De inleiding en afsluiting van een presentatie

Een goede presentatie is gebaat bij een goede structuur. De structuur bestaat grofweg uit drie onderdelen: de inleiding, de kern en de afsluiting. In de kern bespreek je hetgeen wat je echt wilt vertellen; de inleiding en afsluiting hebben andere functies. Een inleiding is meer dan jezelf voorstellen en vervolgens met je verhaal beginnen. Bij een afsluiting komt meer kijken dan een conclusie geven en het publiek bedanken. De kern van de presentatie is het belangrijkste onderdeel. De inleiding bepaalt echter of of je als toehoorder wel bereid bent om dat verhaal aan te horen of dat je direct afhaakt. Voordat er ingegaan wordt op verschillende soorten inleidingen en afsluitingen, geven we eerst een paar algemene tips:

Maak het publiek nieuwsgierig

Zorg ervoor dat men méér wil horen, dat men het antwoord op die intrigerende vraag wil weten, dat men geprikkeld is.

Stel jezelf voor

Zorg ervoor dat het publiek weet met wie men te doen heeft, hoe je heet, wat je doet, wat jouw belang bij de presentatie is. Dat maakt het allemaal persoonlijker.

Maak duidelijk wat de doelstelling en de Centrale vraag is

Zorg ervoor dat het publiek weet waar je naartoe wilt, zodat men wat je zegt in een soort van denkkader kan plaatsen. Zorg ervoor dat het publiek kan anticiperen over wat er komen gaat.

Geef een indicatie van de tijd

Zorg ervoor dat men kan inschatten hoeveel tijd de presentatie duurt. Naar een presentatie van een uur luister je immers anders dan naar een van een kwartier.



Probeer positief te eindigen

Een goede presentatie eindigt niet met problemen, maar met oplossingen. Laat daarom de zonnige kanten zien, wijs naar de nieuwe uitdagingen en de toekomstige mogelijkheden.

Vat samen

Maak nog eens duidelijk hoe je presentatie in elkaar stak en laat de hoofdpunten kort terugkeren. Het publiek kan dan gemakkelijker eventuele conclusies volgen.

Trek duidelijke conclusies

Laat geen twijfel bestaan over je uiteindelijke standpunten, bevindingen, opvattingen en dergelijke. Het publiek dient te weten waar jij voor staat.



Soorten inleidingen

Nu volgt een aantal concrete voorbeelden van soorten inleidingen:
  • De actuele gebeurtenis
  • De aanleiding
  • De persoonlijke introductie
  • De persoonlijke ervaring
  • De (retorische) vraag
  • De anekdote
  • Het citaat
  • Het populaire misverstand
  • Het simpele, alledaagse voorbeeld
  • De tegenstelling
  • De ontstaansgeschiedenis van de presentatie

Soorten afsluitingen

Ook de afsluiting is van belang. Wie indruk wil maken, zal voor een klinkend slotakkoord moeten zorgen. Het slot van een presentatie kan bestaan uit:
  • De samenvatting
  • De terugkeer naar de inleiding
  • De blik op de toekomst
  • De gevolgen voor de theorie
  • Het appèl
© 2009 - 2024 Trabsoor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Structuur aanbrengen in je presentatieOm informatie over te brengen in je presentatie is structuur heel belangrijk. Structuur zorgt ervoor dat je de informati…
Een presentatie voorbereidenEr zijn veel mensen die het benauwd krijgen als ze een presentatie moeten houden. Toch zijn er heel veel manieren om dez…
Presentatievaardigheden in de praktijkPresentatievaardigheden in de praktijkHet is bijzonder dat een van de grootste angsten onder de werknemers, presenteren is. Presenteren is tegenwoordig zo’n b…

Doelen van zenders en behoeften van ontvangersWanneer je iets zegt, streeft degene die dat zegt, de zender, een doel na. De andere persoon is in dit geval de ontvange…
Omgaan met spreekangstNiks is vervelender dan dat je niet kan laten zien wat je in je mars hebt. Stel, je wilt een grote groep mensen overtuig…
Trabsoor (7 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.