowel de deelvragen als de hoofdvragen zijn beantwoord, doe je er verstandig aan het geheel nog eenmaal volledig te herschrijven. Hiermee voorkom je plagiaat (het letterlijk overnemen van andermans woorden). Vaal is daarbij namelijk niet eens opzet in het spel, maar is het verblinding van de schrijver die geconcentreerd met zijn onderwerp bezig is. Zorg voor een heldere inleiding waarin je minstens de hoofdvraag en de deelvragen noemt. Leg ook uit waarom je het onderwerp hebt gekozen en waarom deze scriptie ook interessant is voor de lezer. In de conclusie herhaal je vervolgens de hoofdvraag en geeft middels de deelvragen het antwoord op de gekozen hoofdvraag. Na de conclusie moet je alleen nog de literatuurlijst opschrijven. Hierin noem je alle boeken, artikel en ander materiaal dat je gebruikt hebt bij het vervaardigen van je scriptie.

Enkele tips en trucs

Nog enkele tips om het nog makkelijker te maken. Zorg dat je de ruimte hebt bij het schrijven van je scriptie. Reken er gerust op dat je in het heetst van de strijd vijf boeken open hebt liggen, acht papiertjes hebt volgeschreven en ergens in die berg je laptop bent verloren. Een handige remedie die mijn professor ooit gaf, is de volle blaadjes die je hebt aan de muur te hangen. Nog een aanrader is je scriptie na te laten lezen door een vriend, vriendin of familielid. Laat ze wel weten dat het belangrijk is dat ze eerlijk zijn, zodat ze niet aardig proberen te zijn! Een laatste tip is niet teveel koffie te drinken tijdens het schrijven, daar raak je alleen maar opgefokt van en zal je prestaties echt niet verbeteren.
© 2010 - 2024 Historia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…
Het schrijven van een goede scriptieEen van de interessantste, maar ook moeilijkste dingen die een student aan het hoger onderwijs moet doen is het schrijve…
Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)?Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)?Aan het eind van je studie moet je vaak een scriptie schrijven waarin (een deel van) de opgedane kennis en vaardigheden…
Inleiding schrijvenInleiding schrijvenOf je nu een boek, werkstuk, paper, scriptie of rapport schrijft: kennis over het schrijven van een inleiding is van bel…

Ezelsbruggetjes – DuitsEzelsbruggetjes – DuitsHet Duits is natuurlijk een taal die erg lijkt op het Nederlands, maar de regels moeten toch onthouden worden. Zeker de…
Hoe schrijf je een uiteenzetting, trucs en tipsHoe schrijf je een uiteenzetting, trucs en tipsUiteenzettingen zijn één van de meest geschreven artikelen en qua belang moeilijk te overschatten. Hoe moet je nou een u…
Bronnen en referenties
Historia (50 artikelen)
Laatste update: 15-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.