Voice response: Oefenen met mondelinge taalvaardigheid

Het programma Voice response dat geleverd wordt op www.webindeklas.nl is een manier voor studenten en leerlingen om hun mondelinge taalvaardigheid te oefenen. Wat zijn de voor en nadelen van dit programma voor degenen die hier mee gaan werken. In dit artikel informatie en mijn eigen ervaring.

Aanmelden

Scholen en universiteiten kunnen klant worden bij Voiceresponse. Zij krijgen dan een eigen pagina waar studenten en medewerkers kunnen inloggen en berichten kunnen geven. Medewerkers hebben het beheer over de webpagina en kunnen nieuwe berichten neerzetten en weghalen. Er kan ook een speciale inlognaam en code bedacht worden, waardoor er geen vreemden op het forum komen.

De bedoeling

De bedoeling is dat studenten via voiceresponse hun taalvaardigheid onder de knie krijgen. Men doet dit door thuis of elders via de microfoon een boodschap in te spreken. Dit kan bijvoorbeeld zijn het hardop lezen van een tekst of het formuleren van een eigen mening over iets. Een goede manier dus om Nederlands als tweede taal te oefenen. De medewerker opent een nieuwe topic over bijvoorbeeld Willem van Oranje. Eerst krijgt de student een oefening waarbij het eerste couplet van het Nederlandse volkslied moet oplezen en daarbij zo correct mogelijk Nederlands moet klinken. Bij een tweede oefening kan men een filmpje laten zien over Willem van Oranje en daarbij enkele vragen bedenken. Zo kan er geoefend worden met de luister en spreekvaardigheid. De medewerker luistert vervolgens en geeft commentaar op het gebied van uitspraak en grammatica.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel is dat je thuis in alle rust kunt oefenen en niet bang hoeft te zijn dat je een fout maakt. Je kan ook zo veel en vaak oefenen als je wil, als je het maar op tijd instuurt. Je kan op elk gewenst moment de oefening maken en door het vele oefenen en het commentaar dat je krijgt wordt je steeds beter en beter. Daarnaast leer je ook het een en ander over de cultuur van een ander land. Maar ook als het programma bijvoorbeeld gebruikt wordt om te oefenen voor een interview dan steekt de student daar veel van op, dankzij de directe feedback die ook weer zo vaak als men wil terug beluisterd kan worden. Ook kan men naast gesproken berichten ook geschreven berichten neerzetten. Via een optie na het versturen van het bericht kan men email ontvangen als de begeleider een reactie heeft gegeven. Doorgaans komt deze email in de ongewenst terecht.

Een nadeel met werken van voice response kan zijn dat de computer niet werkt of dat het programma zelf niet werkt. Technische problemen doen zich helaas altijd wel voor. Soms ligt dat aan de computer van de student, soms ook aan het programma zelf. Het opnemen gaat dan niet juist of het versturen van een bericht laat te lang op zich wachten. Niet alle internetbrowsers ondersteunen dit programma, en daardoor kan men geen filmpjes afspelen. Een ander klein nadeel is dat gebruikers binnen het forum ook naar elkaar kunnen luisteren. Nu is dit in de eerste plaats ook leerzaam, maar wanneer iemand nog niet zo goed is kan het vervelend zijn als anderen dit ook horen.
Het praten tegen een computer is ook heel onnatuurlijk en men heeft de mogelijkheid zich voor te bereiden terwijl het juist ook de bedoeling is dat men spontaan over iets vertelt. Verder is er een begrenzing van drie minuten vastgesteld. Hierdoor kan je soms net te weinig tijd hebben om je verhaal af te maken.

Maar de voordelen wegen zwaarder dan de nadelen. De student heeft de mogelijkheid in alle rust zijn mondelinge taalvaardigheid te oefenen en te verbeteren. Voor de begeleiders gaat er wel wat extra tijd inzitten met het beluisteren van alle berichten, maar wanneer zij ook merken dat hun studenten beter en beter worden dan zijn die extra uurtjes zeker de moeite waard.
© 2010 - 2024 Hendrik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SPW begeleiden: rapporterenSPW begeleiden: rapporterenRapporteren is een belangrijk en onmisbaar aspect in het beroep Begeleiden. Wanneer je als SPW' er werkt, moet je regelm…
De Voice-over is een stemartiestDe Voice-over is een stemartiestEddy Murphy (Shrek) en Tom Hanks (Toy Story) zijn bekende acteurs die hun stem geleend hebben aan tekenfilms. Heb je een…

Hoe schrijf je een goed betoog?Hoe schrijf je een goed betoog?Schrijven lijkt een kunst, maar als je de tips en trucs weet dan blijkt het een kunst die makkelijk aan te leren is. In…
Van VWO naar universiteit: als je er eenmaal bentVan VWO naar universiteit: als je er eenmaal bentNerveus, met mijn spiksplinternieuwe OV-kaart, Engelse tekstboeken en een kladblok in mijn tas zat ik in de trein op weg…
Bronnen en referenties
  • www.webindeklas.nl
Hendrik (32 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.